Αντιμέτωπη με έλλειψη εμπορικών μεγεθών η ελιά Καλαμών, ανηφορίζουν οι τιμές

2022-02-22

Η περσινή μεγαλοκαρπία και η αύξηση του κόστους εισροών δημιουργούν νέα δεδομένα στην αγορά. 

Η περσινή μεγαλοκαρπία και η αύξηση του κόστους εισροών δημιουργούν νέα δεδομένα στην αγορά.

Καινούργια δεδομένα στην αγορά της ελιάς Καλαμών φαίνεται πως αρχίζει να δημιουργεί ένας συνδυασμός γεγονότων, που ξεκινούν από την περσινή ικανή μείωση παραγωγής, λόγω ακαρπίας σε όλες τις ζώνες και φθάνουν ως την παρατηρούμενη συνεχή αύξηση του κόστους εισροών που περιορίζει τις δυνατότητες των παραγωγών. Η κατάσταση αυτή φαίνεται να επανατροφοδοτεί την κουβέντα για την καθιέρωση και στην Καλαμών ενός τύπου συμβολαιακής γεωργίας μεταξύ των παραγωγών και των μεταποιητικών επιχειρήσεων. Μέχρι πρότινος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, δεν έχει εφαρμοστεί σε ευρεία κλίμακα κάτι τέτοιο. Ωστόσο, αυτό που συνέβαινε στο κοντινό παρελθόν και ίσως ενταθεί τώρα λόγω των αυξήσεων στα κόστη, είναι η παροχή κεφαλαίου κίνησης από επιχειρήσεις μεταποίησης ή ακόμα και εμπόρους ή μεσίτες στους παραγωγούς, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Δεν πουλάνε φέτος οι συστηματικοί παραγωγοί

Με το καλλιεργητικό κόστος στα ύψη οι παραγωγοί (όσοι έχουν ελιές) συνειδητά επιλέγουν να κρατούν στις κάδες την παραγωγή, ελπίζοντας σε καλύτερες από τις τρέχουσες τιμές. Σήμερα, σε Λακωνία, Αιτωλοακαρνανία, Φθιώτιδα κι άλλες μικρότερες ζώνες το φετινό 200άρι παίζει στα 1,80 με 2 ευρώ το κιλό, ενώ στην Πετρίνα ο Συνεταιρισμός, όπως αποκάλυψε πρόσφατα ο ΑγροΤύπος, εκτόξευσε περαιτέρω τις τιμές.

Μετά το Πάσχα πάμε για έλλειψη στα εμπορικά μεγέθη

Ο κ. Δημήτρης Σκόνδρας, παραγωγός, χημικός και υπεύθυνος ενός πρωτοποριακού κέντρου ποιότητας ελιάς με έδρα στο Νεοχώρι Μεσολογγίου εκτιμά πως μετά το Πάσχα η κατάσταση στην αγορά με τα εμπορικά μεγέθη (200-290 κομμάτια στο κιλό), θα είναι μη διαχειρίσιμη, δηλαδή θα υπάρχει μεγάλη έλλειψη. Σύμφωνα με τον ίδιο το κέντρο ποιότητας, που καθοδηγεί τεχνικά πολλούς παραγωγούς σε θέματα αποθήκευσης και συντήρησης της ελιάς και αύξησε φέτος την πελατεία του 30%, η μείωση της παραγωγής στην Αιτωλοακαρνανία έφθασε στο 50%, σε σχέση με πέρσι. Ο ίδιος σχολιάζοντας την κουβέντα για τα συμβόλαια που σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκαν και σε σχετική τηλεδιάσκεψη της ΔΟΕΠΕΛ, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι ασφαλώς και θα είναι καλή εξέλιξη ειδικά για μεγάλους παραγωγούς, που έχουν και υψηλότερα ρίσκα.

Σύμφωνα πάντως με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου από μεγάλους μεσίτες και εμπόρους και στο νομό Λακωνίας, η ζήτηση είναι μεγάλη για Καλαμών, αλλά οι παραγωγοί πουλάνε με... φειδώ, ανάλογα και με τις ανάγκες τους. Μεγάλο ρόλο στην έκβαση των εμπορικών τιμών θα παίξει και η ανθοφορία της νέας χρονιάς, αλλά μέχρι τότε υπάρχει δρόμος πολύς.

Θετική αποτίμηση και από ΔΟΕΠΕΛ για συμβόλαια

Μια ανασκόπηση της χρονιάς για τον τομέα της ελιάς επιχειρήθηκε σε τηλεδιάσκεψη της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ), που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα. Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος και εκπρόσωποι των παραγωγών, καθώς επίσης και της μεταποίησης. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος Γιώργος Ντούτσιας συζητήθηκε και το κομμάτι της συμβολαιακής γεωργίας, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο, αν αναπτυχθεί, θα είναι ευχής έργον, δεδομένου ότι τα συμβόλαια συνοδεύονται και από ρήτρες ποιότητας.


 www.agrotypos.gr/kalliergeies/elia/antimetopi-me-elleipsi-emporikon-megethon-i-elia-kalamon-aniforizoun-oi-times