Φθιώτιδα: Χιονιάς και πάλι από Παρασκευή βράδυ

2019-01-10

Βαρομετρικό χαμηλό από το νότιο Ιόνιο και Αιγαίο φέρνει πλούσιες χιονοπτώσεις στην Κεντρική Ελλάδα.

Δε λέει να «ησυχάσει» ο καιρός το Γενάρη, καθώς από το βράδυ της Παρασκευής, σύμφωνα με το συνεργάτη του lamiareport Κώστα Λούτα, ένα νέο βαρομετρικό χαμηλό θα πλήξει τη χώρα μας με χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, χωρίς να αποκλείονται κι άλλες... εκπλήξεις!

Το συγκεκριμένο βαρομετρικό θα δημιουργηθεί το βράδυ της Παρασκευής στη θαλάσσια περιοχή ΝΔ της Πελοποννήσου. Αναμένεται να κινηθεί αργά ανατολικά προς τη Ρόδο διαμέσου της Κρήτης κάτι που σημαίνει ότι θα εμπλουτιστεί με μεγάλες ποσότητες υγρασίας.

Οι εγκλωβισμένες ψυχρές αέριες μάζες στα χαμηλά στρώματα της ατμόσφαιρας σε συνδυασμό με τους νοτιάδες στα ανώτερα στρώματα, θα έχουν ως αποτέλεσμα οι χιονοπτώσεις να είναι πυκνές και να δώσουν αξιόλογες χιονοστρώσεις στα ορεινά και ημιορεινά του νομού Φθιώτιδας (άνω των 300μ).

Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα όμως να χιονίσει και στο κέντρο της Λαμίας, από τα ξημερώματα του Σαββάτου αλλά χωρίς χιονόστρωση αφού το έδαφος θα είναι βρεγμένο. Περίπου μέχρι τις 12 το μεσημέρι θα υπάρχουν χιονοπτώσεις.


Ο καιρός στην Φθιώτιδα

Την Παρασκευή προβλέπονται λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από τις απογευματινές ώρες θα σημειωθούν βροχές και χιόνια αρχικά περίπου από τα 900μ που βαθμιαία μέχρι το βράδυ θα κατέβουν έως τα 600μ στα βόρεια του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3-9 βαθμούς.

Μετά τα μεσάνυχτα (Σάββατο) τα χιόνια θα κατεβαίνουν σταδιακά χαμηλότερα και μέχρι τα ξημερώματα αναμένεται να χιονίσει ακόμη και σε περιοχές με μηδενικό υψόμετρο και έως τα 300-400μ στα νοτιότερα του νομού. Πριν τα ξημερώματα του Σαββάτου θα το γυρίσει σε χιόνι και στο κέντρο της Λαμίας.

Τα χιόνια θα διαρκέσουν μέχρι το μεσημέρι και στη συνέχεια βαθμιαία θα σταματήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ 4-5 μποφόρ και η θερμοκρασία σε κατακόρυφη πτώση δε θα ξεπεράσει τους 2 βαθμούς.

Την Κυριακή προβλέπεται ηλιοφάνεια με ΒΔ ανέμους 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές θα κυμανθεί από -1 έως 6 βαθμούς.

Γενική πρόγνωση

Την Παρασκευή προβλέπονται αρχικά τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, το κεντρικό Αιγαίο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Πελοποννήσου, ενώ στην Πελοπόννησο θα σημειωθούν τοπικές βροχές και χιόνια περίπου από τα 1200μ. Από τις απογευματινές ώρες οι βροχές βαθμιαία θα επεκταθούν σε όλη τη Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια και τα νοτιότερα τμήματα της Θεσσαλίας, περίπου από τα 600-900μ στα βορειότερα τμήματα και από τα 1200μ στην Πελοπόννησο.

Το Σάββατο προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας και της Εύβοιας, καθώς και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής Στερεάς και νότιας Θεσσαλίας. Από τις απογευματινές ώρες τα φαινόμενα στα ηπειρωτικά βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα μετατοπιστούν στο κεντρικό-νότιο Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Από την κακοκαιρία αυτή δε θα επηρεαστεί η Μακεδονία και η Θράκη.

Την Κυριακή στην κεντρική-νότια Εύβοια, το κεντρικό Αιγαίο και τη βόρεια Κρήτη προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά που μέχρι το απόγευμα θα έχουν σταματήσει. Στην υπόλοιπη χώρα τοπικές νεφώσεις.