Αύξηση στις τιμές της Καλαμών

2019-02-09

Το γενικότερο κλίμα ενίσχυσης των τιμών παραγωγού στην ελιά Καλαμών, το οποίο με απόλυτη ακρίβεια έχει περιγράψει ο ΑγροΤύπος, ακολουθεί ακόμα μια μεγάλη συνεταιριστική οργάνωση και μάλιστα σε μια περιοχή, κομβική για την αγορά και το εμπόριο, ιδίως φέτος, όπως ο νομός Αιτωλοακαρνανίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες λοιπόν του ΑγροΤύπου η Ένωση Μεσολογγίου παραλαμβάνει πλέον ελιές προς 2,10 ευρώ το κιλό το 200άρι, αντί 2 ευρώ που αγόραζε μέχρι πρότινος.

Υπενθυμίζεται ότι στον ίδιο νομό αύξηση ανακοίνωσε χθες Τρίτη και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καινούργιου, που πλέoν δίνει 2 ευρώ στο 200άρι, αντί 1,90 ευρώ. Σημειωτέον, ότι οι μεσίτες της περιοχής διαχρονικά στην περιοχή αυτή προσφέρουν τιμές παραπάνω από τις Ενώσεις, οπότε όπως όλα δείχνουν, το πιο πιθανό είναι οι τιμές να πιάσουν άμεσα και το 2,20 ευρώ το 200άρι, όπως έγκαιρα έχει γράψει ο ΑγροΤύπος.

Σύμφωνα πάντως με όσα είπε μιλώντας στον ΑγροΤύπο η κα Βασιλική Τσούφη, υπεύθυνη του εργοστασίου ελιάς της Ένωσης Μεσολογγίου «φέτος ο συνεταιρισμός έχει ήδη παραλάβει 500 τόνους προϊόν».

Η Ένωση πουλά ελιές σε χονδρεμπόρους αλλά και πραγματοποιεί μεγάλες εξαγωγές στη Σαουδική Αραβία, εκεί όπου οι ντόπιοι προτιμούν τα πιο χοντρά μεγέθη ελιάς. Βέβαια, όπως μας εξηγεί η κα Τσούφη «σιγά-σιγά και οι Σαουδάραβες προσαρμόζονται στις συνθήκες... έλλειψης των χοντρών κομματιών 120-140 κομμάτια, που υπάρχει στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να ζητούν και πιο ψιλές ελιές».

Πηγή https://www.agrotypos.gr/index.asp?mod=articles&id=113119