Λοκρίδα, ο τόπος του Λοκρού...γιού του Διός 

Γ. Οικονόμου για πυρκαγιές: «Έχουμε μπροστά μας δύσκολο καλοκαίρι» – Για «αυτοθαυμασμό» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ

2022-06-06

«Θα έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο καλοκαίρι» δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου με αφορμή τις πυρκαγιές που ξέσπασαν το Σαββατοκύριακο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πάντως πως η Πολιτεία είναι φέτος «καλύτερα προετοιμασμένη και έχει κινητοποιήσει πολλαπλάσια μέσα για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων».

Μάλιστα απαντώντας σε σχετική ερώτηση ξεκαθάρισε πως ο κ. Στυλιανίδης «απολαμβάνει απολύτως της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού», σημειώνοντας πως «η διαχείριση μιας πολύ δύσκολης πυρκαγιάς εν μέσω σφοδρών ανέμων ήταν μία απόδειξη ότι η δουλειά που έχουμε κάνει το προηγούμενο διάστημα αποδίδει». Την ίδια ώρα πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνει λόγο για «αυτοθαυμασμό» της κυβέρνησης Μητσοτάκη και για υποσχέσεις που καταρρέουν.

UnmuteRemaining Time -0:00 Fullscreen

«Τρεις διαφορετικές εστίες»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφερόμενος στην πυρκαγιά που ξεκίνησε από την 'Ανω Γλυφάδα εξήγησε: «Σε μια ιδιαίτερα επιβαρυμένη, εξαιτίας των ισχυρότατων βορείων ανέμων, καιρική συγκυρία, είχαμε το Σάββατο την πρώτη μεγάλη πυρκαγιά σε αστικό περιβάλλον γι' αυτό το καλοκαίρι. Σημειώνεται ότι στην περιοχή υπήρξαν τρεις διαφορετικές εστίες -στην 'Ανω Γλυφάδα, τον Κουβαρά και τον Κρεμαστό Λαγό- ενώ την ίδια ημέρα, εκδηλώθηκαν σε όλη τη χώρα άλλες 61 δασικές πυρκαγιές.

Η φωτιά αυτή εξελίχθηκε με τις λιγότερες δυνατές απώλειες, δεδομένων των συνθηκών, επαναλαμβάνω, και της πίεσης που ασκεί η κλιματική κρίση. Μετά και την περσινή εμπειρία, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε ότι όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν στο ότι η περιοχή μας βάλλεται σφοδρά από την κλιματική κρίση, η οποία προκαλεί υψηλότατες θερμοκρασίες σε μεγάλο διάστημα του χρόνου, αλλά και σφοδρούς ανέμους. Το κοκτέιλ αυτό είναι εκρηκτικό.

«Η πίεση θα είναι μεγάλη»

Η πίεση φέτος και για τα επόμενα χρόνια, όσο δεν λαμβάνονται διεθνώς δραστικά μέτρα για την αναστροφή της κλιματικής κρίσης, θα είναι μεγάλη. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα. Για να μην υπάρχουν όμως παρεξηγήσεις και παρανοήσεις ή καλοπροαίρετες ή κακοπροαίρετες θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η πραγματικότητα αυτή δεν είναι λόγος ούτε να παρακολουθούμε μοιρολατρικά την κατάσταση, ούτε φυσικά να την επικαλούμαστε σαν δικαιολογία ως Κράτος και ως Πολιτεία.

Για αυτό και φέτος είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι και έχουμε κινητοποιήσει πολλαπλάσια μέσα για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων. Η προετοιμασία αυτή φάνηκε και στην πυρκαγιά στην Γλυφάδα και στη Βούλα, όπου τα μέσα κινητοποιήθηκαν και οι χρόνοι αντίδρασης ήταν εντός των πρωτοκόλλων. Για αυτό και η κατάσταση παρέμεινε εντός ελέγχου και δεν θρηνήσαμε θύματα, ενώ περιορίστηκαν στο ελάχιστο δυνατό οι ζημιές, οι φθορές σε περιουσίες και υποδομές. Οι συνθήκες εντός των οποίων λειτουργούμε και θα λειτουργούμε το επόμενο διάστημα είναι αντίξοες εξαιτίας της κλιματικής κρίσης. Για αυτό και χρειάζεται όλοι να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας, τη δουλειά που αναλογεί στον καθέναν αξιοποιώντας όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, ανθρώπινους πόρους, οικονομικούς πόρους, μέσα, υποδομές, θεσμικές δυνατότητες που αποκτήσαμε με τις παρεμβάσεις μας το προηγούμενο διάστημα. Και ταυτόχρονα χρειάζεται και μια μεγάλη κοινωνική πανστρατιά.

«Δεν σβήνουν με κραυγές και δαιμονοποίηση»

Οι πυρκαγιές δεν σβήνουν με κραυγές και δαιμονοποίηση των αρμοδίων οργάνων, και των ανθρώπων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή όπου συχνά οι προσπάθειές τους είναι ηρωικές και αποδοτικές. Θα έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο καλοκαίρι -αυτή είναι η πραγματικότητα- και χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και σκληρή δουλειά στη διάρκεια όλης αυτής της περιόδου, ώστε στο τέλος της περιόδου, που αργεί ακόμη, να μπορούμε να κάνουμε έναν απολογισμό πολύ καλύτερο από την περσινή χρονιά και σαφώς καλύτερο από το μέγεθος των προβλημάτων που η κλιματική κρίση μπορεί να προκαλέσει».

ΣΥΡΙΖΑ: «Καταρρέουν οι υποσχέσεις για ενίσχυση της Πυροσβεστικής»

«Οι πρώτες φωτιές του Ιουνίου μας έφεραν ξανά αντιμέτωπους με το περσινό σκηνικό, αλλά για τον κ. Οικονόμου όλα λειτούργησαν βάσει πρωτοκόλλου», απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νάσος Ηλιόπουλος, κάνοντας λόγο για «αυτοθαυμασμό» της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Αναλυτικά η δήλωση του:

«Καταστροφές και καμένα σπίτια μέσα στον αστικό ιστό. Αλλά για τον κ. Οικονόμου όλα λειτούργησαν βάσει πρωτοκόλλου. Έφτασε μάλιστα στο σημείο αυτοθαυμασμού να πει ότι η φωτιά στην Βούλα δείχνει πως "κινούμαστε στο σωστό δρόμο"", είπε χαρακτηριστικά ο Ν. Ηλιόπουλος, τονίζοντας πως «ένα χρόνο μετά το αρνητικό ρεκόρ με 1,3 εκατ. στρέμματα γης καμένα, οι δεσμεύσεις του κ. Μητσοτάκη για ενίσχυση της πυροσβεστικής, καταρρέουν μπροστά στα χιλιάδες οργανικά κενά της Υπηρεσίας και τις εικόνες πυροσβεστών να δίνουν τη μάχη με κουβάδες μέσα στην Αθήνα».

«Η κυβερνητική αδιαφορία αναδεικνύεται και από τις δημόσιες καταγγελίες του δημάρχου Ιστιαίας πως δεν έχει γίνει τίποτα στη βόρεια Εύβοια ένα χρόνο μετά. Τρία χρόνια τώρα ο κ. Μητσοτάκης ξέρει μόνο να κάνει φιέστες και να δίνει υποσχέσεις. Τις δύσκολες ώρες κρύβεται πίσω από επιτελικούς και συνεργάτες. Όμως δεν θα κρύβεται για πολύ. Έρχεται η ώρα της πολιτικής αλλαγής».