Λοκρίδα, ο τόπος του Λοκρού...γιού του Διός 

Αρκίτσα: Υπάρχει Αρσενικό στο νερό υδροδότησης? Σε ποιες άλλες περιοχές του Δήμου Λοκρών υπάρχει Αρσενικό και Νιτρικά στο νερό?

2023-09-15
Όταν κάποιοι φτάνουν στο σημείο να παίζουν με την αγωνία των πολιτών θίγοντας θέματα όπως το νερό… Εμείς δηλώνουμε παρών!

Συμβούλιο είχαμε χθες(14/9/2023) στην Τοπική Κοινότητα Αρκίτσας μετά τον σάλο που έχει ξεσπάσει ύστερα από τις δηλώσεις του Δημάρχου κου Θανάση Ζεκεντέ σχετικά με την ύπαρξη ¨Αρσενικού» στο δίκτυο ύδρευσης της Αρκίτσας και την ανάγκη διύλισης του νερού υδροδότησης της Αρκίτσας Λοκρών για την απομάκρυνση του . 

Στο συμβούλιο στο οποίο προέδρευε ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας κος Γεώργιος Ρουμπής συμμετείχαν οι τοπικοί σύμβουλοι κος Χρήστος Ανδριόλας και η κα Θεοδώρα Ντάλλη από την πλευρά της συμπολίτευσης ενώ απουσίαζαν οι κύριοι Κουμιανάκης Ζαχαρίας και Ανεστόπουλος Κυριάκος από την αντιπολίτευση. Επίσης στο συμβούλιο συμμετείχαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του ΔΔ Δαφνουσίων κος Κωνσταντίνος Σούλιας και Δημήτριος Τσοχαντάρης. 

Σύμφωνα με μια πρώτη αναζήτησή μας στο google , η μακροχρόνια έκθεση στο αρσενικό μέσω του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης μπορεί να προκαλέσει καρκίνο και δερματικές αλλοιώσεις. Έχει επίσης συνδεθεί με προβλήματα ανάπτυξης, την καρδιαγγειακή νόσο, νευροτοξικότητα και τον διαβήτη.

Ας πάρουμε όμως τα γεγονότα με την σειρά...

Το ιστορικό της υπόθεσης

Κατά την διάρκεια κομματικής συγκέντρωσης του εκλογικού του συνδυασμού του κου Ζεκεντέ στην Αρκίτσα του Δήμου Λοκρών στις 13/9/23 , ο Δήμαρχος Λοκρών ενημέρωσε τους πολίτες ότι στην Αρκίτσα θα δημιουργηθεί άμεσα μονάδα διύλισης «Αρσενικού» η οποία θα φιλτράρει το νερό με σκοπό την απομάκρυνση  του.

Οι πολίτες μετά την ανακοίνωση του Δημάρχου και χωρίς να γνωρίζουν για την ύπαρξη «Αρσενικού» στο δίκτυο ύδρευσης δικαιολογημένα άρχισαν να ανησυχούν και το θέμα πήρε διαστάσεις.

Άμεση ήταν η ανταπόκριση του Προέδρου της Τοπικής κοινότητας Αρκίτσας ο οποίος απέστειλε email το οποίο επισυνάπτουμε στον Δήμαρχο Λοκρών ζητώντας τις απαραίτητες εξηγήσεις σχετικά με την αναφορά του στο επίμαχο θέμα.

Μετά την παρέμβαση του  Πρόεδρου της τοπικής Κοινότητας Αρκίτσας, ο Δήμαρχος Λοκρών απέστειλε email  με το οποίο καλεί το Συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας στον Δήμο Λοκρών,  ώστε να συζητήσουν ένα θέμα που κατά δήλωση του είναι χρονίζον και αποτέλεσε βασική του προτεραιότητα ώστε να φροντίσουν να δοθεί άμεση λύση.


Μετά και από αυτή την εξέλιξη ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας αποφάσισε την σύγκλιση του Τοπικού Συμβουλίου Αρκίτσας όπου εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Η συντακτική ομάδα μας η οποία ουδέποτε μάσησε τα λόγια της απέναντι σε κόμματα, παρατάξεις και συμφέροντα από το 2017 ως και σήμερα, αλλά προσπαθεί να σταθεί αρωγός στον απλό πολίτη εξετάζει τα γεγονότα απευθύνοντας τα παρακάτω ερωτήματα προς όλους και δεσμεύετε να επανέλθει άμεσα με στοιχεία στο φλέγων ζήτημα που έχει αναστατώσει και απασχολεί τους πολίτες

Υπήρχε θέμα στο νερό της Αρκίτσας? Αν υπήρχε από πότε υπήρχε και γιατί δεν ενημερώθηκαν οι πολίτες?

Γιατί επιλέχθηκε η συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ώστε το θέμα να αναδειχθεί σε προεκλογικές συγκεντρώσεις και δεν ενημερώθηκε η Τοπική Κοινότητα ώστε με την σειρά της να ενημερώσει τους πολίτες?

Γίνονται οι ίδιες αναλύσεις νερού σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα και τις Τοπικές Κοινότητες ή διαφοροποιούνται από περιοχή σε περιοχή ?

Πόσο καιρό έχει να γίνει η εξέταση σχετικά με «αρσενικό» στην Αρκίτσα?

Οι Διοικούντες τον Δήμο και συμμετέχοντες στην οικονομική επιτροπή  γνώριζαν το θέμα όπως αναφέρει ο Δήμαρχος Λοκρών κος Θανάση Ζεκεντές σε συγκέντρωση στην πλατεία των Λιβανατών και αν το γνώριζαν τι έκαναν γι αυτό?

Από την στιγμή που σε αρκετά από τα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Λοκρών ανιχνεύετε «Αρσενικό» και  "Νιτρικά" (Επισυνάπτουμε αναλύσεις από Αταλάντη και Λιβανάτες) στο πόσιμο νερό, κάτω  όμως  από τα όρια που το κρίνουν ακατάλληλο οι αναλύσεις, γιατί ο Δήμαρχος Λοκρών ανακοίνωσε την ανάγκη διύλισης του νερού μόνο για την Αρκίτσα και όχι για όλες τις περιοχές που ανιχνεύεται ?