Χωρίς επανυπολογισμό ασφαλιστικών οφειλών θα γίνεται για τους αγρότες η ένταξη στη ρύθμιση έως 120 δόσεις

2019-02-20

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση η νομοθετική ρύθμιση για τα παλιά χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία και στόχος της κυβέρνησης είναι να ξεκινήσει η εφαρμογή της από τον Μάρτιο. Στη νέα ρύθμιση οι αγρότες δεν θα μπορούν να κάνουν επανυπολογισμό των οφειλών τους, γιατί το υπουργείο Εργασίας υποστηρίζει ότι «είχαν μικρότερες εισφορές σε σχέση με τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες και δεν θα τους συμφέρει να το κάνουν». Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν δυνητικά, 550.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, 22.000 επιστήμονες και 350.000 αγρότες, που έχουν συνολικές οφειλές περίπου 16 δισ. ευρώ από τα προηγούμενα χρόνια. Δεν θα υπάρχουν περιουσιακά ή εισοδηματικά κριτήρια για την ένταξη στη ρύθμιση αλλά με βάση το ύψος του χρέους θα προσδιορίζεται ο μέγιστος αριθμός των δόσεων.
Ειδικά για τους αγρότες, το όριο της δόσης αναμένεται να «κλειδώσει» στα 30 ευρώ. Για χρέη έως 3.000 ευρώ οι δόσεις θα είναι 36, ενώ για μεγαλύτερα χρέη οι δόσεις θα είναι για όλους μέχρι και 120.
Όπως υποστηρίζει το υπουργείο Εργασίας, όποιος δεν ενταχθεί σε αυτήν την «τελευταία ευκαιρία» θα βρεθεί άμεσα αντιμέτωπος με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης από το ΚΕΑΟ.
Η διαδικασία θα γίνει μόνο ηλεκτρονικά με αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργεί για τον σκοπό αυτό, όπου με χρήση του ΑΦΜ και του ΑΜΚΑ θα ενημερώνονται και για το ποσό της οφειλής τους. Για τους αγρότες θα γίνεται σε δύο βήματα.
Ενημέρωση για το σύνολο των οφειλών
Οι ενδιαφερόμενοι για να μπουν στη ρύθμιση εισέρχονται σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα ρύθμισης χρεών και αναγράφουν τον ΑΜΚΑ, ή και τον ΑΦΜ τους, ζητώντας ενημέρωση για το τι χρωστούν σε σύνολο οφειλών από κεφάλαιο και προσαυξήσεις στα Ταμεία μη μισθωτών, δηλαδή σε ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΤΑΕ, ΟΓΑ ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ και Ταμείο Νομικών. Το ηλεκτρονικό σύστημα θα εμφανίζει όλες τις οφειλές που έχει ο κάθε οφειλέτης, είτε ασφαλίστηκε σε έναν φορέα είτε διαδοχικά σε περισσότερους (π.χ. ΤΕΒΕ και μετά ΟΓΑ).
Επιλογή αριθμού δόσεων
Ο οφειλέτης θα βλέπει με ένα αυτοματοποιημένο σύστημα τον αριθμό των δόσεων που του αναλογούν και το μηνιαίο ποσό που θα πρέπει να πληρώνει και θα πρέπει να δηλώσει ότι συναινεί. Αυτομάτως θα εντάσσεται στη ρύθμιση. Οι τόκοι της ρύθμισης θα είναι περισσότεροι όσο αυξάνονται οι δόσεις. Θα αφορούν μόνο το χρέος και όχι τις προσαυξήσεις. Επιλέγοντας τη ρύθμιση οι ενδιαφερόμενοι θα παίρνουν αποδεικτικό ρύθμισης με τις λεπτομέρειες καταβολής των δόσεων. 


Πηγή https://www.agrotypos.gr/index.asp?mod=articles&id=113315