Atlas Tapes: Ο άγνωστος «γίγαντας» της Αταλάντης 

2022-03-27

H Atlas Tapes διαθέτει στην Αταλάντη ένα από τα καλύτερα εργοστάσια στην Ευρώπη στην παραγωγή αυτοκόλλητων ταινιών. 

Η Atlas Tapes SA, ένας κατακόρυφος ολοκληρωμένος κατασκευαστής αυτοκόλλητων ταινιών. Ηγέτης της ελληνικής αγοράς, κατατάσσοντας τους κορυφαίους Ευρωπαίους παραγωγούς, εξάγοντας πάνω από το 85% της παραγωγής.

Η αρχική εταιρεία ιδρύθηκε στην Αθήνα, από τον Χριστόφορο Λάντζη και τους γιους του το 1953. Το 1977, η παραγωγή μεταφέρεται στο Αταλάντη όπου παραμένει σήμερα. Με τα χρόνια, διάφορες επενδύσεις οδήγησαν στην προσθήκη νέων τεχνολογιών επικάλυψης και επί του παρόντος η εταιρεία κατασκευάζει μια ολοκληρωμένη γκάμα ταινιών, η οποία περιλαμβάνει:

Ταινίες συσκευασίας: PVC, BOPP επικαλυμμένο με διαλύτη, ακρυλικό και συγκολλητικό θερμού τήγματος

Ταινίες κάλυψης: Ακρυλικός, διαλύτης και ζεστό τήγμα

Ταινίες χαρτικών : Κυτταρίνη και BOPP

Ειδικά προϊόντα, όπως αλουμίνιο, αγωγός και μια σειρά διπλής όψης

Η οικογένεια Lantzis δεύτερης και τρίτης γενιάς με την υποστήριξη νέων επενδυτών βρίσκεται στο τιμόνι της Atlas Tapes. Κατά την ίδια περίοδο, υλοποιήθηκε ένα πενταετές επενδυτικό πρόγραμμα που οδήγησε στην επέκταση της συνολικής καλυμμένης έκτασης των εργοστασίων στα 40.000 τ.μ. τμήμα κοπής και ανακαίνιση εργαστηρίου τελευταίας τεχνολογίας, που λειτουργεί σύμφωνα με τα πρότυπα ISO 9001 και 14001. Το 2014, οι Atlas Tapes γιόρτασαν την 30η επέτειο της παραγωγής μασκαρίσματος εγκαθιστώντας μια νέα γραμμή εμποτισμού χαρτιού (σύνολο δύο) και έναν αποκλειστικό διαλύτη κάλυψης λαστιχένια επένδυση (σύνολο πέντε) μαζί με άλλα δύο κοπτικά τόρνου (σύνολο τριών). Το 2015, άρχισαν να υλοποιούνται οι εγκαταστάσεις μιας νέας γραμμής επίστρωσης διαλυτών 2 μέτρων.

Η παραγωγή Atlas Tapes λειτουργεί σήμερα με:

  • 9γραμμέςεπίστρωσης: δύο ακρυλικά με βάση το νερό, πέντε διαλύτες από φυσικό καουτσούκ και δύο συνθετικό καουτσούκ με θερμό τήγμα
  • 2γραμμέςεμποτισμού χαρτιού κάλυψης
  • 16πλήρωςαυτόματες και ρομποτικές ροδέλες και πολλούς ημι-αυτόματους, καθώς και τρεις πλήρως αυτόματες κοπές τόρνου (torno).
  • Γραμμήεκτύπωσηςκάτω από την επιφάνεια 6 χρωμάτων

Η συνεχής ανάπτυξη και αναβάθμιση των εγκαταστάσεων, αναδεικνύει τη δυναμική της εταιρείας για τεχνολογικά προηγμένη παραγωγή και υψηλά πρότυπα ποιότητας.

Έγινε επίσης μεγάλη επένδυση σε προσωπικό περίπου 350 ειδικευμένων υπαλλήλων (195 το 2010) που αποτελούν την καρδιά και την ψυχή της επιχείρησης. Οι αριθμοί προσωπικού αυξάνονται συνεχώς ως αποτέλεσμα της αυξημένης ικανότητας και του δυναμικού πωλήσεων καθώς και των συνεχών εξελίξεων της εταιρείας.

Πώληση συμμετοχής σε Atlas Tapes από Diorama

Με υπεραξίες, που σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς υπολογίζεται πως έχουν ξεπεράσει κατά πολύ το 100%, το επενδυτικό κεφάλαιο Diorama Investments Sicar S.A., που λειτουργεί κάτω από την ομπρέλα της DECA Investments ΑΕΔΟΕΕ (DECA) -συμφερόντων του επιχειρηματία Δημήτρη Δασκαλόπουλου και άλλων επενδυτών- ολοκλήρωσε την έξοδό του από την πρώτη επένδυση που πραγματοποίησε πριν από 6,5 χρόνια.

Πούλησε και το υπόλοιπο πακέτο της μειοψηφικής συμμετοχής που διατηρούσε στην Atlas Tapes S.A., την οποία είχε αποκτήσει το 2015 έναντι περίπου 7 εκατ. ευρώ. Το πρώτο πακέτο πουλήθηκε πέρυσι. Αγοραστής είναι το management της Atlas Tapes, το οποίο με χρηματοδότηση μέσω ιδίων κεφαλαίων και τραπεζικού δανεισμού από τις Alpha Bank και Eurobank εξαγόρασε το σύνολο της συμμετοχής του Diorama, αλλά και άλλων μικρότερων μετοχών, κυρίως μελών των ιδρυτικών οικογενειών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, η εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εμπορία αυτοκόλλητων ταινιών, προϊόντων και άλλων υλικών συσκευασίας αποτιμήθηκε στην περιοχή των 100 εκατ. Στα τέλη του 2020 ο δανεισμός της δεν ξεπερνούσε τα 50 εκατ.

Αγοραστές του μεριδίου είναι τρία υψηλόβαθμα στελέχη της διοίκησης της Atlas Tapes. 

Με έντονα εξαγωγική δραστηριότητα έκλεισε τη χρήση του 2021 με κύκλο εργασιών της τάξης των 115 εκατ. -εκ των οποίων πάνω από τα 100 εκατ. αφορούν εξαγωγές- και διψήφιο επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας. Το 2014, τη χρονιά που αξιολογήθηκε και επιλέχτηκε προς επένδυση από την DECA, η Atlas Tapes είχε έσοδα μόλις 65 εκατ. Σήμερα, 6,5 και πλέον χρόνια μετά την είσοδο του Diorama και ύστερα από επενδύσεις ύψους 40 εκατομμυρίων, οι οποίες συνέβαλαν στο να έχει η Atlas Tapes στην Αταλάντη ένα από τα καλύτερα εργοστάσια του κλάδου στην Ευρώπη, η εταιρεία μπορεί και αναπτύσσεται με ισχυρούς ρυθμούς. Η έξοδος του επενδυτικού κεφαλαίου, συμφερόντων του επιχειρηματία Δημήτρη Δασκαλόπουλου, συνδέεται κυρίως με τον χρονικό ορίζοντα που προβλέπει η επενδυτική στρατηγική του (έξι με επτά χρόνια κατ' ανώτατο), ενώ εκτιμάται ότι η Atlas Tapes θα επαυξήσει περαιτέρω την αποτίμησή της στις επόμενες χρήσεις.

Τα τρία μέλη της διοίκησης της Atlas Tapes που εξαγοράζουν το σύνολο των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας από το Diorama και άλλους μικρότερους μετόχους είναι οι εκ των ιδρυτικών οικογενειών, Ιάσων Λάντζης (αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος), Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος και Αρης Βενέτης.

To Diorama Investments Sicar είναι ένα αναπτυξιακό fund 135 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο δημιουργήθηκε στο Λουξεμβούργο τον Σεπτέμβριο του 2014 με σκοπό τις επενδύσεις ιδίων κεφαλαίων, κυρίως μέσω αυξήσεων κεφαλαίου, σε ελληνικές μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις. Οι επενδυτές του fund είναι Ελληνες επιχειρηματίες, καθώς και ελληνικοί και διεθνείς θεσμικοί επενδυτές, όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF), η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ). Η διαχείριση του fund ασκείται από την DECA Investments ΑΕΔΟΕΕ.


Πηγές  www.kathimerini.gr/economy/561723094/polisi-symmetochis-se-atlas-tapes-apo-diorama/ 

               www.stereaeconomy.gr/atlas-tapes-sa-%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B7/