Ερώτηση για τη ΛΑΡΚΟ από τους βουλευτές του ΚΚΕ

2019-02-07

Κρίσιμα ερωτήματα για το μέλλον της βαριάς βιομηχανίας της ΛΑΡΚΟ, κατέθεσαν στη βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, Σάκης Βαρδαλής, Χρήστος Κατσώτης και Κώστας Στεργίου.

Οι ερωτήσεις απευθύνονται προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο:

Μεγάλη ανησυχία υπάρχει στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ το τελευταίο διάστημα μ΄ αφορμή τη διευθέτηση των χρεών της επιχείρησης στη ΔΕΗ.

Στις 11/01/2018 η Διοίκηση της ΛΑΡΚΟ ανακοίνωσε στους εργαζόμενους τη «νέα συμφωνία» με τη ΔΕΗ, κυρίαρχο στοιχείο αυτής της συμφωνίας αποτελεί η μείωση της ετήσιας παραγωγής για το 2019 από 18.000 ton Fe Ni που έχει δυνατότητα σε 12.800 ton Fe Ni.

Η μείωση αυτή συμβαίνει τη χρονική περίοδο που η τιμή του Fe Ni το 2018 κυμάνθηκε αυξητικά σε σύγκριση με το 2017 και μέχρι σήμερα έχει ανοδική τάση, ενώ παράλληλα εκδόθηκε η «τελική απόφαση» για το πρόστιμο των 135.000.000 ευρώ που έχει επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και καλεί την Ελληνική κυβέρνηση να το πληρώσει.

Υπενθυμίζουμε ότι το 2010 από την Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ η ΛΑΡΚΟ εντάχθηκε στις μνημονιακές δεσμεύσεις. Στη συνέχεια το 2013 η κυβέρνηση της Ν.Δ. ενέταξε τη ΛΑΡΚΟ στο ΤΑΙΠΕΔ και μετά με πρόσχημα το πρόστιμο των 135.000.000 ευρώ, η Ε.Ε εξέδωσε σχέδιο ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ σε τρία κομμάτια. Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. το είχε αποδεχτεί αλλά οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων παράλληλα με τις προσφυγές των μετόχων για το ιδιοκτησιακό, καθυστέρησαν μέχρι σήμερα την υλοποίηση του.

Σήμερα μετά από την απόφαση για συρρίκνωση της παραγωγής οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ κινητοποιούνται και μαζί με το επιστημονικό προσωπικό της φωνάζουν ότι η συρρίκνωση της παραγωγής μεγαλώνει κατά πολύ το «κόστος» και οδηγεί στο κλείσιμο με ότι αυτό συνεπάγεται

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η Κυβέρνηση:

  1. Με ποιον τρόπο θα δώσει οικονομική ανάσα στη ΛΑΡΚΟ έτσι ώστε να εξορύξει μετάλλευμα στο επίπεδο των δυνατοτήτων της, να εξασφαλίσει ενέργεια και να μη συρρικνώσει την παραγωγή της;
  2. Έχει ανακληθεί το σχέδιο του 2013 και αν ναι πότε και ποιο είναι το σχέδιο της σημερινής κυβέρνησης; Πως διασφαλίζεται ότι η ΛΑΡΚΟ θα συνεχίσει να λειτουργεί σύμφωνα με τις δυνατότητες της, χωρίς να ιδιωτικοποιηθεί παραπέρα και διασφαλίζοντας όλους τους εργαζόμενους και τα δικαιώματα τους;
  3. Τι προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση σχετικά με το πρόστιμο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;

Πηγή  https://www.lamiareport.gr/index.php/topika/item/115704-erotisi-gia-ti-larko-apo-tous-vouleftes-tou-kke