Γ. Σαρακιώτης: «Εκείνοι, που τώρα ανακοίνωσαν απολύσεις στη ΛΑΡΚΟ, προεκλογικά υπόσχονταν ότι “θα υπάρχει διασφάλιση των θέσεων εργασίας»

2022-02-05

Την επικαιρότητα σχολίασε (2/2) ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης στο Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων του STAR Κεντρικής Ελλάδας με τη Θώμη Παληού. Παρακάτω ακολουθούν σημείο και βίντεο των τοποθετήσεων του.
Μετά την ψήφιση από τη Ν.Δ. της τροπολογίας του Φεβρουαρίου 2020 για τη ΛΑΡΚΟ, φθάνουμε σήμερα στην απόλυση όλων των εργαζομένων. Οι άνθρωποι της εταιρείας βλέπουν το πραγματικό πρόσωπο της Ν.Δ.. Εκείνοι, που τώρα τους ανακοίνωσαν τις απολύσεις τους, προεκλογικά υπόσχονταν ότι "θα υπάρχει διασφάλιση των θέσεων εργασίας".

Δύο χρόνια μετά την ψήφιση της τροπολογίας, η ΛΑΡΚΟ αργοσβήνει. Στρατηγικά και μεθοδευμένα απαξιώθηκε. Την περίοδο 2015-19, παρά το γεγονός ότι η τιμή του νικελίου είχε φθάσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, η εταιρεία κρατήθηκε ζωντανή. Σήμερα που η τιμή έχει αυξηθεί σημαντικά, η ΛΑΡΚΟ θα μπορούσε να παράγει κανονικά και οι κυβερνώντες να μην είχαν προβεί στις περικοπές των μισθών των εργαζομένων.

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. παρέλαβε μια χρεωκοπημένη εταιρεία το 2015, με μια καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για πράξεις των προηγούμενων διοικήσεων, οι οποίες είχαν επιλεγεί από τη Ν.Δ.. Αυτή την κατάσταση κληθήκαμε να διαχειριστούμε, καταφέρνοντας να διατηρήσουμε την εταιρεία σε λειτουργία.

Το Μάρτιο του 2020, καταθέσαμε επίκαιρη επερώτηση μαζί με τον Γιώργο Τσίπρα και αναφερόμασταν στο ζήτημα της ΛΑΡΚΟ και άλλων μεγάλων στρατηγικής σημασίας εταιρειών, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε νέο πλαίσιο στο θέμα των ενισχύσεων λόγω της πανδημίας. Αυτό το πλαίσιο εκμεταλλεύτηκαν πολλές ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να ενισχύσουν και να στηρίξουν δημόσιες επιχειρήσεις. Η απάντηση του Υπ. Ανάπτυξης ήταν κυνική και ξεκάθαρη: "Δεν πρόκειται να δώσω ούτε 1 ευρώ για να σωθεί η ΛΑΡΚΟ".

Δε συζητούμε για τίποτα, όσον αφορά τη ΛΑΡΚΟ, χωρίς να υπάρχει διασφάλιση της λειτουργίας του εργοστασίου και των θέσεων εργασίας. Δε συμφωνούμε σε τίποτα, που δεν περιλαμβάνει αυτά τα δύο.

Για το ενεργειακό κόστος της ΛΑΡΚΟ, οι Υπουργοί της Ν.Δ. κάνουν ευχές, προσευχές και ευχέλαια. Δεν έχουν λάβει κάποια πρωτοβουλία. Έτσι, δεν πρόκειται να λυθεί κανένα πρόβλημα.

Το θέμα της ΛΑΡΚΟ είναι εθνικής σημασίας και κοινωνικό. Δεν αφορά μόνο τους χιλιάδες εργαζόμενους στην εταιρεία, αλλά και χιλιάδες οικονομικά εμπλεκόμενους με αυτή, προμηθευτές ή και μικροεργολάβους που εργάζονται πέριξ της εταιρείας.