Γ. Σαρακιώτης στην ΕΡΤ: «Πώς η Ν.Δ. θα φορολογήσει τους ιδιώτες παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας; Το χέρι, που σε ταΐζει, δεν το δαγκώνεις..!»

2022-05-04

Στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις» εμφανίστηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης, έχοντας την ευκαιρία να εκφράσει τη θέση του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αναφορικά με τις υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας. Όπως αρχικά τόνισε:

«Χθες, για πρώτη φορά, είχαμε επίσημη παραδοχή από Βουλευτή της Ν.Δ. και συγκεκριμένα από τον κ. Παπαδημητρίου των καταγγελιών, στις οποίες έχει προχωρήσει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. εδώ και μήνες. Η Δ.Ε.Η. αισχροκερδεί και έχει συμβάλλει στη δημιουργία ολιγοπωλίου στην αγορά ενέργειας την οποία πληρώνουμε όλοι. Ο κ. Παπαδημητρίου ομολόγησε ότι "η Δ.Ε.Η. πιέστηκε να εφαρμόσει τη ρήτρα αναπροσαρμογής από τους ιδιώτες παρόχους". Βεβαίως, το ίδιο επιβεβαίωσε και ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδης προ ημερών επισημαίνοντας ότι "με τη ρήτρα αναπροσαρμογής προστατεύουμε τους ιδιώτες παρόχους". Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής είναι να υποφέρει σήμερα ολόκληρη η ελληνική κοινωνία. Η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων είναι σε κίνδυνο, τα νοικοκυριά δεν αντέχουν άλλο και η κατάσταση που βιώνουμε συνιστά ξεκάθαρα πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία το Σεπτέμβριο απώλεσε το δημόσιο έλεγχο της Δ.Ε.Η. πουλώντας το 17%».

Εν συνεχεία, ο κ. Σαρακιώτης αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. τονίζοντας:

«Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. προτείνει επιβολή ορίου στα κέρδη των ηλεκτροπαραγωγών εταιρειών. Έχει προταθεί και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εδώ και μήνες, αλλά η Κυβέρνηση "σφυρίζει" αδιάφορα γιατί προφανώς... το χέρι, που σε ταΐζει, δεν το δαγκώνεις! Τις εταιρείες, οι οποίες σε στηρίζουν με διάφορους τρόπους, δεν τις φορολογείς! Αυτό κάνει ο κ. Μητσοτάκης! Έχουμε, επίσης, προτείνει την εφαρμογή του μοντέλου της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, όπου οι Πρωθυπουργοί των δύο χωρών διεκδίκησαν και πέτυχαν να απεξαρτηθεί η διαμόρφωση της χονδρικής τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας από την τιμή του φυσικού αερίου, ενώ τέλος προτείναμε να θεσπιστούν διμερή συμβόλαια στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας».

Ο Βουλευτής Φθιώτιδας σχολίασε την αδράνεια της Κυβέρνησης στηλιτεύοντας τη «γραμμή άμυνας της» ότι «ΘΑ φορολογήσει τα ουρανοκατέβατα κέρδη» προσθέτοντας ότι:

«Οι πολίτες αντικρύζουν τους λογαριασμούς τους και είναι εξωφρενικοί. Ένα καφενείο που πλήρωνε 300 ευρώ τώρα πληρώνει 1.900 ευρώ, πώς θα επιβιώσει; Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Οικονόμου μας ενημέρωνε ότι "ο κόσμος δεν θα ξαναδεί λογαριασμούς 4 ή 5 φορές πάνω". Σήμερα, εν τέλει, υπάρχουν ή δεν υπάρχουν τέτοιοι λογαριασμοί; Επί ΣΥ.ΡΙΖ.Α., οι πολίτες δεν είδαν ούτε μία αύξηση στα τιμολόγια του ρεύματος και αντιθέτως, υπήρξε μείωση 12% μεσοσταθμικά».

Παράλληλα, ο κ. Σαρακιώτης επεσήμανε:

«Σύμφωνα με τη Eurostat, η χώρα μας ήταν πρώτη στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας το β΄ εξάμηνο του 2021. Είχαμε τότε πόλεμο; Εκτός αν η Ν.Δ. θεωρεί ότι έφταιγε ο πόλεμος στο Μάλι, που τότε εκτυλισσόταν...»

Κλείνοντας, ο Βουλευτής Φθιώτιδας έθεσε επί τάπητος το ζήτημα της τιμής του νικελίου και της συνεχιζόμενης απαξίωσης της ΛΑΡΚΟ από την Κυβέρνηση της Ν.Δ. σημειώνοντας:

«Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ε.Ε., η οποία παράγει σιδηρονικέλιο μέσω της ΛΑΡΚΟ. Μία άλλη χώρα παγκοσμίως, που είναι παραγωγός αυτού του προϊόντος, είναι η Ρωσία και έτσι, δημιουργούνται τεράστιες ευκαιρίες ώστε η ΛΑΡΚΟ να αποκομίσει σημαντικά κέρδη μετά και το εμπάργκο στη Ρωσία. Επί ΣΥ.ΡΙΖ.Α., οι τιμές είναι 8.000-10.000 δολάρια/τόνος, με κόστος παραγωγής τα 15.000 δολάρια. Σήμερα οι τιμές έχουν εκτοξευθεί στις 60.000-70.000 δολάρια/τόνος. Είναι "χρυσή ευκαιρία" η Κυβέρνηση να αξιοποιήσει την εν λόγω εταιρεία, να τη στηρίξει και να σταματήσει την απαξίωσή της».