Φάρος Αρκίτσας

2022-05-18

Φάρος Αρκίτσας

Πρωτολειτούργησε το 1906 με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο, με χαρακτηριστικό δύο λευκές αναλαμπές που εναλλάσσονται με μια σταθερή ανά 10δλ και φωτοβολία 14νμ. Κατά την διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου παρέμεινε σβηστός και στα πλαίσια ανασυγκρότησης του Φαρικού Δικτύου, επαναλειτούργησε το 1945 με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. Το 1977 ο φάρος ηλεκτροδοτήθηκε, αντικαταστάθηκαν τα φωτιστικά μηχανήματα πετρελαίου και λειτούργησε ως επιτηρούμενος ηλεκτρικός με χαρακτηριστικό δυο λευκές αναλαμπές ανά 5δλ και φωτοβολία 19 ν.μ.

Το κτίριο αποτελείται από λιθόκτιστο (μωσαϊκού και πέτρας αρμολογημένης) εξωτερικά τετράγωνο και εσωτερικά κυκλικό πύργο ύψους 15 μέτρων, συνεχιζόμενο επί της ισόγειας οικίας φαροφυλάκων. Η ισόγειος οικία αποτελείται εξ ενός διαδρόμου (χωλ) τριών υπνοδωματίων και ενός WC μετά ντουζ. Εξωτερικά του οικήματος υπάρχουν δύο οικήματα. Το ένα λειτουργεί ως κουζίνα και το άλλο ως αποθήκη υλικών του φάρου. Βρίσκεται στο ομώνυμο ακρωτήρι 50 μέτρα από την ακτή και σε εστιακό ύψος 17 μέτρων.

Γενικές Πληροφορίες

Υπάρχει ασφαλτωμένος δρόμος μέχρι την είσοδο του φάρου. Ο φάρος βρίσκεται στο παραλιακό χωριό Αρκίτσα (2χλμ. από την πλατεία) και είναι πολύ κοντά στο λιμάνι το οποίο διαθέτει πορθμείο ΑΡΚΙΤΣΑ-ΑΙΔΗΨΟΣ. Το νερό που παρέχει ο φάρος είναι πόσιμο και κατάλληλο και για όλες τις χρήσεις.
Από την πλευρά της θάλασσας είναι περιφραγμένος με τσιμεντένια κολωνάκια και σιδερένια σήτα ύψους 1.5μ. και στο υπόλοιπο μέρος καλύπτεται από πυκνή βλάστηση ύψους 3-5μ. απ' την οποία δεν είναι εφικτή η διέλευση. Η περιοχή εντός και εκτός του φάρου είναι ομαλή στο ύψος της θάλασσας και είναι κατάλληλη για μικρά παιδιά. Η μεγάλη αμμουδιά που βρίσκεται δίπλα είναι κατάλληλη για μικρούς και μεγάλους χωρίς κίνδυνο κυκλοφοριακής κίνησης. Σε λίγα σημεία της θάλασσας και της αμμουδιάς υπάρχουν μικρά βράχια, τα οποία όμως είναι επίπεδα και όχι αιχμηρά. Το μόνο ίσως που θα πρέπει να προσεχθεί είναι η σταδιακή αύξηση των υδάτων (παλίρροια) λόγω του συγκεκριμένου σημείου του φάρου. Υπάρχει επίσης πολύ κοντά στην περιοχή και σε απόσταση 200μ. παραλία με άμμο με πιο μικρή αύξηση υδάτων.
ΣΤΙΓΜΑ ΦΑΡΟΥ:38°45'18.49"N 23° 2'2.84"E