Πάνω από το 80% των "κόκκινων" δανείων θα ενταχθούν στον νέο νόμο Κατσέλη

2019-02-17

Ποσοστό μεγαλύτερο από το 80% των "κόκκινων" δανείων που συνδέονται με πρώτη κατοικία θα μπορούν να ενταχθούν στο διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη, το οποίο μένει να εγκριθεί από τους θεσμούς, δήλωσαν τραπεζικές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σχεδόν όλα τα δάνεια που θα ενταχθούν στον νέο νόμο θα μπορούν να τύχουν της κρατικής επιδότησης που θα προβλέπει το νέο πλαίσιο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών, από τα περίπου 240.000 στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», τα 200.000 περίπου εκτιμάται ότι θα μπορούν να εγκριθούν για ρύθμιση από την ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας θα γίνεται η σχετική διαδικασία.

Η πλατφόρμα θα εξετάζει εάν πληρούνται τα κριτήρια που πρέπει να εκπληρούνται, όπως το ανεξόφλητο υπόλοιπο οφειλής να είναι έως 130.000 ευρώ, η αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας έως 250.000 ευρώ και το οικογενειακό εισόδημα από 12.500 έως 30.000 ευρώ, περίπου, για ένα άτομο και πενταμελή οικογένεια, αντίστοιχα. Επίσης θα λαμβάνονται υπόψη και περιουσιακά κριτήρια, όπως οι καταθέσεις σε άλλες τράπεζες και η ακίνητη περιουσία των οφειλετών.

Στην περίπτωση που η αίτηση πληροί τις προϋποθέσεις, η τράπεζα θα κάνει πρόταση ρύθμισης στον οφειλέτη που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων επιμήκυνση του δανείου, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της μηνιαίας δόσης έως και 30%, μείωση του επιτοκίου καθώς και κούρεμα της οφειλής, το οποίο δεν θα είναι οριζόντιο αλλά θα εξετάζεται υπό προϋποθέσεις.

Όπως επισημαίνουν τραπεζικές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η συμφωνία που έχει επέλθει και θα οδηγήσει στο νέο «νόμο Κατσέλη» κρίνεται θετική καθώς επιλύεται μια βασική εκκρεμότητα.