Δελτίο τύπου του Σωματείου Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ: Αυτό που ζουν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ τις τελευταίες 48 ώρες, με μία λέξη το λες «ΞΕΦΤΙΛΑ».

2022-01-27

Δελτίο Τύπου


Αυτό που ζουν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ τις τελευταίες 48 ώρες, με μία λέξη το λες «ΞΕΦΤΙΛΑ».

Το σωματείο μας πριν ένα δεκαπενθήμερο με επιστολές ζητούσε από την διαχείριση και τη διεύθυνση της ΛΑΡΚΟ «συνάντηση για να συζητηθούν και να οριστικοποιηθούν, τόσο μέτρα προστασίας μπροστά στο αναμενόμενο κύμα κακοκαιρίας, όσο και μέτρα αντιμετώπισης της μετάδοσης του covid 19». Παράλληλα ζητήσαμε «να εξασφαλιστεί η καταβολή της μισθοδοσίας όλων των εργαζομένων στην ώρα του», τονίζοντας ότι η κακοκαιρία έχει επιπλέον οικονομικές απαιτήσεις, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ δεν λάβανε δώρο Χριστουγέννων και δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε οικονομικά στις οικογενειακές μας υποχρεώσεις. Σε κάθε περίπτωση ζητήσαμε να μας ενημερώσουν γραπτώς και έγκαιρα εάν και πότε θα μας πληρώσουν έτσι ώστε να ρυθμίσουμε τις υποχρεώσεις.

Χωρίς να ορίζουν ημερομηνία, τόπο και ώρα συζήτησης, μέσα από μία επιστολή που το «πνεύμα» του περιεχομένου της άφησε να εννοηθεί «όλα καλά, όλα ανθηρά» , μας είπαν: «ότι δεν υπάρχουν αιτήσεις από τα τμήματα για καλοριφέρ, καρέκλες κτλπ. και ότι υπάρχει ομάδα διαχείρισης του covid 19 που μέχρι σήμερα χειρίζεται αποτελεσματικά την κατάσταση». Παράλληλα προφορικά μας δεσμευτήκαν πως «αν δεν πληρώσουν θα μας ενημερώσουν γραπτώς».

Η κακοκαιρία ξεχώρισε, όπως λέμε στα χωρία μας, «τα στέρφα από τα γαλαρία».

  • Χωρίς να «υπάρχει μποτιλιάρισμα από άπειρους οδηγούς» στους κεντρικούς δρόμους των χωριών γύρω από τη ΛΑΡΚΟ, υπάρχουν εργαζόμενοι πάνω από 24 ώρες εγκλωβισμένοι στο εργοστάσιο.

  • Η διατροφή τους είναι 2 πιάτα φασολάδα.

  • Συνωστίζονται για να ζεσταθούν γιατί δεν υπάρχουν λειτουργικά καλοριφέρ.

  • Ξαποσταίνουν σε σπασμένες ή αυτοσχέδιες καρέκλες.

  • Μέσα από τη συζήτηση διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχει ανακοίνωση από την εταιρεία που να λέει ποιοι είναι οι υπεύθυνοι της διαχείρισης covid 19. Οι εργαζόμενοι που έχουν έρθει σε επαφή ή είναι θετικοί ενημερώνουν όποιον νομίζουν υπεύθυνο.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες αυτοθυσίας των εργαζομένων για να κρατηθεί η ΛΑΡΚΟ ανοιχτή, με τις επιπλέον δυσκολίες της διακοπής ρεύματος στον οικισμό του Αη Γιάννη πάνω από 12 ώρες και του Κάστρου, Ακραιφνίου, Μαλεσίνας και δεν ξέρουμε και σε ποιο άλλο χωριό από σήμερα το πρωί, παίρνουμε την ειδική διαχείριση να επιβεβαιώσουμε αν θα πληρώσει, μιας και δεν μας έχει ενημερώσει για το αντίθετο γραπτώς, όπως το είχαμε ζητήσει και μας είχε δεσμευτεί.

Η απάντηση είναι ότι «επειδή ακόμη δεν έχει ψηφιστεί στη βουλή η παράταση της ειδικής διαχείρισης, δεν μπορεί να μας πληρώσει». Ρωτάμε πότε(;) και μέχρι τώρα δεν μας έχουν απαντήσει.

Σε αυτή την «ΞΕΦΤΙΛΑ» δεν είμαστε διατεθειμένοι να είμαστε μείνουμε θεατές.

Απαιτούμε:

  • Με ευθύνη της κυβέρνησης που είναι εργοδότης της ΛΑΡΚΟ και υπεύθυνη με τους Δήμους και την Περιφέρεια για το κρατικό μηχανισμό,να απεγκλωβιστούν τώρα όλοι οι εργαζόμενοι.

  • Nα πληρωθούν όλοι οι εργαζόμενοι σήμερα.

  • Nα αντικατασταθούν οι βλάβες με το ηλεκτρικό ρεύμα στα χωριά που έχουν πρόβλημα.

  • Tο εργοστάσιο να συνεχίσει με ισχύ ασφαλείας, απομακρύνοντας όσους εργαζόμενους δεν χρειάζονται με πληρωμένες αποδοχές και καταβάλλοντας μεροκάματο αργίας σε αυτούς που χρειάζονται για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων.

Αν για τα παραπάνω δεν μας δεσμευτούν τώρα, καλούμε τους συναδέλφους αύριο Τετάρτη στις 6:00 το πρωί να σταματήσουν στην πύλη.

Το Δ.Σ. θα είναι εκεί για να καθορίσουμε και να κλιμακώσουμε από κοινού τη στάση μας.

Με αγωνιστικούς Χαιρετισμούς

Για το Δ.Σ.

ο Πρόεδρος                                                         ο Γεν. Γραμματέας

Πολίτης Παναγιώτης                                            Κορέτζελος Ανδρέας