Ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα για την έξαρση της οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά: «Φόβοι για νέα επιδημία»

2022-05-03

Των Γ. ΣΙΑΔΗΜΑ, ΑΙΜ. ΣΤΑΘΑΚΟΥ, Μ. ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ 

Συναγερμό έχουν προκαλέσει στις αρμόδιες Αρχές τα κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά, προκαλώντας έντονη ανησυχία διεθνώς.

Το υπουργείο Υγείας έχει ήδη προχωρήσει στην εκπόνηση ενός έκτακτου σχεδίου αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών. Αν και προς το παρόν στη χώρα μας δεν έχει καταγραφεί ύποπτο περιστατικό οξείας ηπατίτιδας, το υπουργείο Υγείας έχει πάρει τα μέτρα του, καθώς έχει μετατρέψει δύο νοσοκομεία σε Αττική και Θεσσαλονίκη σε νοσοκομεία αναφοράς για τυχόν βαριά περιστατικά, ενώ έχει προνοήσει ώστε, αν χρειαστεί, να υπάρξει άμεση μεταφορά παιδιού σε ειδικό παιδιατρικό κέντρο στην Ιταλία, το οποίο εξειδικεύεται στη μεταμόσχευση ήπατος.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ο ΕΟΔΥ και ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με όλους τους εμπλεκόμενους για την αντιμετώπιση τυχόν περιστατικών.

Συγκεκριμένα, στην Ευρώπη, έχουν καταγραφεί περιστατικά σε Ηνωμένο Βασίλειο (114), Ισπανία (13), Δανία (6), Ιρλανδία (5), Ολλανδία (4), Ιταλία (4), Νορβηγία (2), Γαλλία (2), Ρουμανία (1) και Βέλγιο (1). Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η οξεία ηπατίτιδα δεν περιορίζεται γεωγραφικά στην ευρωπαϊκή ήπειρο, καθώς κρούσματα έχουν αναφερθεί στις ΗΠΑ, στον Καναδά και στην Ασία. Ωστόσο, το χαρακτηριστικό που φαίνεται για την ώρα να επικρατεί είναι το ηλικιακό επίκεντρο της οξείας ηπατίτιδας. Κατά κύριο λόγο, μέχρι στιγμής, πλήττει παιδιά ηλικίας μεταξύ τριών και πέντε ετών, ενώ το 54,3% των περιπτώσεων αφορά κορίτσια.

Από τον πλευρά του, ο καθηγητής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, εκτιμά ότι η δυσκολία της επιστημονικής κοινότητας να εντοπίσει το αίτιο αυξάνει τις πιθανότητες να πρόκειται για έναν νέο ιό. Σε περίπτωση που ισχύει αυτό το σενάριο, υπάρχει ο φόβος μιας νέας επιδημίας, από την οποία δεν θα διαφύγουν και οι ενήλικοι. «Είναι θέμα χρόνου να δούμε περιστατικά και στην Ελλάδα», λέει ο Α. Κωνσταντόπουλος, ο οποίος επισημαίνει ότι είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το ότι δεν έχει εντοπιστεί ακόμα το αίτιο. «Είναι πολλά τα ερωτήματα που δεν έχουν απαντηθεί από τους διεθνείς φορείς», εξηγεί ο καθηγητής, γεγονός που συνηγορεί υπέρ του ότι πρόκειται για άγνωστο αίτιο, είτε έναν νέο ιό είτε μια μετάλλαξη του κορωνοϊού ή του αδενοϊού.

«Σε αυτή την περίπτωση, είναι πιθανόν να μεταπηδήσει και στους ενηλίκους, γι' αυτό θα πρέπει να τηρούμε όλοι σχολαστικά τα μέτρα προφύλαξης», τονίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας και καταλήγει ότι είναι ενθαρρυντικό ότι τα κρούσματα μέχρι τώρα είναι μεμονωμένα και σποραδικά. Ενας ακόμα παράγοντας, ο ρόλος του οποίου παραμένει υπό διερεύνηση, είναι η εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος των παιδιών λόγω της καραντίνας. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, τα παιδιά είναι περισσότερο ευάλωτα, γιατί δεν ήρθαν σε επαφή με τους ιούς που κυκλοφορούν, προκειμένου να αποκτήσουν αντισώματα και να οικοδομήσουν ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Ωστόσο, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Ιωάννα Παυλοπούλου επισημαίνει ότι το σενάριο αυτό είναι λιγότερο πιθανό.

«Ο λόγος είναι ότι έχουν καταγραφεί κρούσματα σε διάφορες χώρες που είχαν εντελώς διαφορετική πολιτική στην εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων. Παράλληλα, τα περισσότερα περιστατικά είναι παιδιά μικρής ηλικίας που δεν φορούν μάσκα, ενώ κάποια κρούσματα είναι βρέφη που γεννήθηκαν μετά το lockdown», δηλώνει η Ι. Παυλοπούλου. Το ενθαρρυντικό είναι, σύμφωνα με την καθηγήτρια, ότι τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα δεν συσχετίζονται μεταξύ τους, γεγονός που δείχνει ότι δεν πρόκειται για έναν πολύ μεταδοτικό παράγοντα. Η Ι. Παυλοπούλου τονίζει ότι οι γονείς πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένοι στους κανόνες υγιεινής, που συνίστανται στο πλύσιμο των χεριών, καθώς και στην έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων.

Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς

Το Ινστιτούτο Παστέρ επισημαίνει πως τα εργαστηριακά δεδομένα από τη Βρετανία καταδεικνύουν ότι οι κοινοί ιοί που κυκλοφορούν στα παιδιά βρίσκονται αυτή την περίοδο σε υψηλότερα ποσοστά, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Επιπλέον, υπάρχει αξιοσημείωτη αύξηση και των αδενοϊών. Η αύξηση εντοπίζεται ιδιαίτερα στην ηλικιακή ομάδα 1 έως 4 ετών.

Οι επιστήμονες εικάζουν ότι η αυξημένη συχνότητα αυτής της οικογένειας των ιών είναι πιθανόν να συσχετίζεται με τα περιστατικά της ηπατίτιδας.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Παστέρ, τα συμπτώματα που πρέπει να κινητοποιήσουν τους γονείς είναι:

  1. Κιτρίνισμα του λευκού μέρους των ματιών ή του δέρματος (ίκτερος).
  2. Σκουρόχρωμα ούρα.
  3. Αποχρωματισμένα κόπρανα.
  4. Κνησμός στο δέρμα.
  5. Μυϊκό άλγος και αρθραλγία.
  6. Αίσθημα καχεξίας και/ή κόπωσης.
  7. Απώλεια όρεξης.
  8. Κοιλιακό άλγος.
  9. Διάρροια και έμετος.

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews