Λοκρίδα, ο τόπος του Λοκρού...γιού του Διός 

Αυτά είναι τα σχέδια της κυβέρνησης για πλαφόν σε καυσόξυλα και πέλετ

2022-09-19

Για το εάν η κυβέρνηση σχεδιάζει να βάλει πλαφόν στο πέλετ ή στα καυσόξυλα ρωτήθηκε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Είναι μέσα στους σχεδιασμούς μας και στη στρατηγική μας», απάντησε ο κ. Οικονόμου «Το έχουμε κάνει άλλωστε και με άλλα προϊόντα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου όπου παρατηρήθηκε ανάγκη. Δηλαδή έχουμε βάλει το ανώτατο επιτρεπόμενο κόστος σε ένα επίπεδο πριν την έκρηξη των τιμών ή την εκδήλωση των ιδιαιτεροτήτων. Κάτι αντίστοιχο υπάρχει και για το πέλετ και για τα καυσόξυλα. Από το υπουργείο Ανάπτυξης νομίζω θα υπάρξουν συγκεκριμένες κινήσεις και ανακοινώσεις στον κατάλληλο χρόνο», πρόσθεσε.

Γεωργιάδης: Έρχεται πλαφόν στο κέρδος για ξύλα και πέλετ

Νωρίτερα ο αρμόδιος υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης προανήγγειλε στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΙ ότι το υπουργείο Ανάπτυξης θα επιβάλει πλαφόν και στο πέλετ και στο ξύλο κατά τον τρόπο που έχει μπει γενικώς στο περιθώριο κέρδους. «Με τις υπηρεσίες συζητάμε ποιον μήνα θα ορίσουμε. Αντιλαμβανόμαστε ότι μια αύξηση και στα ξύλα και στα πέλετ είναι φυσιολογικό να υπάρχει από πέρυσι. Διότι από πέρυσι έχουν αλλάξει δύο βασικά πράγματα:

Το πρώτο είναι ότι έχει αφαιρεθεί η αγορά της Ουκρανίας και της Ρωσίας, που ήταν μεγάλη αγορά για την εξαγωγή ξύλου.
Και το δεύτερο είναι ότι λόγω της ενεργειακής κρίσης, έχει στραφεί πολύ περισσότερος κόσμος στη χρήση ξυλείας και πέλετ για θέρμανση. Άρα λογικό είναι η τιμή να ανέβει. Είναι λογικό να ανέβει 200%, 300% ; Όχι. Είναι λογικό να ανέβει, αλλά όχι τόσο πολύ», τόνισε.
«Για να το φρενάρουμε θα βάλουμε πλαφόν στο περιθώριο του κέρδους, όπως κάνουμε με τα τρόφιμα και για τα διάφορα άλλα προϊόντα», είπε.
Καυσόξυλα και πέλετ: Γιατί δεν μπαίνει διατίμηση

Στην συνέχεια εξήγησε τους λόγους για τους οποίους δεν μπαίνει διατίμηση στα καυσόξυλα και στα πέλετ. Όπως είπε, δεν βάζει διατίμηση αλλά ανώτατο περιθώριο κέρδους σε σχέση με πέρυσι. Και ανέφερε ενδεικτικά ένα παράδειγμα:

Για το κέρδος μπαίνει ένας μήνας αναφοράς, ο Νοέμβριος του 2021. Δηλαδή πόσο κέρδος είχε τον Νοέμβριο του 2021 κάποιος που πουλά ξυλεία; 40 ευρώ; 40 ευρώ βάζει και φέτος. Ξεκαθάρισε δε ότι δεν βάζει διατίμηση σε αυτά για αυτό έχει δύο προβλήματα:

Το πρώτο είναι ότι όλοι κλειδώνουν στην ανώτατη τιμή
Και δεύτερον εάν το προϊόν πρέπει να πωληθεί ακριβότερα πρέπει να γίνει μαύρη αγορά. Λείπουν από τα ράφια και το πωλούν ακριβά
Στην βενζίνη και στο φυσικό αέριο θα συνεχιστεί η μηνιαία επιδότηση;
Τέλος ρωτήθηκε εάν θα συνεχιστεί η μηνιαία επιδότηση στη βενζίνη και στο φυσικό αέριο. «Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε τον κόσμο απροστάτευτο μέσα στο χειμώνα. Η ελληνική κυβέρνηση έχει γίνει παράδειγμα προς μίμηση σε όλη την Ευρώπη. Παρότι πήραμε μέτρα εμείς, προσπαθούν οι άλλοι να αντιγράψουν» απάντησε.

«Τα μέτρα θα τα συνεχίσουμε και θα τα επεκτείνουμε. Αυτό τον χειμώνα θα τον περάσουμε όλοι μαζί. Και παρόλο που αντικειμενικά θα είναι δύσκολος χειμώνας για την Ευρώπη, ωστόσο για τη Ελλάδα θα είναι πολύ καλύτερος από ό,τι για τους άλλους», σημείωσε μεταξύ άλλων.Πηγή   www.enikos.gr/politics/oikonomou-afta-einai-ta-schedia-tis-kyvernisis-gia-plafon-se-kafsoxyla-kai-pelet/1858530/