Η Λιβανάτα τίμησε τον προστάτη της Άγιο Χαράλαμπο

2019-02-10
Άγιος Χαράλαμπος Λιβανατών. Προστάτης της κωμοπόλεως. Εντός του χωρίου. Είναι κτίσμα του 1850.
Άγιος Χαράλαμπος Λιβανατών. Προστάτης της κωμοπόλεως. Εντός του χωρίου. Είναι κτίσμα του 1850.

 Ο Άγιος Χαράλαμπος  είναι Προστάτης της κωμοπόλεως   Λιβανατών. Ενώ η εκκλησία του είναι κτίσμα του 1850.

Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα και πλήθος πιστών της όμορφης κωμόπολης των Λιβανατών καθώς και όμορων χωριών  εορτάσθηκε χτες 9/2/2019 αλλά και σήμερα 10/2/2019 η εορτή του Προστάτου της Πόλης Αγίου Χαράλαμπου.

Κατά την διάρκεια των εορταστικών  εκδηλώσεων της πρώτης ημέρας συμμετείχαν επίσης :  

Από την  Κεντρική Πολιτική : 0 Βουλευτής Φθιώτιδος με τη ΝΔ κος Χρήστος Σταικούρας

Από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος :Ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος και νυν υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος  κος Κώστας Καραγιάνννης  και ο υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος, Δικηγόρος  κος Ηλίας Κυρμανίδης 

Απο τον Δήμο Λοκρών : Ο Δήμαρχος Λοκρών κος Νίκος Λιόλιος,   ο Πρόεδρος  του Δημότικου Συμβουλίου Λοκρών κος Γεώργιος Βλαχάβας, ο Αντιδήμαρχος ΔΔ Λιβανατών κος Δημήτρης Τσοχαντάρης και η Πρόεδρος της Κοινότητας  Λιβανατών κα Ιωάννα Πάσσα.  

Από Εκλογικούς Συνδυασμούς  του Δήμου Λοκρών :  Ο κος Κωνσταντίνος Σούλιας με στελέχη και υποψηφίους του εκλογικού σχηματισμού ''Δυναμική Προοπτική''   και ο κος Θανάσης Ζεκεντές  αρχηγός του εκλογικού συνδυασμού ''Λοκρίδα για όλους''. 

Κατά την διάρκεια  των εκδηλώσεων συμμετείχε  τιμητικό στρατιωτικό άγημα καθώς και η Φιλαρμονική του Δήμου Λοκρών .

Κατά την διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων της δεύτερης ημέρας  συμμετείχαν :

Ο υποψήφιος Βουλευτής Φθιώτιδος με την ΝΔ κος Γιάννης Οικονόμου και από πλευράς Δήμου Λοκρών ο αρχηγός του εκλογικού συνδυασμού ''Δυναμική Προοπτική'' κος Κωνσταντίνος Σούλιας.

Ο Άγιος Χαράλαμπος στη ζωή του λαού

Ο Άγιος Χαράλαμπος σε πολλά μέρη της Ελλάδος τιμάται, διότι είναι προστάτης από τας λοιμώδους νόσους και ιδίως από την πανούκλα. Γι' αυτό και ο Άγιος απεικονίζεται πατώντας την πανώλη, η οποία παρουσιάζεται, σαν ένα τερατόμορφο γύναιο που ξερνάει καπνούς από το στόμα. Γι' αυτό του έδωσε ο Θεός την χάριν αυτήν.

Ήτανε μεγάλη η υπηρεσία, που προσέφερε ο Άγιος στους γεωργούς τότε που δεν υπήρχαν κτηνίατροι, τα δε βόδια ήτανε αναγκαιότατα στην οικογένεια.

Παλαιότερα οι ζευγολάτες, την παραμονή της γιορτής του Αγίου ανάβανε στα σπίτια τους κοντά στο τζάκι μια μεγάλη λαμπάδα από καθαρό κηρί εις μνήμην του Αγίου και καιγότανε όλη την νύχτα. Το δε πρωί πηγαίνανε πρόσφορο στην Εκκλησία για να λειτουργηθή. Και όλα αυτά για να φυ­λάξη ο Άγιος Χαράλαμπος τα βόδια του γερά καθ' όλη τη χρονιά.

Είναι προστάτης και όλων των ζώων. Γι' αυτό στη Κρήτη οι τσοπάνηδες, όταν τα ζωντανά τους δεν πάνε καλά, τον παρακαλούνε να τα θεραπεύση.

Στην Πρέβεζα ο Άγιος Χαράλαμπος είναι πολιούχος. Στην Εικόνα του κρεμάνε πλήθος αφιερωμάτων. Από τα αφιερώματα χαρακτηριστικό είναι ένα πουκαμισάκι που κατασκευάζεται από πανί. Αυτό γίνεται σε μια μέρα!. Γι' αυτό λέγεται και μονομερίτικο...

Αυτό συμβαίνει ως εξής: Κάποια νύχτα συγκεντρώνονται σ' ένα σπίτι μερικές γυναίκες, όπου γνέθουν και υφαίνουν βαμβάκι. Μ' αυτό το ύφασμα, που γίνεται σε μια μέρα φτιάχνουν το πουκαμισάκι.

Το αφιέρωμα αυτό ξεκινάει από ένα γεγονός που αναφέρεται στην θαυματουργή δράσι του Αγίου. Κάποτε τον Άγιο Χαράλαμπο τον επεσκέφθησαν χωρικοί που εγκατέλειψαν την πατρίδα τους κι' έτρεξαν κοντά του γιατί η πανώλης τους θέριζε καθημερινώς. Από ευγνωμοσύνη δε διότι ο Άγιος στάθηκε προστάτης τους, του έκαναν δώρο ένα πουκάμισο που γνέθηκε και πλέχθηκε από βαμβάκι και ράφτηκε μέσα σε μια μέρα...

Απολυτίκιον. Ήχος δ'.
Ταχύ προκατάλαβε.

Ως στύλος ακλόνητος της Εκκλησίας Χριστού και λύχνος αείφωτος της οικουμένης σοφέ, εδείχθης Χαράλαμπες. Έλαμψας εν τω κόσμω, δια του Μαρτυρίου, έλυσας των ειδώλων την σκοτόμαιναν, μάκαρ. Διό εν παρρησία Χριστώ, πρέσβευε σωθήναι ημάς.


Διαβάσετε τον βίο του Αγίου Χαράλαμπου  ΕΔΩ


\\