Αυξημένη η παραγωγή Καλαμών, τιμή στα ψιλά περιμένουν φέτος οι παραγωγοί

2022-10-15

Αυξημένη είναι φέτος η παραγωγή ελιών ποικιλίας Καλαμών. Η ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν φέρει νωρίτερα την ωρίμανση.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Α.Σ. Αρχαία Ωλένεια Αιτ/νίας Σταμνά Μεσολογγίου κ. Γεώργιος Μιμμής, «η παραγωγή φέτος είναι αυξημένη σε σχέση με πέρσι. Τα δέντρα είναι φορτωμένα και έχουμε πολλά μικρά μεγέθη. Η ξηρασία που είχαμε το προηγούμενο διάστημα έχει φέρει νωρίτερα την ωρίμανση στις ελιές (μαύρισμα).

Η συγκομιδή φέτος αναμένεται να ξεκινήσει από τις 23 - 24 Οκτωβρίου, νωρίτερα σε σχέση με άλλες χρονιές που ξεκινούσαμε από τις αρχές Νοεμβρίου. Τα μικρά μεγέθη προβληματίζουν τους παραγωγούς. Ο μέσος όρος στην περιοχή είναι 260 τεμάχια.

Μπορεί στα μεγάλα τεμάχια να ακούγονται καλές τιμές όμως οι παραγωγοί θέλουν να δουν τον τεμαχισμό. Περιμένουν φέτος να ακούσουν την τιμή στο 200άρι. Με τα περσινά δεδομένα τα ψιλά τα οποία ξεκίνησαν από 60 λεπτά είναι τιμή που δεν φέρνει εισόδημα στους παραγωγούς».

«Καλά εξελίσσεται η καλλιέργεια της ελιάς Καλαμών», δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημοσθένης Καραμίχας, παραγωγός και μεταποιητής από τη Λακωνία. «Φέτος έχουμε αυξημένη παραγωγή και πολλά μικρά τεμάχια. Ακόμη δεν γνωρίζουμε το μέγεθος της παραγωγής που δεν θα είναι εμπορεύσιμο. Οι καιρικές συνθήκες και οι θερμοκρασίες που επικράτησαν το προηγούμενο διάστημα ευνόησαν τις δακοπροσβολές. Η συγκομιδή ξεκινά στην περιοχή από αρχές Νοεμβρίου με μικρές ποσότητες, ενώ το δεύτερο χέρι αναμένεται να ξεκινήσει από μέσα του μήνα. Η έλλειψη στους εργάτες γης μπορεί να φέρει προβλήματα στην συγκομιδή».Πηγή    www.agrotypos.gr/kalliergeies/elia/afximeni-i-paragogi-kalamon-timi-sta-psila-perimenoun-fetos-oi-paragogoi