Η Καλαμών δεν καταλαβαίνει από πόλεμο, φεύγει σκούπα με νέα deal μέσω Ντουμπάι

2022-03-13

Ισχυρή η ζήτηση για προϊόν από εμπόρους και μεταποίηση, μετά τις νέες συμφωνίες που κλείστηκαν σε έκθεση τροφίμων στο Ντουμπάι.

Εξαιρετικά έντονη παραμένει η ζήτηση για ελιά Καλαμών, που αυτή την περίοδο οι περισσότεροι παραγωγοί, εξακολουθούν και διατηρούν σε κάδες, προσμένοντας υψηλότερες τιμές από τις τρέχουσες, προκειμένου να καλύψουν τα τσουχτερά κόστη παραγωγής. Την ίδια ώρα οι πληροφορίες από έκθεση τροφίμων που πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπάι, λένε πως κλείστηκαν νέα deal για εξαγωγές κυρίως προς ΗΠΑ, με τις ροές να συνεπικουρούνται λένε πήγες στον ΑγροΤύπο και από τις αναιμικές σοδειές παρόμοιου τύπου ελιάς σε Τουρκία και βόρεια Αφρική.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες από το νομό Αιτωλοακαρνανίας το 200άρι περνάει ήδη σε τιμές άνω των 2,10 ευρώ το κιλό, ενώ στη Φθιώτιδα, όπου υπάρχουν, επίσης, ελάχιστα αποθέματα, αγοράζονται από εμπόρους σκούπα ελιές με 2 ευρώ κι άνω το κιλό.

Και στο νομό Λακωνίας, όμως, δεν είναι διαφορετική η κατάσταση, με τη ζήτηση να μαίνεται. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Στέλιος Μιχαλούτσος, παραγωγός με 400 στρέμματα Καλαμών στο Γεράκι, οι περσινές ελιές έως 300 κομμάτια στο κιλό δίνονται με 2,20 έως 2,35 ευρώ ανά κιλό από τους παραγωγούς, ενώ οι φετινές (2021-2022) Καλαμών μέχρι 300 κομμάτια στο κιλό περνάνε προς 2,10 σκούπα.

Δεν υπάρχει επίπτωση από την σύρραξη - ελάχιστα τα μεγέθη

Η κατάσταση στην Ουκρανία είναι άκρως ανησυχητική και οι τελευταίες εξελίξεις ιδιαίτερα δυσοίωνες, τόνισε εξάλλου σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Δρ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος σε σχέση με την ουκρανική κρίση. Οι εξαγωγές της Ελλάδας στην Ουκρανία και στη Ρωσία κυμαίνονται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα (338,6 εκατ. ευρώ και 206,6 εκατ. ευρώ αντίστοιχα), επισημαίνει ο ίδιος, ωστόσο υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις -κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα-, οι οποίες έχουν σημαντική δραστηριότητα στις χώρες αυτές. Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας και πολύ περισσότερο της Δυτικής Μακεδονίας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον κλάδο της γούνας, θα επηρεαστούν σε μεγαλύτερο βαθμό από τις υπόλοιπες, γι' αυτό και πρέπει να υποστηριχθούν από την ελληνική κυβέρνηση ώστε να μη χάσουν τη διεθνή τους ανταγωνιστικότητα. Αναμφίβολα, οι συνέπειες της κρίσης δεν έχουν γίνει ακόμη εμφανείς. Παρότι είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα, τα προβλήματα αναμένεται να ενταθούν και θεωρείται δεδομένο ότι διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες, πληθωρισμός και ενέργεια θα επηρεαστούν σημαντικά. Η Ελλάδα όμως ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βορειοατλαντικής συμμαχίας (ΝΑΤΟ) με τεράστιο όγκο εμπορικών συναλλαγών και εξαγωγών προς τα μέλη τους, όπως φαίνεται και στον πίνακα που ακολουθεί, σέβεται και ευθυγραμμίζεται με τις αποφάσεις και ενέργειές τους που διέπονται από τις αξίες του διεθνούς δικαίου, καταλήγει.

Από στοιχεία της Eurostat που έχει στην διάθεσή του ο ΑγροΤύπος, φαίνεται πως το 2021, οι εξαγωγές της Ελλάδας στην Ουκρανία στην κατηγορία τροφίμων-λιπών-ελαίων μόλις που φθάνουν τα 32 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα στην Ρωσία τα νούμερα είναι ακόμα πιο κάτω το 2021 γι' αυτές τις κατηγορίες (25 εκατ. ευρώ). Σημειωτέον ότι οι κατηγορίες αυτές αντιπροσωπεύουν πολλά είδη τροφίμων και αγροτικών προϊόντων...



Πηγή    www.agrotypos.gr/kalliergeies/elia/i-kalamon-den-katalavainei-apo-polemo-fevgei-skoupa-me-nea-deal-meso-ntoumpai