Ηλίας Κυρμανίδης: «Η φωνή της Λοκρίδας θα ακούγεται δυνατά στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο!»

2019-04-04

Το τηλεφώνημα για το ραντεβού είχε ...απρόοπτο! Αφού καθορίστηκε η ημέρα, η επόμενη ερώτηση ήταν ποια ώρα θα ανέβαινα στη Λαμία για τη συνέντευξη. «Ποια Λαμία;» Με κόβει απότομα. «Εγώ τις Παρασκευές τις περνάω στην Αταλάντη. Αγαπημένη συνήθεια εδώ και χρόνια.» 

εΛ: Να μαστε λοιπόν. Παρασκευή μεσημέρι στο κέντρο της Λοκρίδας!  Στην Κεντρική Πλατεία της Αταλάντης ...

«Σωστά το βάζεις» μου λέει με χαμόγελο. Αφού ο Μπακογιάννης χθες κι ο Σπανός σήμερα, έχουν ξεκάθαρη θέση ότι η Λαμία ήταν, είναι και θα είναι η έδρα της Περιφέρειας, η καρδιά της, τότε κι εμείς μπορούμε να επικαλεστούμε (κι έχουμε πολλούς ουσιαστικούς λόγους..) ότι η Λοκρίδα είμαστε οι απαραίτητοι πνεύμονες για τη λειτουργία της καρδιάς!»

εΛ: Υπονοείς κάτι;

«Δεν υπονοώ απλά. Το δηλώνω φωναχτά. Μετά την πόλη της Λαμίας, είμαστε το πιο αναπτυσσόμενο κομμάτι της Φθιώτιδας. Τόσο πληθυσμιακά, όσο και σε ότι αφορά τους πραγματικούς ρυθμούς και δείκτες της αγοράς. Άλλωστε, τι μας λείπει; Τα χιλιόμετρα της ακτογραμμής από την Λάρυμνα μέχρι την Αγία Τριάδα; Ίσως από τις μεγαλύτερες στην ηπειρωτική ενδοχώρα.. Ο πρωτογενής τομέας; Που σε πείσμα των ανεύθυνων κεντρικών πολιτικών, παραμένει η κύρια πηγή του τοπικού μας ακαθάριστου προϊόντος. Ο χειμερινός τουρισμός; Άσχετα αν κάποιες υπόγειες διαδρομές παλεύουν να εκχωρήσουν το σύνολο της εκμετάλλευσης του Παρνασσού σε άλλους, ενώ είναι γνωστό ότι το μεγαλύτερο τμήμα του ανήκει στα διοικητικά όρια της Φθιώτιδας..»


εΛ: Και τότε γιατί ως Λοκροί μόνιμα γκρινιάζουμε ότι μας αγνοούν;

«Διότι γνωρίζουμε ότι αξίζουμε - δικαιούμαστε περισσότερα! Αυτό δεν είναι τοπικιστική διεκδικητικότητα, είναι αδιαπραγμάτευτη αλήθεια! Ένα ορθολογικό πλαίσιο στρατηγικού σχεδιασμού ανάπτυξης, οφείλει να συμπεριλάβει όλα τα δυνατά χαρτιά μιας γεωγραφικής και διοικητικής ενότητας. Κι όπως προανέφερα, η Λοκρίδα έχει αδιαμφισβήτητα ατού, που σε «προκαλούν» να τα αναδείξεις και να τα εκμεταλλευτείς. Και για να μην παρεξηγηθώ. Δεν ισχυρίζομαι ότι εμείς είμαστε ο περιούσιος λαός και τόπος. Επιμένω όμως, ότι στο αναπτυξιακό πρόγραμμα της ενότητας Φθιώτιδας και της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, πρέπει - επιβάλλεται, εντελώς αντικειμενικά και με εξόχως αξιοκρατικά κριτήρια, οι άξονες ανάπτυξης που έχουν σημείο αναφοράς τα πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες της Λοκρίδας, να έχουν περίοπτη θέση.»

εΛ: Όλα αυτά όμως προϋποθέτουν - απαιτούν και ισχυρή εκπροσώπηση... Και πρέπει να θυμίσω ότι στις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές η Λοκρίδα δεν εξέλεξε ούτε ένα σύμβουλο.

«Γι αυτό όμως δεν μας φταίνε οι άλλοι, ούτε οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες. Τα σύκα, σύκα και τη σκάφη, σκάφη. Ξέρουμε ότι ως πληθυσμός έχουμε την αριθμητική δυνατότητα να εκμεταλλευτούμε τη δύναμή μας και να εκλέξουμε δυνατή εκπροσώπηση. Άλλωστε, η παράταξη [Επιμένουμε στην καρδιά της Ελλάδας] του Φάνη Σπανού προτείνει πρόσωπα, που τόσο ποσοτικά όσο κυρίως ποιοτικά, μπορούν, εφόσον στηριχθούν, να αποτελέσουν μια δυνατή φωνή στο περιφερειακό συμβούλιο και γιατί όχι και σε θέσεις διοίκησης.»


εΛ: Και να κλείσουμε με μια πιο προσωπική ερώτηση. Πώς εισπράτεις την ανταπόκριση του κόσμου σε αυτή την επιστροφή σας μετά από σχεδόν 9 χρόνια οικειοθελούς αποχής;

«Όπως πολύ σωστά αναφέρεις, το 2010 πήρα μια συνειδητή απόφαση να αποσυρθώ για ένα διάστημα από τα δημόσια πράγματα. Ήμουν τότε εν ενεργεία αντινομάρχης και δεύτερος σε ψήφους νομαρχιακός σύμβουλος σε όλο το νομό. Και μόλις 41 χρονών.. Όσοι όμως με γνωρίζουν καλά, ξέρουν ότι για μένα η πολιτική δεν είναι ούτε αυτοσκοπός ούτε επάγγελμα.. Σε μια ώριμη φάση της ζωής μου και μετά από 23 χρόνια μάχιμης δικηγορίας, το κάλεσμα του Φάνη Σπανού μάλλον με βρήκε «έτοιμο από καιρό».. Το μοντέλο διακυβέρνησης, που ο Κώστας Μπακογιάννης και η τότε ομάδα του έχτισαν, δημοκρατικό, σύγχρονο, αποτελεσματικό, μοντέλο που, με περιφερειάρχη το Φάνη, φιλοδοξούμε όχι μόνο να διατηρήσουμε, αλλά και να εξελίξουμε, αποτέλεσε ισχυρό δέλεαρ να επανακάμψω. Στην ερώτησή σας λοιπόν έχω να πω ότι, αυτούς τους δυο μήνες από την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου, οι παλιοί μου φίλοι, αλλά και νέοι που προστίθενται καθημερινά, με έχουν αγκαλιάσει με τρόπο που πρώτα απ όλα, εντελώς ανθρώπινα το καταθέτω, με συγκινεί. Ξέρεις, όταν αποχωρείς από τη «σκηνή» έχεις την αίσθηση ότι όλοι, που μέχρι πριν λίγο σε αποθέωναν, γρήγορα σε ξεχνούν.. Αυτό ευτυχώς καθημερινά συνειδητοποιώ ότι όχι μόνο δεν ισχύει, αλλά αντίθετα υποδέχονται με πολύ θετικά συναισθήματα την επιστροφή μου. Και πιστέψτε με, για ένα άνθρωπο που, καλώς ή κακώς, επιμένει ακόμα και σήμερα να προσεγγίζει την πολιτική με έντονο συναισθηματισμό, αυτή η αποδοχή του κόσμου και κυρίως του κόσμου της Λοκρίδας, μου δίνει απίστευτη δύναμη!!»

εΛ: Ηλία σ ευχαριστώ για λογαριασμό του «Εν Λοκροίς» (Λησμόνησα να αναφέρω ότι ο ενικός ήταν όρος αδιαπραγμάτευτος που μου έθεσε από την αρχή.)

«Εγώ σ ευχαριστώ για τη δυνατότητα που μου δόθηκε μέσα από την ιστοσελίδα σας να επικοινωνήσω με τους πολίτες. Και με την ευκαιρία να συγχαρώ την προσπάθειά σας. Διότι μια δυνατή Λοκρίδα οφείλει να είναι δυνατή και στο χώρο της ενημέρωσης!»


Σας παραθέτουμε το Βιογραφικό του Υποψηφίου Περιφερειακού Συμβούλου :


Βιογραφικό

Γεννήθηκα στα στις 5 Δεκεμβρίου του 1968. Είμαι γιος του Γιώργου Κυρμανίδη και της Βασιλικής Μπεσίρη. Έλκω την καταγωγή μου, από τον ένα προπάππο μου από την Τραπεζούντα κι από τον άλλο από τα Άγραφα. Τέλειωσα Δημοτικό και Γυμνάσιο στα Καμένα Βούρλα και Λύκειο στο Μώλο. Αποφοίτησα από τη Νομική Σχολή Κομοτηνής το 1993. Έχω μια κόρη, τη Βασιλική, που σπουδάζει στο 4ο έτος της Αγγλικής Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Από το 1996 ασκώ μάχιμη δικηγορία. Στο πλαίσιο του επαγγέλματός μου έχω διατελέσει, μεταξύ άλλων, νομικός σύμβουλος των Καποδιστριακών Δήμων Καμένων Βούρλων και Γοργοποτάμου και της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Φθιώτιδας. Επίσης διετέλεσα Πρόεδρος της Πειθαρχικής Επιτροπής της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Φθιώτιδας.

Από νεαρή ηλικία συμμετέχω ενεργά στα δημόσια πράγματα. Διετέλεσα Υπεύθυνος Πόλης στη ΔΑΠ Κομοτηνής και από το 1996 μέχρι το 2000 πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Φθιώτιδας. Ως φοιτητής, διετέλεσα πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών της Νομικής Σχολής. Ήμουν τακτικό μέλος της Συγκλήτου και του Πρυτανικού Συμβουλίου του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Διετέλεσα Νομαρχιακός Σύμβουλος Φθιώτιδας από το 1999 μέχρι το 2010. Από το 2001 μέχρι το 2002 ήμουν πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου και στη συνέχεια Αντινομάρχης Φθιώτιδας. Από το 2015 είμαι πρόεδρος του σωματείου Φθιωτικός Όμιλος Αντισφαίρισης με έδρα τη Λαμία. Από το 2017 έχω εκλεγεί πρόεδρος της Δικαστικής Επιτροπής της Ελληνικής Φιλάθλου Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης.

Είμαι υποψήφιος γιατί...

Φίλες και φίλοι,

Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, το εύκολο είναι να απέχεις. Το βολικό είναι να δείχνεις με το δάχτυλο όλους τους άλλους ως υπαίτιους. Να καταγγέλλεις, να «εξοργίζεσαι», να διαμαρτύρεσαι. Να εξομοιώνεις τους πάντες και τα πάντα. Να μηδενίζεις.. Η άλλη όψη (του ίδιου νομίσματος) είναι ως σύγχρονος Αλαντίν, να τάζεις θαύματα. Να φτιάχνεις συννεφάκια. Να χτίζεις πάνω τους κόσμους ουτοπικούς...

Σήμερα όμως, οι ανάγκες, οι διακυβεύσεις και τα επίδικα της εποχής μας «μισούν» την αδιαφορία. Οι «Γόρδιοι δεσμοί» της μακρόχρονης κρίσης, δεν λύνονται με μαγικούς τρόπους. Κόβονται με συμμετοχή, με ρεαλισμό, με πίστη, με σχέδιο. Για να αναμετρηθούμε με το σήμερα, πρέπει να όλοι να γίνουμε ενεργοί. Για να αλλάξουμε τον.. «κακό μας τον καιρό» πρέπει να «καταπιούμε» τους εγωισμούς μας, να υπερβούμε τις διαφορές μας, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να «περπατήσουμε» κόντρα στον καιρό. Με αυτές τις σκέψεις, με αυτή την εσωτερική ανάγκη (του ενεργού και χρήσιμου συμπολίτη) αποφάσισα να είμαι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με το συνδυασμό του Φάνη Σπανού. Η μόνη υπόσχεση που μπορώ να σας δώσω, είναι ότι θα προσπαθήσω να κάνω ότι καλύτερο μπορώ.


Η συντακτική Ομάδα του ἐν Λοκροῖς ευχαριστεί για την άψογη φιλοξενία 

την διεύθυνση και το προσωπικό του TIN Cafe 

στην Κεντρική Πλατεία Αταλάντης