«Άδεια περιόδου» από τρεις έως πέντε μέρες καθιερώνει για τις γυναίκες η Ισπανία

2022-05-12

Η πρώτη χώρα της Δύσης που θα καθιερώσει τριήμερη μηνιαία «άδεια περιόδου» γίνεται η Ισπανία σύμφωνα με νόμο που θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα. 

Νομοσχέδιο το οποίο θα προβλέπει τριήμερη «άδεια περιόδου» για τις γυναίκες παρουσιάζει η ισπανική κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα. Ο νόμος θα αναφέρεται γενικότερα στην αναπαραγωγική υγεία και το δικαίωμα στην άμβλωση, ενώ οι λεπτομέρειές τους αναμένεται να γίνουν γνωστές άμεσα.

Ένα από τα σημαντικότερα άρθρα του όμως θα καθιερώνει τρεις επιπλέον ημέρες άδειας για τις γυναίκες, τη λεγόμενη και «άδεια περιόδου» για όσες βιώνουν δυσκολότερα τις συγκεκριμένες ημέρες, σύμφωνα με όσα αναφέρει η ισπανική El Pais.

Η άδεια μάλιστα - με τη σύμφωνη γνώμη γιατρού - θα μπορεί να επεκταθεί και στις πέντε ημέρες για όσες έχουν κράμπες, ναυτία, ζαλάδες ή εμετούς. Αντίστοιχη νομοθεσία υπάρχει σε ελάχιστες χώρες όπως η Ιαπωνία, η Ινδονησία, η Νότια Κορέα και η Ζάμπια. Σύμφωνα με την ιατρική κοινότητα περίπου το ένα τρίτο των γυναικών υποφέρει από τεράστιους πόνους κατά τη διάρκεια της περιόδου, κατάσταση που ονομάζεται δυσμηνόρροια.

Κινητικότητα για όλους _ Greenpeace Greece00:33PreviousPauseNext00:14 / 01:05UnmuteFullscreenCopy video urlPlay / PauseMute / UnmuteReport a problemLanguageMox PlayerΤο νομοσχέδιο δίνει ακόμα το δικαίωμα για αμβλώσεις στο δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας καταργώντας το όριο ηλικίας στο οποίο χρειαζόταν γονική συναίνεση.


Πηγή   www.dikaiologitika.gr/eidhseis/kosmos/384993/adeia-periodou-apo-tis-treis-eos-pente-meres-kathieronei-gia-tis-gynaikes-i-ispania