Χαρίτσης: Είμαστε έτοιμοι και για εθνικές εκλογές τον Μάιο

2019-02-13

Με σταυρό προτίμησης θα πραγματοποιηθούν οι ευρωεκλογές ξεκαθάρισε ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης διαψεύδοντας τα σχετικά σενάρια.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open ο υπουργός σημείωσε πως η απόφαση για πρόωρες εκλογές θα πρέπει να ληφθεί με πολιτικά κριτήρια και όχι τεχνικά, συμπληρώνοντας πως σε κάθε περίπτωση το υπουργείο του είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει και τις εθνικές κάλπες αν αυτό αποφασιστεί.

Ο Αλέξης Χαρίτσης ερωτώμενος για τους ετεροδημότες προανήγγειλε ότι θα υπάρξει «τεχνική και θεσμική λύση», ώστε να μπορούν εκείνοι που ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές στον τόπο διαμονής τους, να ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμά τους και στις αυτοδιοικητικές εκλογές του τόπου καταγωγής τους.

Για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται το πόρισμα της επιτροπής και ότι πρόθεση του υπουργείου είναι το σχετικό νομοσχέδιο να κατατεθεί προς ψήφιση στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο.

Ο υπουργός Εσωτερικών διέψευσε επίσης τα περί διεξαγωγής των εκλογών με ξένη εταιρεία, ενώ ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες θα έχει συνάντηση για το συγκεκριμένο θέμα με τη Singular Logic.Για το ίδιο θέμα δεν παρέλειψε να συστήσει στη ΝΔ «να επιδεικνύει σοβαρότητα και να μη διακινεί fake news για τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών». «Πιστεύει ότι πλήττει την κυβέρνηση αλλά εν τέλει, υπονομεύει την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς», προσέθεσε ο υπουργός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΥΠΕΣ ΓΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

Ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση, το Υπουργείο Εσωτερικών θα είναι έτοιμο για όλα τα ενδεχόμενα, καθώς η προετοιμασία έχει ξεκινήσει εδώ και πολλούς μήνες και η συνεργασία που υπάρχει με την εταιρεία, η οποία εδώ και πολλά χρόνια συμβάλλει στην απρόσκοπτη διεξαγωγή των εκλογικών αναμετρήσεων είναι υποδειγματική και πρόσθεσε ότι ο Πρωθυπουργός έχει ενημερωθεί πως τόσο τεχνικά όσο και θεσμικά θα είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα, για όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. Από εκεί και πέρα, οι αποφάσεις θα ληφθούν σε πολιτικό επίπεδο, με πολιτικά κριτήρια. Οι εκλογές διεξάγονται με όρους διαφανείς και αντικειμενικούς από το 1974 και αυτό είναι μια μεγάλη δημοκρατική κατάκτηση για τη χώρα, επισήμανε ο Υπουργός Εσωτερικών και κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να επιδείξει σοβαρότητα και να μη διακινεί fake news για τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών. Πιστεύει ότι πλήττει την κυβέρνηση αλλά εν τέλει, υπονομεύει την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς.

ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ

Ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι η απόδοση ιθαγένειας στους συμπολίτες μας, οι οποίοι βάσει του Συντάγματος και του νόμου το δικαιούνται, είναι πάρα πολύ σοβαρό το ζήτημα και αυτό που κάνει το Υπουργείο Εσωτερικών είναι η εφαρμογή του νόμου. Πολλές φορές δυστυχώς, είπε με έμφαση, η αντιπολίτευση και ο αντιπολιτευόμενος Τύπος προσπαθούν να συνδέσουν τη συγκεκριμένη συζήτηση με τις εκλογές, κάτι που από μόνο του είναι εντελώς άκαιρο και άκυρο, γιατί οι άνθρωποι οι οποίοι λαμβάνουν την ελληνική ιθαγένεια αυτό το διάστημα, δεν έχουν δικαίωμα ψήφου στις επόμενες εκλογές. Μόλις προχθές καταθέσαμε στη Βουλή νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει να δώσουμε ιθαγένεια όχι σε περισσότερους, αλλά σε αυτούς που οφείλουμε να δώσουμε, με τρόπο αντικειμενικό και διάφανο, χωρίς κυκλώματα τα οποία για πάρα πολλά χρόνια ταλαιπωρούσαν αυτούς τους ανθρώπους και αποτελούσαν ντροπή για τη δημόσια διοίκηση. Τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν αποκαλύψεις για κύκλωμα παράνομων ελληνοποιήσεων που δρούσε τα προηγούμενα χρόνια. Εμείς όλα αυτά θα τα ερευνήσουμε και θα αποδοθούν ευθύνες εκεί που υπάρχουν.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΙΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Ο Υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι από το 2001, που δόθηκε από τη Συνταγματική Αναθεώρηση το δικαίωμα στο νομοθέτη να επιτρέψει την ψήφο των Ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού στον τόπο διαμονής τους, δεν είχε αναληφθεί η παραμικρή πρωτοβουλία. Εμείς πήραμε αυτή την πρωτοβουλία, απευθυνθήκαμε στα κόμματα και συγκροτήσαμε πριν από λίγους μήνες μία διακομματική επιτροπή επιστημόνων. Το ζήτημα δεν είναι απλό, γιατί πρέπει να απαντηθεί ποιοί είναι αυτοί, οι οποίοι έχουν δικαίωμα ψήφου. Γιατί βεβαίως μας ενδιαφέρει πάρα πολύ τι θα γίνει με τα θύματα του brain drain, δηλαδή με τα παιδιά, με τους νέους επιστήμονες ερευνητές οι οποίοι έφυγαν λόγω κρίσης, όμως υπάρχει και πολύ μεγάλη πίεση για το τι θα γίνει και με τον απόδημο ελληνισμό, με αυτούς που βρίσκονται εκτός χώρας εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Στόχος μας είναι, εφόσον μας το επιτρέψει ο πολιτικός χρόνος, να φέρουμε ρύθμιση στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο. Περιμένουμε το πόρισμα της Επιτροπής τις επόμενες ημέρες και μετά θα προχωρήσουμε σε νομοσχέδιο το οποίο θα φέρουμε στην Βουλή και μετά είναι θέμα της Βουλής να αποφασίσει.