Γιάννης Σαρακιώτης: Η κυβέρνηση της ΝΔ αποφασίζει να «διορθώσει» τις δικές της παραλείψεις και αστοχίες μετακυλίοντας την ευθύνη για την κατάρρευση της εταιρείας στους εργαζόμενους, πετώντας τους στον δρόμο χωρίς εργασία και στέγη.

2022-02-12

Σήμερα η κυβέρνηση της Ν.Δ., αντί να στηριχτεί στις προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ, αποφασίζει να «διορθώσει» τις δικές της παραλείψεις και αστοχίες μετακυλίοντας την ευθύνη για την κατάρρευση της εταιρείας στους εργαζόμενους, πετώντας τους στον δρόμο χωρίς εργασία και στέγη. 


Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, παρά την παρατεταμένη πτωτική πορεία των διεθνών τιμών του σιδηρονικελίου, κράτησε ζωντανή τη ΛΑΡΚΟ

Η«καταπληκτική ποιότητα ζωής» που επικαλέστηκε ο Κ. Μητσοτάκης προ ημερών σίγουρα δεν αντικατοπτρίζει την εικόνα που επικρατεί στις περιοχές όπου δραστηριοποιείται η μοναδική εταιρεία παραγωγής σιδηρονικελίου στην Ε.Ε., η ΛΑΡΚΟ. Η αρχή του τέλους για την εμβληματική αυτή βιομηχανία ήρθε τον Φεβρουάριο του 2020 με την υπερψήφιση, από τους βουλευτές της Ν.Δ. και μόνο, τροπολογίας για τη «σωτηρία» της. Οι συνέπειες, άμεσες και ολέθριες. Μείωση των μισθών των εργαζομένων κατά 30%-40%, απώλεια δώρων και επιδομάτων και πλήρης εγκατάλειψη του εργοστασίου στη Λάρυμνα, καθώς τα τελευταία δύο έτη σταμάτησαν ουσιαστικά ακόμη και οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης στο εργοστάσιο, με αποτέλεσμα να παρουσιάζει σήμερα εικόνα κατάρρευσης.

Δεν έφτασε όμως τυχαία η ΛΑΡΚΟ στη σημερινή της κατάσταση, καθώς τις δύο τελευταίες δεκαετίες η απαξίωσή της ήταν μεθοδική και συστηματική. Κρίσιμες και καταστροφικές αποφάσεις ελήφθησαν στο παρελθόν, με χαρακτηριστικότερες αυτή των συμφωνιών «hedging» των ετών 2006-2010 (πώληση νικελίου με κλειστή τιμή), με αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων ύψους 450.000.000 ευρώ περίπου, καθώς την περίοδο εκείνη η τιμή του νικελίου εκτοξεύτηκε, αλλά η συμφωνία προέβλεπε την πώλησή του σε χαμηλή-σταθερή τιμή, όπως και η απόφαση του 2006 για υπερδιπλασιασμό της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, οπότε και κατέστη μη ανταγωνιστική, καθώς πρόκειται για μια εξαιρετικά ενεργοβόρο εταιρεία. Έτσι ξεκίνησε η καθοδική πορεία της και η συσσώρευση χρεών.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, παρά την παρατεταμένη πτωτική πορεία των διεθνών τιμών του σιδηρονικελίου, κράτησε ζωντανή τη ΛΑΡΚΟ, δεν προέβη σε καμία μείωση μισθών και καμία περικοπή επιδομάτων, ενώ, κατόπιν παρέμβασης του τότε υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, ρυθμίστηκε η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Ικανοποιήθηκε έτσι ένα πάγιο και δίκαιο αίτημα των εργαζομένων και των διοικήσεων της εταιρείας, με το οποίο δεν είχε ασχοληθεί καμία άλλη κυβέρνηση στο παρελθόν. Σήμερα η κυβέρνηση της Ν.Δ., αντί να στηριχτεί στις προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ, αποφασίζει να «διορθώσει» τις δικές της παραλείψεις και αστοχίες μετακυλίοντας την ευθύνη για την κατάρρευση της εταιρείας στους εργαζόμενους, πετώντας τους στον δρόμο χωρίς εργασία και στέγη. Οι προεκλογικές υποσχέσεις για «περισσότερες και καλύτερες δουλειές» υλοποιούνται σήμερα στη ΛΑΡΚΟ.