Λοκρίδα, ο τόπος του Λοκρού...γιού του Διός 

Ηλίας Κυρμανίδης «Οι καιροί που ζούμε δεν επιτρέπουν πειράματα. Δεν ευνοούν «τη τζάμπα μαγκιά»

2019-05-16

Συναντήσαμε τον Ηλία Κυρμανίδη μετά το πέρας της επίσκεψης του κου Μητσοτάκη στην Χαλκίδα και συνομιλήσαμε μαζί του για θέματα που αφορούν το μέλλον την Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, την Φθιώτιδα αλλά και την Λοκρίδα ειδικότερα.


Ο γνωστός δικηγόρος και υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με την παράταξη «Επιμένουμε στην Καρδιά της Ελλάδας» και υποψήφιο Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό μας συνάντησε στο Μαρτίνο και μαζί του επισκεφτήκαμε την Λάρυμνα, την Μαλεσίνα και την Αταλάντη.Εν Λοκροίς: Κύριε Κυρμανίδη 12 χρόνια μετά τις εκλογές του 2006, όπου ήσασταν για τελευταία φορά υποψήφιος, πώς είναι να ξανακάνεις εκλογές το 2019;

Απ: Κάθε εκλογή είναι μια νέα διαδικασία. Παρά τη γνώση και την εμπειρία που έχεις ως κεφάλαιο από τις προηγούμενες, η παραγωγική αγωνία που νιώθεις για το πώς θα σε δεχθούν, πώς θα σε αντιμετωπίσουν και τελικά πώς θα σε αξιολογήσουν οι συμπολίτες σου, σου δημιουργεί την αίσθηση της πρώτης φοράς..

Εν Λοκροίς: Πολύ περισσότερο όταν ξαναμπαίνεις σε διαδικασία αξιολόγησης μετά από ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα αποχής.

Απ: Εντελώς ανθρώπινα και γήινα έχεις τις ανασφάλειές σου. Πώς θα συμπεριφερθούν οι φίλοι σου, οι γνωστοί σου σε αυτή την απόφασή σου να επανεμπλακείς με τα δημόσια πράγματα. Πώς θα σε αντιμετωπίσουν οι νέοι σου φίλοι και γνωστοί, που δεν σε ξέρουν ως πολιτικό πρόσωπο, αλλά σε γνώρισαν είτε ως δικηγόρο είτε ως έναν από αυτούς στον κοινωνικό τους περίγυρο.

Εν Λοκροίς: Και τελικά τι ήταν αυτό που σας ώθησε να επιστρέψετε;

Απ: Με απόλυτη πεποίθηση ότι η αποχή και η αδράνεια δεν παράγουν αποτέλεσμα και σίγουρα δεν δίνουν λύσεις. Με πλήρη συναίσθηση ότι ως ενεργοί πολίτες δεν αρκεί μόνο να κρίνουμε, ακόμα και να κατακρίνουμε πολλές φορές, αλλά να βγούμε επιτέλους μπροστά. Με διάθεση να στοιχηθώ κι εγώ σε μια υγιή, ικανή και φιλόδοξη ομάδα, που θέλει να δώσει πράγματα στον τόπο μας. Κάπου εκεί με «συνάντησε» το κάλεσμα του Φάνη Σπανού. Η εικόνα ενός νέου ανθρώπου, μόλις 35 ετών, φιλόδοξου, με την καλή έννοια και αποφασισμένου να πετύχει, ήταν το δυνατό ερέθισμα. Ταυτόχρονα είδα ένα άνθρωπο συγκροτημένο, με ολοκληρωμένη αυτοδιοικητική άποψη, με σαφή προγραμματική ατζέντα και κυρίως με συγκεκριμένο και ρεαλιστικό σχέδιο εφαρμογής. Και κάπως έτσι είμαστε εδώ σήμερα, να διεκδικούμε την εντολή των συμπατριωτών μας για να διοικήσουμε την περιφέρειά μας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Εν Λοκροίς: Λέγεται πάντως ότι, τουλάχιστο σε πρώτο χρόνο, η Φθιώτιδα δεν είδε με καλό μάτι ένα υποψήφιο από την Εύβοια.

Απ: Είναι μια κατευθυνόμενη προπαγάνδα, που το δίχως άλλο δείχνει αδυναμία να προσάψουν στο Φάνη Σπανό κάτι άλλο. Και ως τέτοια πέφτει στο κενό. Είναι μια αποτυχημένη απόπειρα ορισμένων «κύκλων» να επενδύσουν σε στρεβλά ανακλαστικά μιας τοπικιστικής κουλτούρας, που αποτελεί αναχρονισμό. Σήμερα, 8,5 χρόνια μετά τη θεσμοθέτηση και την λειτουργία της Περιφέρειας ως δεύτερου πυλώνα αυτοδιοίκησης, είναι τουλάχιστο αφελές να αξιολογείς τον υποψήφιο περιφερειάρχη με μοναδικό κριτήριο τον τόπο της καταγωγής του. Με βάση αυτό τον παραλογισμό, από όπου κι αν καταγόταν θα έπρεπε οι άλλοι τέσσερις νομοί να τον καταψηφίσουν. Είναι δυνατό μια τέτοια συλλογιστική να αντέχει στη λογική το 2019; Ακριβώς γι αυτό έπεσε στο κενό. Άλλωστε, όπως προανέφερα, θα ανησυχούσα αν η κριτική γινόταν στη βάση του προγραμματικού μας λόγου, του σχεδίου μας για τη Στερεά, της ατομικής και της συλλογικής μας επάρκειας και ικανότητας. Βλέπετε όμως και ευτυχώς το αντιλαμβάνονται και οι πολίτες, ότι ακριβώς, επειδή στο πεδίο της ουσίας ενός προεκλογικού, καλώς εννοούμενου, ανταγωνισμού οι συγκρίσεις καταλήγουν συντριπτικά υπέρ μας, απελπισμένα και μάταια κάποιοι προσπάθησαν ατυχώς να στρέψουν την προσοχή σε κάτι εντελώς ανούσιο. Και για να τελειώνουμε με αυτό επιτέλους, σήμερα, με αυστηρά τοπικιστικά χαρακτηριστικά εκλέγεις μόνο πρόεδρο Δημοτικής Κοινότητας, ούτε καν Δήμαρχο....

Εν Λοκροίς: Στην ίδια λογική, «έπαιξε» για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και μια παραφιλολογία για τη μεταφορά της έδρας στη Χαλκίδα.

Απ: Όπως πολύ σωστά το αναφέρατε, «στην ίδια λογική».. Ποια δηλαδή; Αυτή της παραπληροφόρησης, της κινδυνολογίας και της παραπλάνησης. Διότι κάποιοι φαίνεται ότι υποτιμούν τη νοημοσύνη των συμπολιτών μας. Σε όλους τους τόνους, από το Μπακογιάννη, το Σπανό μέχρι και το Μητσοτάκη πρόσφατα, έχει καταστεί αδιαπραγμάτευτο το αυτονόητο. Ότι δηλαδή η έδρα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι η Λαμία. Τελεία και παύλα. Όποιος θέλει να συνεχίσει να αναμασά και να αναπαράγει «ανέκδοτα», το μόνο που κάνει είναι να επιβεβαιώνει τη γύμνια του στα ουσιαστικά, στα σημαντικά και στα σοβαρά ζητήματα της προεκλογικής ατζέντας. Και για να πάμε κι ένα βήμα παραπέρα. Εμείς ως παράταξη έχουμε ήδη εκπονήσει ένα πολυεπίπεδο σχέδιο, με στόχο η Λαμία να αναβαθμιστεί σε ουσιαστικό διοικητικό κέντρο όλης της Στερεάς Ελλάδας. Ενισχύοντας τις υποδομές και Κατασκευάζοντας νέες. Διεκδικώντας την αναβάθμιση των Υπηρεσιών και την ορθολογική στελέχωσή τους με το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό. Διεκδικώντας νέες διοικητικές δομές. Για παράδειγμα, θα απαιτήσουμε από την επόμενη Κυβέρνηση την επιστροφή της Υγειονομικής Διεύθυνσης στη Φθιώτιδα. Δεν είναι δυνατό από τη Λάρισα να διοικούνται και να εποπτεύονται οι υγειονομικές υπηρεσίες της Στερεάς.

Εν Λοκροίς: Η επίσημη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, πόσο διευκολύνει την εκλογή του συνδυασμού σας;

Απ: Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσω ότι όλες οι παρατάξεις που διεκδικούν την ψήφο στις επερχόμενες περιφερειακές εκλογές υποστηρίζονται από κόμματα. Άσχετα αν κάποιοι, που την ίδια στιγμή οι ίδιοι δηλώνουν ότι είναι Αριστεροί, δέχονται τη στήριξη από τα .. «υπολείμματα» των ΑΝ.ΕΛ. και ταυτόχρονα δηλώνουν δήθεν ακομμάτιστοι. «Όχι άλλο κάρβουνο»...

Σε κάθε περίπτωση η στήριξη της Νέας Δημοκρατίας δόθηκε στη βάση μιας έντιμης συνθήκης, που λέει ότι τα κόμματα και κυρίως τα κόμματα εξουσίας οφείλουν να έχουν ένα σαφές και πλήρες πλαίσιο σε ότι αφορά την περιφερειακή ανάπτυξη. Και μέσα σε αυτό εντάσσεται και η παρεχόμενη στήριξη σε συγκεκριμένους σχηματισμούς. Και να πούμε και μια ακόμα αλήθεια; Έχει να χάσει η Στερεά γενικότερα και ο νομός μας η Φθιώτιδα ειδικότερα, από το σοβαρό ενδεχόμενο τα επόμενα τέσσερα χρόνια μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να συνεργάζεται με μια Περιφερειακή Διοίκηση, που η Ν.Δ. έχει υποστηρίξει; Νομίζω ότι πέρα από την όποια κομματική προέλευσή μας, όλοι θα συμφωνήσουμε ότι αυτή θα είναι μια ιδιαίτερα καλή συγκυρία για τον τόπο μας.

Η στήριξη όμως δεν εγκλωβίζει και δεν περιορίζει μια αυτοδιοικητική παράταξη. Η δική μας φιλοσοφία προτάσσει τη σύνθεση, τον πλουραλισμό, την ανεκτικότητα σε διαφορετικές προσεγγίσεις, τη δημοκρατικότητα στη λήψη των αποφάσεων. Άλλωστε αυτό αναδείχθηκε και αποδείχθηκε στην πράξη σε αυτά τα πέντε χρόνια της Διοίκησης Μπακογιάννη. Κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι κυριάρχησαν κομματικά κριτήρια είτε στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και τη στελέχωση των Υπηρεσιών είτε στην στην επιλογή και τη γεωγραφική κατανομή των έργων είτε στην κατανομή των πόρων. Αυτό το σύγχρονο διοικητικό μοντέλο ακομμάτιστης αυτοδιοίκησης και θα το διατηρήσουμε και θα ενισχύσουμε τα χαρακτηριστικά του. Αντίπαλοί μας είναι μόνο τα προβλήματα και κυρίαρχη «ιδεολογία» μας το πώς θα εργαστούμε όλοι μαζί για τον τόπο μας.

Εν Λοκροίς: Κατάγεστε από, γεννηθήκατε και μεγαλώσατε στη Λοκρίδα. Μια περιοχή, που στα προηγούμενα πέντε χρόνια δεν εκπροσωπήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Φιλοδοξείτε να «διορθώσετε» αυτή την «παράλειψη»;

Απ: Όπως έχω ξαναπεί, στο όποιο εκλογικό αποτέλεσμα, την απόλυτη επίδραση την έχει αποκλειστικά το εκλογικό σώμα. Η Λοκρίδα έχει τον ικανό πληθυσμό ώστε να εκπροσωπείται στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όχι μόνο από ένα, αλλά κι από περισσότερους συμβούλους. Σε ότι με αφορά, θεωρώ ότι έχω κάνει ένα καλό και έντιμο προεκλογικό αγώνα. Προσπάθησα να έρθω σε επαφή και να επικοινωνήσω με όσους περισσότερους συμπατριώτες μας μπορούσα και να μεταφέρω τα μηνύματα όχι μόνο τα προσωπικά μου, αλλά και όλης της παράταξης. Από εκεί και πέρα περιμένω κι εγώ κι ευελπιστώ, οι συμπολίτες μας, αφού με αξιολογήσουν να μου δώσουν απλόχερα την υποστήριξή τους και να μου κάνουν την τιμή να τους εκπροσωπήσω στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Εν Λοκροίς: Η τελευταία δεν θα είναι ερώτηση. Έχετε το ελεύθερο να απευθυνθείτε στους πολίτες και να τους πείτε ότι νιώθετε ως πιο σημαντικό σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση.

Απ: Θα πω αυτό που καθημερινά με πολύ σεβασμό και καλή πίστη, λέω σε όσες και όσους συμπολίτες μας επικοινωνώ σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Φθιώτιδας. Οι εκλογές είναι κρίσιμη παράμετρος στη δημοκρατική δομή μιας συντεταγμένης κοινωνίας και δεν προσφέρονται ούτε για «εκτόνωση» ούτε πολύ περισσότερο για χαβαλέ..

Τα τελευταία χρόνια όλοι μας, άλλος περισσότερο κι άλλος λιγότερο, περάσαμε και περνάμε δύσκολες στιγμές. Πολλά από όσα θεωρούσαμε ως δεδομένα κατέρρευσαν. Σταθερές ετών, που όριζαν την καθημερινότητά μας, αποδομήθηκαν. Οι ζωές μας άλλαξαν. Σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και βίαια. Σε αυτό το πολιτικοοικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον η ψυχολογία μας κλονίστηκε. Βγάλαμε θυμό, οργή και απέχθεια. Το «γκρίζο» όμως που μας περιβάλλει, δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανένα και για οποιοδήποτε λόγο να το κάνει μαύρο. Κάποιοι σήμερα, παίζοντας επικίνδυνα πολιτικά και οικονομικά παιχνίδια, προσπαθούν να επενδύσουν σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Πλειοδοτώντας σε ένα μεταμοντέρνο λαϊκισμό και μια δήθεν επαναστατική και δήθεν ανατρεπτική ρητορική, στοχεύουν να αποπροσανατολίσουν τον πολίτη, να χειραγωγήσουν το εκλογικό σώμα και να κάνουν πράξη τις θεωρίες του χάους.

Εγώ προσωπικά έχω εμπιστοσύνη στους συμπολίτες μας. Από τη νέα γενιά, τους μεσήλικες μέχρι τους πιο ηλικιωμένους, όλοι γνωρίζουν ότι ο μηδενισμός και η στείρα άρνηση δεν είναι καλοί σύμβουλοι και δεν παρέχουν βιώσιμες λύσεις. Σε αυτές τις εκλογές η ουσιαστική αντιπαράθεση δεν είναι παραταξιακή. Συγκρούονται δυο κόσμοι εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους. Από τη μια η φτηνή δημαγωγία, η «τσάμπα μαγκιά» και η ανευθυνότητα. Από την άλλη ο ορθολογισμός, ο ρεαλισμός και το υψηλό αίσθημα ευθύνης για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας. Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι στο «τέλος της μέρας» και λίγο πριν την κάλπη, όλοι θα γνωρίζουμε την πραγματική διακύβευση και με αυτή τη γνώση θα ψηφίσουμε. Τον τόπο μας τον αγαπάμε πολύ, τόσο ώστε να του εξασφαλίσουμε μια συνετή, έμπειρη και αποτελεσματική Διοίκηση. Με ανθρώπους με όραμα, με πρόγραμμα και με σχέδιο υλοποίησης. Οι καιροί που ζούμε δεν επιτρέπουν πειράματα. Δεν ευνοούν την «τσάμπα μαγκιά» .

Ακολουθεί σύντομο βιογραφικό σημείωμα..

Γεννήθηκα στα Καμένα Βούρλα της Φθιώτιδας στις 5 Δεκεμβρίου του 1968. Είμαι γιος του Γιώργου Κυρμανίδη και της Βασιλικής Μπεσίρη.

Τέλειωσα Δημοτικό και Γυμνάσιο στα Καμένα Βούρλα και Λύκειο στο Μώλο.

Αποφοίτησα από τη Νομική Σχολή Κομοτηνής το 1993.

Έχω μια κόρη, τη Βασιλική, που σπουδάζει στο 4ο έτος της Αγγλικής Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Από το 1996 ασκώ μάχιμη δικηγορία. Στο πλαίσιο του επαγγέλματός μου έχω διατελέσει, μεταξύ άλλων, νομικός σύμβουλος των Καποδιστριακών Δήμων Καμένων Βούρλων και Γοργοποτάμου και της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Φθιώτιδας. Επίσης διετέλεσα Πρόεδρος της Πειθαρχικής Επιτροπής της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Φθιώτιδας.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Από νεαρή ηλικία συμμετέχω ενεργά στα δημόσια πράγματα. Διετέλεσα Υπεύθυνος Πόλης στη ΔΑΠ Κομοτηνής και από το 1996 μέχρι το 2000 πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Φθιώτιδας.

Ως φοιτητής, διετέλεσα πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών της Νομικής Σχολής. Ήμουν τακτικό μέλος της Συγκλήτου και του Πρυτανικού Συμβουλίου του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Διετέλεσα Νομαρχιακός Σύμβουλος Φθιώτιδας από το 1999 μέχρι το 2010. Από το 2001 μέχρι το 2002 ήμουν πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου και στη συνέχεια Αντινομάρχης Φθιώτιδας.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Από το 2015 είμαι πρόεδρος του σωματείου Φθιωτικός Όμιλος Αντισφαίρισης με έδρα τη Λαμία. Από το 2017 έχω εκλεγεί πρόεδρος της Δικαστικής Επιτροπής της Ελληνικής Φιλάθλου Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης.