Ελαιόλαδο: Παρά την αύξηση του διεθνούς εμπορίου παραμένουν καθηλωμένες οι τιμές σε Ισπανία και Ελλάδα αναφέρει το IOC

2019-06-03

Καθηλωμένες παραμένουν οι τιμές παραγωγού στο ελαιόλαδο σε Ισπανία και Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (IOC), που επιβεβαιώνει και τα σχετικά ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου.
Από την άλλη αυξητική πορεία ακολουθούν οι τιμές παραγωγού στην Ιταλία, ενώ σταθερότητα παρουσιάζουν στην Τυνησία.
Αυτά συμβαίνουν παρά την αύξηση του διεθνούς εμπορίου ελαιολάδου που παρουσιάζεται την περίοδο μεταξύ Οκτωβρίου 2018 - Φεβρουαρίου 2019. Τα στοιχεία δείχνουν να έχουμε αύξηση στις εισαγωγές ελαιολάδου στην Αυστραλία (21%), στην Ιαπωνία (19%), στη Ρωσία (19%), στις ΗΠΑ (17%), στη Βραζιλία (15%) και στον Καναδά (7%).
Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει το IOC, οι μέσες τιμές παραγωγού έξτρα παρθένου ελαιόλαδου στην Ισπανία στα τέλη Απριλίου διαμορφώθηκαν στα 2,39 ευρώ / κιλό, παρουσιάζοντας μια πτώση κατά 21% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.
Οι τιμές έξτρα παρθένου στην Ιταλία στα μέσα Απριλίου έφτασαν στα 6 ευρώ / κιλό, παρουσιάζοντας μια αύξηση κατά 48% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Οι τιμές στην Ελλάδα τον Απρίλιο κυμάνθηκαν στα 2,68 ευρώ / κιλό, με μείωση κατά 10% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή.
Οι τιμές στην Τυνησία παραμένουν σταθερές στα 3,43 ευρώ / κιλό, που όμως είναι μειωμένες κατά 18% σε σχέση με τις αντίστοιχες περσινές.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι στην Ισπανία συνεχίζεται επίσης και η πτώση τιμών και για τα εξευγενισμένα ελαιόλαδα (λαμπάντε). Στα τέλη Απριλίου η τιμή τους διαμορφώθηκε στα 2,03 ευρώ / κιλό, σημειώνοντας πτώση κατά 26% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Οι χαμηλές τιμές στα λαμπαντέ φαίνεται να «πιέζουν» και τις τιμές του έξτρα παρθένου στην Ισπανία. Μέχρι την τρίτη εβδομάδα του Απριλίου, η διαφορά τιμής μεταξύ εξαιρετικά παρθένου και εξευγενισμένου ελαιόλαδου κυμαινόταν στα 0,36 ευρώ / κιλό. Στην Ιταλία η αντίστοιχη διαφορά τιμών μεταξύ των δύο κατηγοριών ελαιολάδων ήταν στα 0,43 ευρώ / κιλό.

Σταύρος Παϊσιάδης

Πηγή  https://www.agrotypos.gr/index.asp?mod=articles&id=114685