Λοκρίδα, ο τόπος του Λοκρού...γιού του Διός 

Δυναμική Προοπτική: Το πρόγραμμα του συνδυασμού για το ΔΔ ΔΑΦΝΟΥΣΙΩΝ

2019-05-08

Το Πρόγραμμα του συνδυασμού ''Δυναμική Προοπτική'' για το ΔΔ ΔΑΦΝΟΥΣΙΩΝ


Αντικατάσταση σωλήνων αμιάντου στις Λιβανάτες. Τμήμα του αγωγού λειτουργεί με τους ίδιους σωλήνες αμιάντου, υλικού που έχει κριθεί ως ιδιαίτερα επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Παρά τις επίμονες ενστάσεις που διατυπώθηκαν από τους συμβούλους που αποτελούσαν την αντιπολίτευση, για το θέμα αυτό, το έργο αντικατάστασης των σωλήνων και της σύνδεσης άλλων ήδη έτοιμων ουδέποτε προχώρησε. Θεωρούμε ότι αποτελεί άμεση προτεραιότητα μας και αν χρειαστεί θα εκπονηθεί μελέτη για την αποπεράτωση του.

Καθαριότητα. Το κλείσιμο και η αποκατάσταση των χωματερών στη περιοχή του ΔΔ Δαφνουσίων καθώς και η μεταφορά των απορριμάτων στη θήβα ,δεν βελτίωσαν σημαντικά την εικόνα της περιοχής σε επίπεδο καθαριότητας. Διαπιστώθηκε συσσώρευση μεγάλου όγκου σκουπιδιών σε ρέματα και παραπλεύρως των αγροτικών δρόμων πχ τοποθεσία Μαρεστιά. Παράλληλα καθ όλη την έκταση των παραλιακών δρόμων δίπλα στους κάδους απορριμάτων στοιβάζονται κάθε είδους απορρίμματα , κλαδιά , στρώματα, έπιπλα , ηλεκτρικές συσκευές και οτιδήποτε άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς πχ συμβολή δρόμων προς παραλία Σχοινιά. . Πιστεύουμε ότι πρέπει να ενταθεί η προσπάθεια για ανακύκλωση και να τοποθετηθούν ειδικοί κάδοι συλλογής ανακυκλώσιμων συσκευασιών , κάδοι για τη συλλογή χαρτιού, για τη συλλογή οργανικών αποβλήτων που θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή οργανικού λιπάσματος, κάδοι για τη συλλογή παλαιών ρούχων και υποδημάτων κατά τα ευρωπαΪκά πρότυπα. Ιδιαίτερα σημαντική θεωρούμε ότι πρέπει να είναι η διάθεση των απορριμματοφόρων του δήμου όποτε οι πολίτες το ζητούν ώστε μετά από επικοινωνία με τον πολίτη να συλλέγονται τα ογκώδη αντικείμενα και να μην στοιβάζονται στους δρόμους για παρατεταμένο χρονικό διάστημα Τέλος επιτακτική είναι η ανάγκη του καθαρισμού των ρεμάτων από τους όγκους των σκουπιδιών γιατί εγκυμονεί κινδύνους πυρκαγιών και εκπομπής τοξικών για την υγεία ρύπων ενώ παράλληλα επισείει για το δήμο επιβολή προστίμων, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν. Επειδή η παιδεία είναι καθοριστικής σημασίας για το ζήτημα αυτό, στόχος μας είναι η ενημέρωση και ενεργή εμπλοκή των μαθητών ώστε να γίνει αντιληπτή η αξία της ανακύκλωσης και να αποτελέσει τρόπο ζωής στο μέλλον.

Ύδρευση Η περιοχή μας συχνά και ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αντιμετωπίζει προβλήματα ύδρευσης καθώς το νερό κόβεται ή ρέει σε ελάχιστες ποσότητες και μάλιστα χωρίς πρότερη ειδοποίηση . Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε στους πολίτες του ΔΔ Δαφνουσίων νερό καλής ποιότητας και επαρκούς ποσότητας. Απαραίτητη κρίνεται η εντατικοποίηση των συστηματικών εργαστηριακών ελέγχων για την ποιότητα του νερού και η τηλεμετρική διαχείριση της ύδρευσης.

Βιολογικός καθαρισμός στη περιοχή των Λιβανατών και της Αρκίτσας Η περιοχή αντιμετωπίζει σοβαρό έλλειμμα καθώς όλες οι αποχετεύσεις δεν είναι συνδεδεμένες σε κεντρικούς αγωγούς. Αποτέλεσμα είναι , όπως πολλοί από εσάς επισημάνατε, να είναι οι δρόμοι μονίμως βρεγμένοι και σε πολλές περιπτώσεις επικίνδυνοι για την ασφάλεια των πεζών και των οδηγών ενώ το καλοκαίρι οι υγροί δρόμοι προσελκύουν μεγάλο αριθμό κουνουπιών. Ο ρόλος των δημοτικών αρχών ως τώρα περιοριζόταν σε ευκαιριακές προσπάθειες εντοπισμού τυχόν παραβάσεων και δεν κατέληξε σε κανένα αποτέλεσμα. Προτείνουμε την άμεση κατασκευή βιολογικού στη περιοχή που θα εξυπηρετεί και την Αρκίτσα. μελέτη είχε προταθεί και στο παρελθόν - το 2011 είχε εγκριθεί το ποσό των 300.000 ευρώ για την εκπόνηση της μελέτης- αλλά δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Στόχος μας είναι η άμεση κατάθεση μελέτης, σε περίπτωση που αυτή ήδη υπάρχει, και η επίσπευση της έγκρισής της ώστε το έργο να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν.

Σκέπαστρο Κύνου και δρόμος πρόσβασης στον αρχαιολογικό χώρο. Είναι μάλλον λυπηρό να ζούμε σε ένα χώρο με πλούσια ιστορία η οποία μένει παντελώς ανεκμετάλλευτη. Ο αρχαιολογικός χώρος του Κύνου που αποτελεί εύρημα μοναδικό για την περιοχή αλλά και για την Ελλάδα γενικότερα έχει εγκαταλειφθεί στη τύχη του. Δεν υπήρξε ούτε η διάθεση ούτε η θέληση για την προβολή του και την αξιοποίηση του. Προτείνουμε την κατασκευή στεγάστρου για την προστασία του χώρου και την διευθέτηση του δρόμου πρόσβασης σε αυτόν. Άλλωστε στέγαστρο είχε εγκριθεί από την περιφέρεια στο παρελθόν και το ποσό ήταν διαθέσιμο Είμαστε διατεθειμένοι να παλέψουμε με το τέρας της γραφειοκρατίας και να επικοινωνήσουμε με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να γίνει ο χώρος άμεσα επισκέψιμος. Προτείνουμε επίσης τη δημιουργία ψηφιακού μουσείου που θα προβληθεί σε όλα τα δυνατά μέσα ενημέρωσης και δικτύωσης έτσι ώστε να γίνει γνωστός στο ευρύ κοινό και να αποτελέσει πόλο έλξης.

Συντήρηση των σχολικών συγκροτημάτων και του κλειστού γυμναστηρίου.Όντας γονείς πολλοί από εμάς ,κάθε χειμώνα και όχι μόνο τον φετινό, διαπιστώνουμε βασικά προβλήματα που σχετίζονται κυρίως με τις κτιριακές υποδομές τόσο των σχολικών μονάδων αλλά και του κλειστού γυμναστηρίου που βρίσκεται στις Λιβανάτες. Σχετικά με το κλειστό γυμναστήριο Προπονήσεις συχνά ακυρώνονται γιατί ο χώρος δεν θερμαίνεται , η στέγη στάζει σε σημεία επικίνδυνα αφού υπάρχει φόβος για πρόκληση ηλεκτροπληξίας και το δάπεδο έχει φουσκώσει σε αρκετά σημεία. Αναμόρφωση χρειάζονται επίσης και οι τουαλέτες του κτιρίου και προστατευτικά πλαστικά που θα αντικαταστήσουν τα υπάρχοντα σχοινιά κρίνονται απαραίτητα . Παρά τις εξαιρετικά φιλότιμες προσπάθειες των μελών του συλλόγου να διατηρηθεί το κλειστό σε λειτουργική κατάσταση κρίνεται αναγκαία σιδηροκατασκευή που θα βελτιώσει την προστασία του κτιρίου από την υγρασία.. Οι σχολικές αίθουσες στα σχολικά συγκροτήματα Λιβανατών και Αρκίτσας ιδίως οι παλαιότερες είναι ιδιαίτερα κρύες και εξακολουθεί να γίνεται χρήση ενεργοβόρων φωτιστικών σωμάτων. Στόχος μας είναι η δημιουργία εξωτερικής θερμομόνωσης κελύφους ιδίως στις βορινές αίθουσες, η αντικατάσταση των παλαιών κουφωμάτων με ενεργειακά αλουμινίου., η αντικατάσταση της υφιστάμενης υγρομόνωσης δώματος, η αναβάθμιση του τεχνικού φωτισμού με αντικατάσταση των ενεργοβόρων φωτιστικών σωμάτων και η αναβάθμιση των υφιστάμενων κλιματιστικών και μη αποδοτικών σωμάτων θέρμανσης με παράλληλη τοποθέτηση σε στέγες φωτοβολταϊκών πάνελ .Επίσης θεωρείται αναγκαία η κατασκευή στεγάστρου στο δημοτικό σχολείο Λιβανατών και η επισκευή του σχολικού κτιρίου στην Αρκίτσα. Τα περισσότερα από αυτά τα μέτρα επιχορηγούνται από προγράμματα πχ ΕΣΠΑ και από το πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων και μπορούν να ολοκληρωθούν με ελάχιστο για το δήμο κόστος. Άρα άμεση προτεραιότητα είναι η εκπόνηση μελέτης- όπου αυτήν δεν υπάρχει- για την αναβάθμιση των σχολικών κτιρίων και του κλειστού και η επίσπευση της έγκρισής της ώστε να υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατό.

Πιστοποιημένες παιδικές χαρές . Η κατάσταση των παιδικών χαρών σε Λιβανάτες και Αρκίτσα παρά τις μεμονωμένες προεκλογικές παρεμβάσεις δεν δείχνει να είναι ιδιαίτερα βελτιωμένη. Τα παγκάκια είναι δύσχρηστα εξαιτίας της πρόσχωσης τους στο έδαφος , τα όργανα είναι παλιά και σε πολλές περιπτώσεις εγκυμονούν κινδύνους για τους χρήστες τους καθώς παραμένουν ασυντήρητα και δάπεδο ασφαλείας δεν υπάρχει. Στόχος μας είναι η δημιουργία πιστοποιημένης παιδικής χαράς σε Λιβανάτες Αρκίτσα και Γουλέμι με την αξιοποίηση κάθε ευρωπαϊκού και εθνικού χρηματοδοτικού προγράμματος σε συνδυασμό με την παράλληλη χρηματοδότηση από ιδίους πόρους του δήμου. Προτείνεται η αντικατάσταση των παλαιών σιδερένιων οργάνων με νέα ξύλινα, φιλικά προς το περιβάλλον, η επιδιόρθωση του κιγκλιδώματος γύρω από αυτές όπως και η βελτίωση του δαπέδου που έχει χορταριάσει και χρειάζεται άμεση αντικατάσταση από δάπεδο ασφαλείας. Στόχος μας είναι λοιπόν θα καταρτιστούν φάκελοι από αρμόδιες επιτροπές και να προβούμε στις απαραίτητες εργασίες.

Διευθέτηση των αδέσποτων ζώων. Μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε φέτος τους μαθητές , τους εκπαιδευτικούς αλλά και τους γονείς των μαθητών του δημοτικού σχολείου Λιβανατών καθώς πραγματοποιήθηκε μία και μοναδική εκδρομή στη παραλία Η δικαιολογημένη άρνηση των εκπαιδευτικών να συνοδεύσουν τα παιδιά οφείλεται, όπως πληροφορηθήκαμε , στην ύπαρξη αγέλης αδέσποτων ζώων. Πόσο λοιπόν άδικο είναι να ζούμε σε ένα τόσο όμορφο μέρος και τα παιδιά μας να μην μπορούν να το χαρούν . Σεβόμενοι τα δικαιώματα των ζώων και την ευρωπαϊκή νομοθεσία σκοπεύουμε να διευρύνουμε το ήδη υπάρχον πρόγραμμα στείρωσης, σήμανσης καταγραφής και υιοθεσίας αδέσποτων ζώων , να πραγματοποιήσουμε συμβάσεις με περισσότερους κτηνιάτρους και να συνεργαστούμε με τους φιλοζωικούς συλλόγους για να διασφαλίσουμε την ευζωία τους. Επιπλέον θα αναζητήσουμε τη συνδρομή εθελοντικών οργανώσεων, σε εθνικό επίπεδο, οι οποίες αναπτύσσουν ανάλογη δράση για τον περιορισμό του πολλαπλασιασμού των αδέσποτων την αποπαρασίτωση και τον εμβολιασμό τους και θα υλοποιήσουμε δράσεις σε σχολεία για να καλλιεργήσουμε στα παιδιά μια γνήσια φιλοζωική συνείδηση.

Τοποθέτηση ΑΤΜ Οι ανατινάξεις των ΑΤΜ της περιοχής Λιβανατών και Αρκίτσας είχαν ως αποτέλεσμα την ουσιαστική κατάργησή τους. Θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός ότι για να εξυπηρετηθούμε πρέπει να μεταβούμε στην Αταλάντη, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες που η κίνηση στις τουριστικές παράκτιες περιοχές είναι αυξημένη. Για την διευκόλυνση των κατοίκων, των παραθεριστών και των ταξιδιωτών που διέρχονται από το λιμάνι της Αρκίτσας με προορισμό την Εύβοια είναι άμεση προτεραιότητα η τοποθέτηση δύο ΑΤΜ στις Λιβανάτες και στο Λιμάνι της Αρκίτσας αντίστοιχα.

Αποκατάσταση του αγροτικού και παραλιακού οδικού δικτύου.Δεν μπορεί να μην επισημανθεί η κακή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το οδικό δίκτυο της περιοχής. Κρίνεται άμεση η αποκατάσταση του παραλιακού δρόμου μεταξύ Λιβανατών και Αρκίτσας ο οποίος έχει ουσιαστικά καταρρεύσει και καθίσταται ιδιαίτερα επικίνδυνος. Η σήμανση επίσης, η οποία περιορίζεται σε κάποιους τυχαίους κώνους ,δυσδιάκριτους για τους οδηγούς ,ειδικά το βράδυ, επιβάλλει την αποκατάσταση του πριν θρηνήσουμε θύματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εν λόγω δρόμος είναι πολυσύχναστος καθώς στην περιοχή βρίσκονται εστιατόρια, καφετέριες και κέντρα νυχτερινής διασκέδασης. Το αγροτικό οδικό δίκτυο εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων και της πλημμελούς συντήρησης του έχει υποστεί τόσες φθορές που σε μερικά σημεία έχει γίνει αδιάβατο. Προτείνουμε την άμεση αποκατάστασή του , την ασφαλτόστρωση του τμήματος που συνδέει τις Λιβανάτες με το Γουλέμι , την κατασκευή αναγκαίων έργων αποχέτευσης ομβρίων υδάτων και την αναγκαία σήμανση(διαγραμμίσεις και κατακόρυφη σήμανση). Τέλος απαραίτητη κρίνεται η επιδιόρθωση των λακούβων - γιατί ένας κουβάς λάσπη δεν αρκεί- και ο επαρκής οδοφωτισμός. Στόχος η δημιουργία ενός ασφαλούς και σύγχρονου μεταφορικού δικτύου, ασφαλούς τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες του ΔΔ Δαφνουσίων.

Λιμάνια Λιβανατών και Αρκίτσας. Μελέτες για την βελτίωση των δύο λιμανιών είχαν δρομολογηθεί και στο παρελθόν και προέβλεπαν την δημιουργία προστατευτικών δομών που θα εξασφάλιζαν την προστασία των πλεούμενων σε περιπτώσεις ισχυρών ανέμων. Στην περίπτωση της Αρκίτσας το κλείσιμο του λιμανιού από το βορρά είναι εξαιρετικά σημαντικό καθώς τα πλοία δυσκολεύονται να προσορμιστούν όταν φυσά δυνατά ενώ στις Λιβανάτες απαραίτητη είναι η προστασία του λιμανιού από το νότο.

Περιοχή Καθρέπτης (ρήγμα Αρκίτσας).Πρόκειται για ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο, σημάδι της δύναμης της γης, το οποίο σύμφωνα με τους ειδικούς είναι μοναδικό στο είδος του. Θεωρούμε ότι μπορεί να αξιοποιηθεί στα πλαίσια του επιστημονικού τουρισμού και να αποτελέσει πόλο έλξης για τους μελετητές γεωλογικών φαινομένων. Η δημιουργία ψηφιακού υλικού επίσης κρίνεται απαραίτητη ώστε να γίνει γνωστό και επισκέψιμο για εκπαιδευτικούς λόγους από σχολικές κοινότητες αλλά και από το ευρύ κοινό.

Κατασκευή ειδικής ράμπας ΑΜΕΑ Με αίσθημα ευθύνης προς τους συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα και με στόχο την άμεση διευκόλυνσή τους κρίνουμε αναγκαία την κατασκευή ράμπας που θα διευκολύνει την πρόσβασή τους στη θάλασσα καθώς και την επισκευή των πεζοδρομίων που θα καθιστά εύκολη την μετακίνησή τους.

Κληροδότημα Μιχαλοπούπου. Για το ζήτημα αυτό θα ληφθούν υπόψη οι αποφάσεις του τοπικού συμβουλίου που θα απεικονίζουν τη γνώμη των δημοτών.

Αξιοποίηση του συγκροτήματος CALYPSO περιοχή Κέδρος Στόχος μας είναι η προσέλκυση επενδυτών για την αξιοποίηση του συγκροτήματος και η προβολή του στο εξωτερικό ώστε να αποτελέσει τουριστικό προορισμό και να εξασφαλισθούν νέες θέσεις εργασίας.

Σταθερές δεσμεύσεις μας αποτελούν

η συστηματική καθαριότητα , το τακτικό πλύσιμο των κάδων, το κλάδεμα των δέντρων, τα αντιπλημμυρικά έργα, το βάψιμο και η συντήρηση των δημοτικών κτιρίων , η διάθεσή των κτιριακών υποδομών για την εξυπηρέτηση των κατοίκων ,η συντήρηση του οδικού δικτύου,ο επαρκής οδοφωτισμός, η συνεργασία με τα τοπικά συμβούλια,η συνεργασία με τις υπηρεσίες που είναι υπεύθυνες για την ασφάλεια των πολιτών, η συνδρομή του έργου τους, η προώθηση των αγροτικών προϊόντων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, η προβολή των τουριστικών μας υποδομών , η ανάδειξη των αρχαιοτήτων, και φυσικά η καθημερινή επαφή με τους δημότες.

ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

ΕΝΑΣ ΣΤΟΧΟΣ - ΜΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗ - ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΟΥΛΙΑΣ

Υποψήφιος δήμαρχος Λοκρών.