Ιταλία, Ισπανία, Τυνησία βασικοί εξαγωγείς ελαιολάδου στις ΗΠΑ, Ελλάδα στην έκτη θέση

2022-12-14

Η Ιταλία, η Ισπανία και η Τυνησία αποτελούν τις κυριότερες χώρες από τις οποίες γίνεται το μεγαλύτερο μερίδιο εισαγωγών ελαιόλαδου στις ΗΠΑ. Αθροιστικά, οι τρεις αυτές χώρες συγκεντρώνουν ποσοστό 75 - 80% κάθε έτος.

Η Ελλάδα βρίσκεται καθ' όλη τη διάρκεια της περασμένης τριετίας, στην 6η θέση αναφορικά με τις εισαγωγές ελαιόλαδου στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου ΟΕΥ της Νέας Υόρκης, οι ΗΠΑ κατά το 2021 έκαναν εισαγωγές ελαιολάδου συνολικής αξίας 1,4 δις δολάρια (1 ευρώ = 1.06 Δολάριο ΗΠΑ).

Ο κυριότερος προμηθευτής ελαιολάδου των ΗΠΑ ήταν η Ιταλία που έκανε εξαγωγές αξίας 511,3 εκατ. δολαρίων και κατέχει μερίδιο 35,7% της αμερικάνικης αγοράς.
Ακολουθεί η Ισπανία με εξαγωγές αξίας 379,3 εκατ. δολαρίων και κατέχει μερίδιο 26,5% της αγοράς.
Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Τυνησία με εξαγωγές αξίας 225,2 εκατ. δολαρίων και κατέχει μερίδιο 15,7% της αγοράς.
Ακολουθεί η Πορτογαλία με εξαγωγές αξίας 99,5 εκατ. δολαρίων και κατέχει μερίδιο 6,9% της αγοράς.
Στην πέμπτη θέση βρίσκεται η Τουρκία με εξαγωγές αξίας 50,2 εκατ. δολαρίων και κατέχει μερίδιο 3,5% της αγοράς.
Στην έκτη θέση βρίσκεται η Ελλάδα με εξαγωγές αξίας 49,8 εκατ. δολαρίων και κατέχει μερίδιο 3,5% της αγοράς.

Αμερικάνικη αγορά
Η κατανάλωση ελαιόλαδου στις ΗΠΑ αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια λόγω του εντεινόμενου ενδιαφέροντος για τις ευεργετικές επιδράσεις του στην υγεία. Η αυξητική αυτή τάση δείχνει να εδραιώνει το ελαιόλαδο όλο και πιο πολύ όχι μόνο στο καθημερινό τραπέζι των Αμερικανών, αλλά και στη συνείδηση του καταναλωτή ως ένα από τα πλέον υγιεινά προϊόντα με εκλεπτυσμένη γεύση και απεριόριστη ποικιλία χρήσεων. Η κατανάλωση ελαιόλαδου τείνει να γίνει διατροφική συνήθεια για τον μέσο Aμερικανό, όσο το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής κατακτά σταθερά την αγορά προϊόντων διατροφής.

Οι βασικές ποικιλίες που συναντώνται στην αγορά των ΗΠΑ είναι:
Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο (Extra Virgin Olive Oil, εφεξής EVOO), με οξύτητα μικρότερη ή ίση του 0,8%.
Ελαιόλαδο (Olive Oil, εφεξής ΟΟ), με οξύτητα ≤1.0%.
Ελαιόλαδο με ελαφριά γεύση (Light Tasting Olive Oil) με οξύτητα ≤1.0%.

Στην Βόρειο Αμερική, ΗΠΑ και Καναδά, η μέση ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση ανέρχεται σε 1 και 1,5 λίτρο αντίστοιχα, γεγονός που καθιστά εμφανές ότι οι προοπτικές εξέλιξης της κατανάλωσης είναι εξαιρετικά μεγάλες. Ως εκ τούτου, παρόλο που η κατά κεφαλήν κατανάλωση στις ΗΠΑ δείχνει μικρή ως απόλυτο νούμερο, σε όρους ποσοστιαίας κατανάλωσης ανά χώρα, οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν την τρίτη θέση παγκοσμίως, καταναλώνοντας περίπου 10,3% της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου.

Στη λιανική αγορά οι καταναλωτές στις ΗΠΑ προτιμούν προϊόντα με σήμανση εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, ενώ το παρθένο ελαιόλαδο δεν είναι ευρέως διαδεδομένο.

Η κατανάλωση ελαιολάδου στις ΗΠΑ είναι συγκεντρωμένη κατά μήκος της Ανατολικής Ακτής και κυρίως στις βορειοανατολικές πολιτείες. Αυτό πηγάζει αφενός, ιστορικά, από τη διάδοση των συνηθειών των Ιταλών μεταναστών, και αφετέρου από την υψηλή πληθυσμιακή συγκέντρωση. Αξιοσημείωτη είναι και η ζήτηση για βιολογικό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, καθώς οι εισαγωγές του αποτελούν το 12% των συνολικών εισαγωγών.


Πηγή   www.agrotypos.gr/metapoiisi/elaiolado/italia-ispania-tynisia-vasikoi-exagogeis-elaioladou-stis-ipa-ellada-stin-ekti