Η ΛΑΡΚΟ μπορεί να είναι κερδοφόρα

2022-04-19

Με τις σημερινές τιμές μόνο από το νικέλιο θα μπορούσε να έχει κέρδη 330 εκατ. τον χρόνο ● Θολό το τοπίο των διαγωνισμών, τρεις εβδομάδες πριν την κατάθεση προσφορών και την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων των εργαζομένων κατά της διαδικασίας των ομαδικών απολύσεων.

Στο σημείο μηδέν βρίσκονται οι διεργασίες για το μέλλον της ΛΑΡΚΟ, τρεις εβδομάδες πριν από την εκπνοή της νέας προθεσμίας για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών, αλλά και πριν από την εκδίκαση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων των εργαζομένων για τη νομιμότητα της διαδικασίας των ομαδικών απολύσεων.

Οι απολύσεις, ως γνωστόν, έχουν «παγώσει», με την προσωρινή διαταγή που έχουν κερδίσει -και μάλιστα δυο φορές- οι εργαζόμενοι. Με δεδομένο ότι η νέα περιβαλλοντική άδεια για τη λειτουργία της μεταλλουργίας έχει εκδοθεί, πρακτικά η μόνη εκκρεμότητα για την ολοκλήρωση της πώλησης μέσων των δυο διαγωνισμών που διενεργούν το ΤΑΙΠΕΔ και η Ειδική Διαχείριση είναι οι απολύσεις των 1.060 εργαζόμενων, με μια διαδικασία που τις εξόφθαλμες παρατυπίες της διαπίστωσε και το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας, όπου προσέφυγαν τα πέντε σωματεία της ΛΑΡΚΟ.

Οι επαφές που είχαν μετά τις δικαστικές νίκες τους οι εκπρόσωποι των εργαζομένων τόσο με τον Ειδικό Διαχειριστή της ΛΑΡΚΟ όσο και με τη γενική γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, Α. Στρατινάκη, δεν απέδωσαν κάτι παραπάνω από την υπόσχεση για μικρή αύξηση στο ποσό αποζημιώσεων των εργαζομένων. Αλλά, την ίδια στιγμή, κυβερνητικοί παράγοντες διοχετεύουν σε μερίδα των ΜΜΕ -τα οποία ουδέποτε έχουν φιλοξενήσει έστω και μια αράδα από τις ανακοινώσεις των σωματείων- εικόνα περί δήθεν αδιαλλαξίας των εργαζομένων, που οδηγεί σε πτώχευση τη ΛΑΡΚΟ.

Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση των σωματείων της ΛΑΡΚΟ, που σε εκτενή ανακοίνωσή τους καταλογίζουν στην κυβέρνηση προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζόμενων και εξαπάτησης της κοινής γνώμης. «Μπορείς να κοροϊδέψεις πολλούς και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ολους και για πάντα, όμως, δεν μπορείς», αναφέρει η ανακοίνωση, παραπέμποντας στο απόφθεγμα του Λίνκολν.

Εχουν σημασία, όμως, τα επιχειρήματα με τα οποία οι εργαζόμενοι για πολλοστή φορά τεκμηριώνουν τη βιωσιμότητα της ΛΑΡΚΟ και την εγκληματική πολιτική απαξίωσής της. Μεταξύ άλλων αναφέρουν:

■ Η Ελλάδα έχει στο υπέδαφός της το 90% των συνολικών κοιτασμάτων νικελίου και κοβαλτίου σε όλη την Ε.Ε. και η ΛΑΡΚΟ είναι η μοναδική επιχείρηση που παράγει σιδηρονικέλιο.

■ Με βάση τις σημερινές τιμές νικελίου και τα σημερινά επίπεδα παραγωγής, μπορεί να έχει έσοδα 630 εκατ. δολάρια τον χρόνο, που αντιστοιχούν σε καθαρά κέρδη 330 εκατ. δολάρια.

■ Η ΛΑΡΚΟ έχει επιπλέον τη δυνατότητα παραγωγής ανοξείδωτου χάλυβα, παράλληλης παραγωγής καθαρού νικελίου και κοβαλτίου με τη μέθοδο της υδρομεταλλουργίας και αξιοποίησης όλων των υποπροϊόντων και όλων των ενεργειακών δυνατοτήτων. Αυτά θα μπορούσαν να αποδώσουν κέρδη 1 δισ. ευρώ τον χρόνο. Κι ακόμη περισσότερα, αν η εταιρεία επεκτεινόταν και στην παραγωγή προϊόντων ανοξείδωτου χάλυβα, μπαταριών για την ηλεκτροκίνηση, στις ανανεώσιμες πηγές κτλ.

■ Τα χρέη προς τη ΔΕΗ είναι μαγική εικόνα, γιατί η τελευταία χρέωνε το ρεύμα στη ΛΑΡΚΟ με υπερδιπλάσια τιμή σε σχέση με άλλες ενεργοβόρες επιχειρήσεις. Με αυτές τις τιμές, η ΔΕΗ στην πραγματικότητα πρέπει να επιστρέψει στη ΛΑΡΚΟ πάνω από 100 εκατ. ευρώ.

■ Τέλος, στα περί χρηματοδότησης της ΛΑΡΚΟ από τον κρατικό προϋπολογισμό με 52 εκατ. ευρώ για να μείνει ανοιχτή και για τα 23 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις των εργαζομένων, τα σωματεία αντιτείνουν ότι τη στιγμή που η ΛΑΡΚΟ μπήκε σε εκκαθάριση, οι αποζημιώσεις αντιστοιχούσαν σε 60 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό από περικοπές μισθών στη διετία φτάνει τα 23 εκατ. ευρώ. Άρα, είναι οι εργαζόμενοι που χρηματοδότησαν τη μέχρι σήμερα λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, τονίζουν τα σωματεία.

Στο μεταξύ, δεν υπάρχει καμιά ένδειξη για τις προθέσεις της κοινοπραξίας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με AD Holdings να καταθέσει δεσμευτική προσφορά, ενώ η Mytilineos έχει ήδη αποσαφηνίσει ότι δεν έχει κανένα ενδιαφέρον πλέον για τη ΛΑΡΚΟ.


Πηγή   www.efsyn.gr/oikonomia/elliniki-oikonomia/340567_i-larko-mporei-na-einai-kerdofora