Ελιά Καλαμών: Με προβλήματα τα δεσίματα παρά την πλούσια ανθοφορία, λίγα αποθέματα

2022-06-04

Σημαντικά προβλήματα στο δέσιμο αναφέρουν οι περισσότεροι παραγωγοί.

Με το βλέμμα και το μυαλό στη νέα σεζόν βαδίζουν οι χιλιάδες παραγωγοί ελιάς Καλαμών της χώρας, έχοντας να αντιμετωπίσουν τα υψηλά κόστη παραγωγής. Το παρήγορο είναι πως η τιμή παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ενώ δεν λείπουν και οι αισιόδοξοι, που βλέπουν περαιτέρω περιθώρια ανόδου.

Ο κ. Θεόδωρος Μιχαλόπουλος, παραγωγός ελιάς Καλαμών από το Πεντάλοφο Μεσολογγίου δήλωσε στον ΑγροΤύπο: «τα αποθέματα ελιάς περσινής εσοδείας είναι εξαιρετικά ελάχιστα στα χέρια των παραγωγών. Η τιμή παραγωγού είναι στα 2 ευρώ το κιλό. Η ανθοφορία ήταν καλή, όμως φαίνεται πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα λόγω των εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών των προηγούμενων ημερών στα δεσίματα των καρπών. Από την άλλη η ζήτηση περιορίστηκε το προηγούμενο διάστημα από τους εμπόρους, οι οποίοι περιμένουν να δουν πως θα εξελιχθεί και η ανθοφορία, αλλά και η καρπόδεση, ώστε ανάλογα να κινηθούν».

Ο κ. Στέλιος Μιχαλούτσος, παραγωγός Καλαμών με 400 στρέμματα και συνεταιριστής από το Γεράκι Λακωνίας δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο: «τα αποθέματα ελιάς Καλαμών στην περιοχή μας, από την περσινή εσοδεία, όσο περνά ο καιρός και οδεύουμε για τη νέα σεζόν λιγοστεύουν. Εκτιμώ πως στο Γεράκι σήμερα από τους 8.000 με 9.000 τόνους που μαζεύτηκαν φέτος, σήμερα στα χέρια των παραγωγών δεν είναι πάνω από 2.000 με 3.000 τόνους. Η ζήτηση συνεχίζεται και έμποροι από όλη τη χώρα κάνουν φορτώσεις κάθε εβδομάδα σχεδόν. Υπολογίζω πως το Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, λίγο πριν μαζευτεί από τα δέντρα το φρέσκο προϊόν, η τιμή θα πάει άνετα στα 2,50 ευρώ το κιλό σκούπα έως τα 300 κομμάτια. Η αντίστοιχη τιμή σήμερα είναι στα 2,20 με 2,30 ευρώ το κιλό μέχρι τα 300 κομμάτια. Οι παραγωγοί που έχουμε απομείνει με προϊόν, πουλάμε σταδιακά, αναμένοντας να φθάσει στο απόγειο η τιμή, γιατί είναι γνωστό πως δεν υπάρχει στοκ στην αγορά. Κατά τα άλλα, από καλλιεργητικής άποψης, η χρονιά πάει μεν καλά, η ανθοφορία είναι πλούσια, όμως υπάρχει ανησυχία στους παραγωγούς, ότι αν όλη αυτή η ανθοφορία μετατραπεί σε καρποφορία, τότε θα υπάρχει μικροκαρπία. Πρέπει να προσθέσουμε πως σε γενικές γραμμές στο Γεράκι, λόγω της καλής τιμής που είχε πέρσι το προϊόν, οι περισσότεροι παραγωγοί φρόντισαν σωστά και επένδυσαν αρκετά χρήματα ενόψει της νέας σεζόν. Προβλήματα πάντως από τη ζέστη δεν έχουμε, για τον απλό λόγο ότι τα περισσότερα κτήματα εδώ είναι ποτιστικά». Σύμφωνα με άλλους βέβαια παραγωγούς από την Λακωνία, η ανθοφορία ήταν μεν πλούσια, όμως φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα με τα δεσίματα του καρπού.

Ο κ. Γιώργος Πεπόνης καλλιεργεί πάνω από 3.000 δέντρα με Καλαμών στην περιοχή του Δρυμού Αιτωλοακαρνανίας και όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο: «υπάρχουν παραγωγοί που έχουν κρατήσει ελιές ακόμα στην αποθήκη. Οι τιμές ήταν μέχρι και την Κυριακή στα 2,10 ευρώ το κιλό για τα 200 κομμάτια, ενώ σήμερα ακούστηκε και για 2,20 ευρώ ανά κιλό. Στα 120 κομμάτια η τιμή είναι στα 2,30 με 2,35 ευρώ το κιλό. Η ζήτηση τις τελευταίες ημέρες είναι κάπως χλιαρή και οι έμποροι ισχυρίζονται ότι γι' αυτό φταίει η γενικότερη κατάσταση, η αύξηση των μεταφορικών, των υλικών συσκευασίας κ.λπ.». Σε σχέση με την ανθοφορία ο ίδιος μας είπε τα εξής: «τα δέντρα είχαν εξαρχής πολύ πλούσιο άνθος. Στα ξηρικά υπάρχουν απώλειες λόγω της ζέστης και πολλά έχουν απορριφθεί. Το ίδιο συμβαίνει και σε ξηρικά κτήματα που έχουν υπολιπανθεί. Αντίθετα στα ποτιστικά, φροντισμένα λιοστάσια, η κατάσταση είναι εξαιρετική».

Στη Μεσσηνία, τέλος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, έχει φύγει για το εμπόριο από τα χέρια των παραγωγών, αν όχι όλη η φετινή εσοδεία, η συντριπτική της πλειοψηφία κι ενώ δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα από τις υψηλές θερμοκρασίες των προηγούμενων ημερών.

Οι υψηλές θερμοκρασίες έκαψαν άνθη και στις ελιές Χαλκιδικής, λίγοι οι καρποί που έδεσαν

Οι τσουχτερές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και της άρδευσης, κάνουν τους παραγωγούς να μην έχουν τη δυνατότητα να ποτίσουν επαρκώς.

«Υπάρχουν ζώνες που η θερμοκρασία έφθασε τις προηγούμενες ημέρες και στους 34 βαθμούς Κελσίου, με αποτέλεσμα να κιτρινίσει και να καεί ένα πολύ μεγάλο μέρος από την πλούσια ανθοφορία των ελαιόδεντρων», σημείωσε στον ΑγροΤύπο, η ταμίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεταγγιτσίου, κα Παυλίνα Κασάπη. Σύμφωνα με την ίδια, το γεγονός ότι οι τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα έχουν ανέλθει σε εξωφρενικά επίπεδα, έχει φέρει τους αγρότες της περιοχής σε απόγνωση, καθώς δεν έχουν πλέον την οικονομική δυνατότητα να ποτίσουν τις καλλιέργειές τους.

Σύμφωνα με ένα άλλο ελαιοπαραγωγό από Νέα Πλάγια Χαλκιδικής τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι στα χωράφια με πρώιμη ανθοφορία ήδη παρουσιάζεται μεγάλη ζημιά που πιθανότατα οφείλεται σε υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας.

Ο κ. Παύλος Γιαλαγκολίδης, παραγωγός από τα Νέα Φλογητά Χαλκιδικής δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «οι Χαλκιδικής είναι τώρα στο στάδιο που δημιουργείται το καρπίδιο. Η ανθοφορία ήταν πλούσια, όμως έτσι ήταν και πέρσι και στο τέλος η παραγωγή ήταν πάλι πολύ μειωμένη. Επικράτησαν υψηλές θερμοκρασίες. Το μέλλον θα δείξει».

Από την πλευρά του, ο κ. Πίνδαρος Ψιρούκης, ελαιοπαραγωγός από τη Νέα Ποτιδαια Χαλκδιδικής σημείωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο τα εξής: «η ανθοφορία ήταν κάτι παραπάνω από πλούσια στα ελαιόδεντρα, όμως, όσο περνούν οι ημέρες και οι υψηλές θερμοκρασίες επιμένουν, βλέπουμε πως υπάρχει σημαντική επίπτωση στον σχηματισμό των καρπιδίων. Πριν πιάσουν οι ζέστες υπήρχαν κλαδιά... φουλ στο άνθος και τώρα που σκάνε τα καρπίδια βλέπουμε πως είναι πολύ κατώτερα του αναμενόμενου. Η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει εντός 10 ημερών. Πάντως φαίνεται πως θα έχουμε ακόμα μια δύσκολη χρονιά, καθώς οι θερμοκρασίες για την περιοχή μας ήταν ασυνήθιστα υψηλές, φθάνοντας στους 30-31 βαθμούς, όμως το πιο κακό είναι ότι κράτησαν και για πολλές ημέρες».

Η ανθοφορία ήταν μεν πληθωρική, ωστόσο η θερμοκρασία έφθασε και τους 33 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές, υπογραμμίζει από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Ευαγγελινός, πρόεδρος στον Συνεταιρισμό Βιοπαραγωγών Biolivia. Σύμφωνα με τον κ. Ευαγγελινό, σε κάποιες περιοχές φύσηξε και νοτιοδυτικός άνεμος, σαν λίβας, με αποτέλεσμα να καεί μεγάλο ποσοστό από τα άνθη. Όπως εξηγεί ο ίδιος, η πορεία θα δείξει αλλά το σίγουρο είναι πως η καρποφορία εν τέλει δεν θα έχει καμιά σχέση με την πλούσια ανθοφορία.


Πηγή    www.agrotypos.gr/kalliergeies/elia/elia-kalamon-me-provlimata-ta-desimata-para-tin-plousia-anthoforia-liga