Λοκρίδα, ο τόπος του Λοκρού...γιού του Διός 

Η ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α., υπό την αιγίδα του Δήμου Λοκρών και ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. Ελλάδος, πραγματοποίησε τριήμερη άσκηση αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών σε πραγματικές συνθήκες!!!

2022-05-19

Η ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α., υπό την αιγίδα του Δήμου Λοκρών και ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. Ελλάδος, πραγματοποίησε τριήμερη άσκηση αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών σε πραγματικές συνθήκες, στο παλαιό εργοστάσιο μπύρας στον κόμβο της Σκάλας Αταλάντης, στις 13/05, 14 & 15/05/2022.

Μια κοινή άσκηση για την αντιμετώπιση κρίσεων που προκύπτουν ως συνεπεία φυσικών καταστροφών ένωσε εθελοντές από όλη την Ελλάδα, με απώτερο σκοπό την προστασία του πολίτη, εντός αλλά και εκτός συνόρων. Η άσκηση περιελάμβανε σενάρια διάσωσης σε σεισμό, έρευνα στη θάλασσα και τεχνική διάσωση με σχοινιά.

Στην άσκηση συμετείχαν οι ομάδες της ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α.:

ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. Λοκρών

ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. Αιγάλεω

ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. Αθήνας

ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. Φθιώτιδας

ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. Λάρισας

ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. Παιανίας (Μετεωρολογική ομάδα)

Οι ελληνικές ομάδες:

Έλληνες Διασώστες (Rescue GR)

Πυροσβεστικό Σώμα Εθελοντών Ν. Βουτζά

Η άσκηση πεδίου περιλάμβανε κατασκήνωση στρατοπέδου, εγκατάσταση κέντρου επιχειρήσεων για τον συντονισμό του δυναμικού, ιατρική σκηνή πρώτων βοηθειών, κουζίνα για την σίτιση των εθελοντών σε πραγματικό χρόνο, μονάδα πρώτων βοηθειών, μετεωρολογική μονάδα, τμήμα τηλεπικοινωνιών και εντοπισμού εθελοντών, ενώ υπήρχε ενίσχυση από ασθενοφόρο, πυροσβεστικά οχήματα, σκάφος και επιχειρησιακά οχήματα.

Τα σενάρια περιλάμβαναν έρευνα και διάσωση σε κτήριο με χρήση μηχανήματων (ποτηροκορόνες, σκαπτικά , τροχούς οπλισμένου σκυροδέματος), ενδοσκοπικών και θερμικών καμερών και drone. Τα σενάρια είχαν έναρξη στις 11.00 το πρωί του Σαββάτου και συνεχίστηκαν εως τις 10.00 το πρωί της Κυριακής όπου και δόθηκε η λήξη της άσκησης για να ετοιμαστεί μια επίδειξη σε τεχνική διάσωση με σχοινιά σε κτήριο. Ταυτόχρονα με τα σενάρια σε διάσωση σε κτήριο στα οποία επιχειρούσαν ομάδες των δέκα (10) εθελοντών σε δύο (2) τμήματα ανά 5ωρες βάρδιες επιχειρούσαν οι ομάδες του ΠΥΣΕΘ και της ΕΠΟΜΕΑ και σε αστική πυρόσβεση με τα Πυροσβεστικά τους οχήματα όπου αναφερόταν τα σενάρια, σε πυρκαγιές από ηλεκτροπληξία ή έκρηξη από γκάζι . Το τμήμα του υγρού στοιχείου επιχείρησε σε δύο σενάρια, διάσωση στο βυθό μετά από ναυάγιο στην περιοχή με το διασωστικό σκάφος maverick και έρευνα - διάσωση για λουόμενο που παρασύρθηκε στην θάλασσα.

Κατά τα σενάρια της άσκησης οι ομάδες έπρεπε να είναι πλήρης και αυτόνομες οπότε στήθηκαν τέντες Κ.ΕΠΙΧ., σίτισης, ιατρείου, εξοπλισμού, χώρου ανάπαυσης εθελοντών και χώρος καταυλισμού.

Στην επίδειξη που πραγματοποιήθηκε παρουσία των:

- Δημάρχου Λοκρών, κ.Αθανάσιο Ζεκεντέ

- Προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου Λοκρών, μέλους της ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. Λοκρών με ενεργή συμμετοχή στην άσκηση, κα Μαρία (Μάιτα) Γιαννοπούλου

- Αντιδημάρχου Καθαριότητας & Ανακύκλωσης, Αθλήτισμού, Παιδικών Χαρών Δήμου Λοκρών και μέλους της ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. Λοκρών, κ. Μιχάλη Παπανικολάου

- Αντιδημάρχου Τουριστικής Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος, Εθελοντισμού, Κοιμητηρίων, Ζώων συντροφιάς και αδέσποτων του Δήμου Λοκρών και μέλους της ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. Λοκρών, κα Μαρία Τζανάκη

- Δημοτικού Συμβούλου Δήμου Λοκρών, Εκπροσώπου Εμπορικής Επαγγελματικής Βιοτεχνικής Ένωσης Μαρτίνου και μέλους της ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. Λοκρών, κ. Παναγιώτη Καπουκίνη

- Δημοτικού Συμβούλου Δήμου Λοκρών, Εκπροσώπου Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Λιβανατών, κ. Κωνσταντίνο Ντέλιο

- Πρόεδρο Δημοτικού Ωδείου Αταλάντης, κ. Νικόλαο Ανεστάκο

- Διοικητή ΕΣΔΕ Αταλάντης και Πρόεδρο ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. Λοκρών με ενεργή συμμετοχή στην άσκηση, κ. Θεόδωρο Γουργούλη

- Διοικητή της 7ης ΕΜΑΚ Λαμίας, κ. Χρήστο Πλουμάκη

- Προϊστάμενο Πυροσβεστικού κλιμακίου Αταλάντης, κ. Βασίλειο Καραστάθη

- Την οικογένεια Βάγια - Εταιρεία VAGIAS FOOD

- Βάγιας Παναγιώτης - Αγροτικά Εφόδια Α.Ε.

η ομάδα Τεχνικής Ορεινής- Αστικής διάσωσης με σχοινιά πραγματοποίηση επιχείρηση διάσωσης σε θύμα το οποίο ειχε εγκλωβιστεί σε κτήριο αλλά και εναέριο πέρασμα φορείου με τραυματία.

Σκοπός της άσκησης ήταν να διαπιστωθεί από τα μέλη των ομάδων αν μπορούν να ανταπεξέλθουν ως ομάδες σε καταστάσεις καταστροφών, με την οργάνωση καταυλισμού, ώστε να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για την διαδικασία και οργάνωση μιας τέτοιας επιχείρησης, με την δυνατότητα σωστής στρατοπέδευσης, σίτισης - ΚΕ.ΠΙΧ. (κέντρου επιχειρήσεων ) - ασφαλούς υγιεινής - επάρκειας βαρδιών και Διοικητών πεδίου καθώς και της επάρκειας εξοπλισμού.

Το εγχείρημα αυτό δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την στήριξη των χορηγών μας, στους οποίους οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ, ήτοι:

- Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης (ΕΖΑ) για τη ενίσχυση της τελετής λήξης της άσκησης με μπύρες και ομπρέλες τις οποίες παραχώρησε στην ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α., 3Ε (εργοστάσιο Τσακίρης) για τη διάθεση σε πατατάκια, νερά και χυμούς για τους εθελοντές που πήραν μέρος στην άσκηση, Σκλαβενίτης για τη διάθεση δωροεπιταγών, Γαλαξίας (Λιβανάτες) για τη διάθεση δωροεπιταγών, Λιάσκος Market για τη διάθεση νερών και πάγου, Παντοπωλειο "Η Στάνη" του Νίκου Μαργαρίτη για τη διάθεση νερών, πάγου και αναψυκτικών, για τη διάθεση άρτων και αρτοσκευασμάτων τους Φούρνο Μωραϊτη, Φούρνο Αθανάσιος Τέλιος και μέλος της ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. Λοκρών, Φούρνο Μπάμπης Γλουστιάνος, Φούρνο Παπακωνσταντίνου (περιοχή Θεολόγος), Φούρνο Τσάπαλης, Φούρνο Δαδίτσος, Χρωματοπωλείο Κώτσος Σταύρος και μέλος της ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. Λοκρών για την ενίσχυση της γιορτής λήξης της άσκησης με κάρβουνα και σκιάστρα, Παντοπωλείο Νταλαβέρη Καίτη για τη συνδρομή σε κάρβουνα στην γιορτή λήξης, για τη διάθεση κρεάτων στην γιορτή λήξης: κρεοπωλείο "Ρουμελιώτικο" του Νταλαβέρη Χριστόδουλου, κρεοπωλείο Φάρμα Κανέλος (Λιβανάτες), κρεοπωλείο Αράπης χοιρινά (Λιβανάτες), κρεοπωλείο "Ο μπάρμπα Κώτσος" του Χουσιάδα Κων/νου, κρεοπωλείο "Η καλή καρδιά" του Χουσιάδα Κων/νου, κρεοπωλείο "Τ' Άγραφα" της Καλλάκη Μαρίας.

Ένα ξεχωριστό ευχαριστώ οφείλουμε:

- Στο Δήμο Λοκρών για τη φιλοξενεία και την ενίσχυση με κρέατα της γιορτής λήξης και

- Στην εταιρεία "Βάγιας Τρόφιμα Α.Ε." (Vagias Foods) για την παραχώρηση του κτηρίου και του χώρου που πραγματοποιήθηκε η άσκηση και η στρατοπέδευση των εθελοντών και για το προσωπικό δώρο που διέθεσε για κάθε εθελοντή μας και

- Την εταιρεία "Καραμπάς ΑΕΒΕ" του Καραμπά Γερανή για τη διάθεση δύο οχημάτων για την διεξαγωγή σεναρίου απεγκλωβισμού θυμάτων μετά από τροχαίο ατύχημα

Για την στήριξη που δείχνουν σε κάθε βήμα της ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε:

- Την ΝΕΑ ΟΔΟΣ Α.Ε για τη δωρεάν διέλευση των υπηρεσιακών οχημάτων μας από τα διόδια αρμοδιότητάς της

- Την EVAL για τη συνδρομή της στη συντήρηση του σκάφους μας,

- Την Pet City που έχει αναλάβει την διατροφή και ιατρική φροντίδα του διασωστικού σκύλου της ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. Sugar.

Να ευχαριστήσουμε ξεχωριστά

- Τον συνεργάτη μας Γιώργο Βαρδάκα και την εταιρεία Intermare Divers - Underwater Professional Services για την προσφορά του σε καταδυτικό εξοπλισμό για την άσκηση

- Τον εθελοντή μας Παναγιώτη Καράβολο και την εταιρεία του TECHNOSAFETY που φροντίζει τα σκάφη να είναι πάντα σε ετοιμότητα και αξιόπλοα και

- Τον Ηλία Θεοδωρίδη και το συνεργείο Η Θεοδωρίδης - Α Μανώλης ΟΕ για την παραχώρης οχήματος για τη μεταφορά μας στην άσκηση και για τη συνεχή στηριξή του με ποικίλους τρόπους.

Για την ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α., ο εθελοντισμός είναι μια στάση ζωής που ενστερνίζεται πανανθρώπινες αξίες, λιγότερο ή περισσότερο ξεχασμένες, όπως είναι η αλληλεγγύη, η κοινωνική προσφορά και η αγάπη προς τον συνάνθρωπο. Είναι μια πράξη αυθόρμητη, ενσυνείδητη και ανιδιοτελής. Δίνει νόημα και περιεχόμενο στην ιδέα της ανθρώπινης αλληλοβοήθειας, όπου ο καθένας μας προσφέρει μέρος του εαυτού του στην υπηρεσία του πάσχοντα συνανθρώπου του. Κυρίως είναι μια πράξη αγάπης και δείκτης του πολιτισμού μιας κοινωνίας.


Δείτε όλες τις εικόνες από την άσκηση ΕΔΩ


Πηγή   www.facebook.com/EPOMEAGreece