Γ. Σαρακιώτης : Μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών κόντρα στην καταστροφολογία - BINTEO

2018-11-23

Αθήνα, 22 Νοεμβρίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Γ. Σαρακιώτης στη Βουλή:

«Μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών κόντρα στην καταστροφολογία»

Ομιλία στη Βουλή πραγματοποίησε ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Γιάννης Σαρακιώτης στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Ο κ. Σαρακιώτης έθεσε τα διακυβεύματα της επόμενης ημέρας και τόνισε την ανάγκη να υποστηριχθούν από όλες τις πτέρυγες της Βουλής οι ρυθμίσεις, που θέτουν τέλος στα αρνητικά αποτελέσματα των μνημονίων. Συγκεκριμένα τόνισε:

«Δεν πρέπει να λησμονούμε το πλήγμα που δέχτηκε το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας την περίοδο των μνημονίων, όταν οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν έπιαναν τόπο και τα αποθεματικά των ταμείων είτε κατέληγαν βορά στις ορέξεις κερδοσκόπων είτε περικόπτονταν με πρόσχημα την απομείωση του δημοσίου χρέους με το περίφημο 'PSI'».

Στη συνέχεια, ο Βουλευτής Φθιώτιδας στάθηκε στις επιμέρους διατάξεις του νομοσχεδίου σημειώνοντας:

«Διατηρώντας την ελάχιστη εισφορά στα επίπεδα που προέβλεπε ο Ν. 4387 του 2016, η παρούσα νομοθετική πρωτοβουλία μειώνει τις ασφαλιστικές εισφορές για επιπλέον 250.000 μη μισθωτούς. Όσον αφορά την κύρια σύνταξη των ελευθέρων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολουμένων, η ασφαλιστική εισφορά μειώνεται από την 1/1/2019 κατά 33,3% και ορίζεται στο 13,33% από το 20% που είναι σήμερα. Παράλληλα, για τους αγρότες, η μείωση ανέρχεται στο 33,3% με το ποσοστό να γίνεται 12% από το 18%.».

Αναφορικά με την κριτική της Ν.Δ., ο κ. Σαρακιώτης διερωτήθηκε:

«Ποιος θα υλοποιούσε τις υποσχέσεις σας; Οι εφευρέτες του «υποκατώτατου» μισθού; Εκείνοι που κατάργησαν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας; Εκείνοι που μείωσαν τον κατώτατο μισθό πάνω από 200 ευρώ; Εκείνοι που απορρύθμισαν την αγορά εργασίας και μείωσαν από 61% στο 45% την πλήρη απασχόληση; Οι άνθρωποι που ουσιαστικά διέλυσαν το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και έκλεισαν το μάτι στη μαύρη εργασία;»

Στο τέλος της ομιλίας του, ο Βουλευτής Φθιώτιδας δεν παρέλειψε να θέσει το δίλημμα της νέας εποχής αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Το ερώτημα που έχει να απαντήσει ο ελληνικός λαός είναι ένα: νεοφιλελευθερισμός και καταπάτηση κάθε εργασιακού και ασφαλιστικού δικαιώματος ή διασφάλιση των κατακτήσεων των λαϊκών κινημάτων; Θα επιστρέψουμε στην κοινωνική ζούγκλα στην οποία οι εργοδότες εισφοροδιαφεύγουν και οι εργαζόμενοι είναι όμηροι ή θα εξασφαλίσουμε την ύπαρξη ίσων δικαιωμάτων και ισότιμης πρόσβασης όλων των πολιτών στις δομές του κράτους πρόνοιας;»