Ανακοίνωση Ε.Α.Μ για τη ΛΑΡΚΟ

2019-02-11

Συνάδελφοι και Συναδέλφισσες

Αρχικά σας καλούμε να κάνετε προσπάθεια και να μελετήσετε καλά αυτήν την ανακοίνωση. Κατά την γνώμη μας έχει μεγάλη αξία να γνωρίζετε καλά το τι συμβαίνει.

Σαν ΕΑΜ διαχρονικά λέγαμε και λέμε ότι «η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, δεν εξαρτάτε από τις τιμές του Fe Ni, ούτε από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, ούτε από τους μισθούς μας. Εξαρτάται από το πόσο τα μονοπώλια παραγωγής Ανοξείδωτου Χάλυβα, πελάτες της ΛΑΡΚΟ, έχουν ανάγκη το προϊόν που παράγουμε. Από το πόσο ντόπια και ξένα συμφέροντα κερδοφορούν από την παραγωγή της».

Από αυτήν την σκοπιά, ανεξαρτήτως τις τιμές και το «κόστος παραγωγής» που παρουσίαζαν οι Διοικήσεις, σας καλούσαμε και σας καλούμε σε αγώνα για να διεκδικήσουμε την αξιοποίηση της ΛΑΡΚΟ σύμφωνα με τα συμφέροντα των εργαζομένων και των λαϊκών αναγκών. Να διεκδικήσουμε Επ.Σ.Σ.Ε, ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, κατάργηση του σκλαβοπάζαρου των εργολαβιών κτλπ.

Τα κόμματα που Κυβέρνησαν, Κυβερνούν και επιδιώκουν να ξανά Κυβερνήσουν με την ψήφο και την ανοχή των εργαζομένων. Δήμαρχοι, Περιφερειάρχες, Τοπάρχες, Βουλευτές, Ευρωβουλευτές, συνδικαλιστικές παρατάξεις. Πρώην, νην, ξανά υποψήφιοι με διάφορες αποχρώσεις εκπρόσωποι μικρών και μεγάλων κομμάτων που συμφωνούν με την Ε.Ε, το ΝΑΤΟ και την Καπιταλιστική Ανάπτυξη. Όλοι αυτοί μας λένε ότι «όλοι μαζί θα αγωνιστούμε για να σώσουμε την ΛΑΡΚΟ».

Όμως τα συμφέροντα που όλοι οι παραπάνω υπερασπίζονται, έχουν άλλα σχέδια για την ΛΑΡΚΟ και οι παραπάνω τα γνωρίζουν.

Αυτά τα σχέδια δεν είναι μια καχυποψία βγαλμένη από το μυαλό μας. Είναι διαθέσιμα σε όλους ντοκουμέντα με την υπογραφή τους.

«Μας το έχουν ράψει το κουστούμι».

Η ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ έγινε μνημονική δέσμευση από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Η Ν.Δ την ένταξε στο ΤΑΙΠΕΔ. Η Ε.Ε έβγαλε σχέδιο ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ σε 3 κομμάτια, με όρο στο σχέδιο, ότι αυτός ή αυτοί που θα πάρουν τα κομμάτια «δεν είναι υποχρεωμένοι να κρατήσουν το παραγωγικό της χαρακτήρα». Η Ν.Δ αποδέχτηκε ως Κυβέρνηση το σχέδιο. Η ΕΕ παράλληλα έριξε το πρόστιμο των 136.000.000 ευρώ για «κρατικές ενισχύσεις».

Οι κυβερνήσεις, οι Δήμοι και η Περιφέρεια, έστρωσαν το δρόμο σε αυτήν την κατεύθυνση. Με πρόσχημα ότι «θα έριχναν την σκουριά» ενέκριναν την κατασκευή ΧΥΤΑ στην ΛΙΑΒΔΑ. Την ίδια χρονική περίοδο η εκλεγμένη πλειοψηφία με την στήριξη της Ν.Δ σε Δημοτικό και τοπικό Συμβούλιο πήγαινε στο εξωτερικό για να «θαυμάσει» εργοστάσια παραγωγής ρεύματος με καύση σκουπιδιών. Την ιδια χρονική περίοδο εγκρίθηκε από τους ίδιους η προέκταση του Λιμανιού. Η κυβέρνηση της ΝΔ μόλις ολοκληρώθηκε το ΧΥΤΑ, έδωσε παράταση απόρριψης σκουριάς στην Θάλασσα με όρο «μέχρι να ιδιωτικοποιηθεί η ΛΑΡΚΟ».

Η ΛΑΡΚΟ σε συνεργασία με τα ΕΛΠΕ και με την έγκριση του κράτους, των Δήμων και Περιφέρειας έχει δημιουργήσει θυγατρική με το όνομα ΛΑΡΚΟΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ για φωτοβολταϊκό πάρκο 1000 MW. Παράλληλα έχουν δοθεί 10καδες άδειες φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών. Κάποια έχουν ήδη τοποθετηθεί και αναμένονται πολλά ακόμη (σήμερα μεγάλη εταιρεία τάζει σε συλλόγους της Μαλεσινας ανταποδοτικά για να εγκατάσταση 80 ανεμογεννήτριες).

Η περιφέρεια ενέκρινε το 12/2018 τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις για την κατασκευή αγωγού Φυσικού Αερίου από το Μαυρομάτη στην Λάρυμνα και κατασκευή υποσταθμού αναδιανομής.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πλήρη προσαρμοσμένη στα συμφέροντα ντόπιων και ξένων συμφερόντων πραγματοποίησε τα τελικά και πιο ουσιαστικά βήματα σε αυτήν την Κατεύθυνση.

Η ΛΑΡΚΟ δεν είναι ξεκομμένη από τον σχεδιασμό που υλοποιείται και μετατρέπει την χώρα μας σε κόμβο ενέργειας - μεταφορών και Τουρισμό για την αστική τάξη (βλέπε Αταλάντη Χιλς).

Με την ένταξη των Σκοπιών στην Ε.Ε και το ΝΑΤΟ τα μονοπώλια του κλάδου παραγωγής Ανοξείδωτου Χάλυβα έχουν πλέον στα Σκόπια προμηθευτεί πρώτης ύλης. Παράλληλα σε συνδυασμό με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ανοίγουν οι δρόμοι της ενέργειας.

Οι Διοικήσεις ΛΑΡΚΟ - ΔΕΗ με την εποπτεία και την καθοδήγηση των Κυβερνήσεων με σκανδαλώδεις συμβάσεις έφτασαν το χρέος στα 300.000.000 ευρώ. Παράλληλα οι διοικήσεις της ΛΑΡΚΟ με συνειδητή επιλογή απαξίωσαν την εξόρυξη Μεταλλίων.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με βάση το «στρατηγικό σχέδιο» που έχει παρουσιάσει για την ΛΑΡΚΟ έρχεται και δημιουργεί μια σύμβαση με την ΔΕΗ που αντικειμενικά και σε συνδυασμό με το πρόστιμο «των κρατικών ενισχύσεων» που θα σκάσει το επόμενο διάστημα, οδηγεί την ΛΑΡΚΟ στην πτώχευση, στην εκκαθάριση και στην εκποίηση.

Επί της ουσίας η σύμβαση με την ΔΕΗ και το πρόστιμο των κρατικών ενισχύσεων είναι τα εργαλεία που θα αξιοποιηθούν για να τελειώσουν την υλοποίηση των σχεδίων τους.

Είναι δεδομένο ότι την υλοποίηση αυτών των σχεδίων θα την πληρώσουμε οι εργαζόμενοι με απολύσεις, μειώσεις μισθών, ειδικά καθεστώτα εκκαθάρισης, εκτοπισμό εργαζομένων με τις οικογένειες μας από την περιοχή.

Είναι δεδομένο ότι από την υλοποίηση των σχεδίων τους η ευρύτερη περιοχή θα έχει επιπτώσεις οικονομικές, εργασιακές, περιβαλλοντικές κ.α.

Η εμπειρία του κλάδου σε παρόμοιες καταστάσεις όπως η ΕΛΒΟ, τα ΕΑΣ, τα Ναυπηγεία, οι Χαλυβουργίες κ.α δεν αφήνουν περιθώρια αυταπατών.

Αν δεν αγωνιστούμε θα «σφάξουν στο ψαχνό».

Επίσης δεδομένο είναι ότι η γραμμή που ακολούθησε το Σωματείο με ευθύνη των πλειοψηφιών όλα αυτά τα χρόνια, συμφωνώντας με πολλά από τα παραπάνω και κρατώντας τους εργαζόμενους μακριά από αγώνες για διεκδίκηση ΣΣΕ, κατάργηση των εργολαβιών, ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, ήταν συνειδητή και συμβιβαστική.

Η στάση τους ακόμη και σήμερα δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας. Μιλούν για «διάλογο» με αυτούς που έχουν βάλει την υπογραφή τους. Βλέπουν ως «τρέλα» τον αγώνα για την συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ δεμένο με το δίκαιο αιτήμα για ΣΣΕ.

Σαμποτάρουν με γραμμή της ΓΣΣΕ κάθε επιδίωξη συντονισμού με όλο το κλάδο που πραγματικά είναι το μόνο που μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Ενώ ήταν πρόταση όλων των σωματείων της ΛΑΡΚΟ η προκήρυξη 24ωρης απεργίας του κλάδου, με την ψήφο του Προέδρου και του Β' Αντιπροέδρου του Σωματείου μας στην ολομέλεια της ΠΟΕΜ δεν πέρασε.

Συνάδελφοι και Συναδέλφισσες

Πριν τις εκλογές του Σωματείου το ΕΑΜ δεσμεύτηκε πως όλες του τις δυνάμεις θα τις ρίξει στον αγώνα. Σε αυτήν την βάση συνεχίζουμε.

Την Τρίτη 12/2/2019 στις 10.00 θα πραγματοποιηθεί Δ.Σ. Το ΕΑΜ θα εισηγηθεί Γ.Σ με μοναδικό θέμα απόφαση κινητοποιήσεων για την υπογραφή ΕπΣΣΕ και απόφαση για παράλληλη προσφυγή των εργαζομένων για την καταπάτηση των τριετιών, των Β.Μ, των χρημάτων στις αναβαθμίσεις κτλπ.

Ο Αγώνας αυτός θα είναι δεμένος με τον αγώνα για να υπάρξει αλλαγή πολιτικής για να μην εκποιηθεί η ΛΑΡΚΟ και να αξιοποιηθεί σύμφωνα με τις δυνατότητες που έχει.

Έτσι και αλλιώς η γραμμή «διαλόγου» και η μη διεκδίκηση αγωνιστικά Επ.ΣΣΕ που ακλούθησε το Σωματείο τόσα χρόνια αποδείχτηκε χάσιμο μόνο για τους εργαζόμενους.

Η ΛΑΡΚΟ με πολιτική επιλογή οδηγείτε στην πτώχευση και στην εκκαθάριση με πάνω από 500.000.000 ευρώ χρέη. Αν είχαμε Επ.ΣΣΕ, είχαμε καταργήσει οριστικά το σκλαβοπάζαρο, είχαν γίνει νέες προσλήψεις, θα άλλαζε κάτι;

Προφανώς στο χρέος της ΛΑΡΚΟ όχι. Στην ζωή των εργαζομένων όμως ναι. Θα ήμασταν σε καλύτερη θέση, αποφασιστικότεροι και δυνατότεροι από σήμερα για να τους αντιμετωπίσουμε.

Σας καλούμε σε γενικό ξεσηκωμό με πρώτο σταθμό η «ημερίδα» που θα πραγματοποιηθεί στις 21/2 να μετατραπεί σε απεργιακή συγκέντρωση απαιτώντας αλλαγή πολιτικής.

Έτσι και αλλιώς όπως αποδείξαμε «Μας το έχουν ράψει το κουστούμι». Το μόνο που έχουμε να χάσουμε είναι «αντί να μας το φορέσουν, να τους το φορέσουμε εμείς».

Πηγή  https://efthia.gr/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%AF%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%B5-%CE%B1-%CE%BC-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7-%CE%BB%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%BF/?fbclid=IwAR2St5twmC9VV8RQWdiqAB2_gYV0kfEvcgeMRwIX_-TNO88SC_fShfpVs6E