«Πολλές χώρες δοκιμάζουν την τετραήμερη εργασία, η Ελλάδα θέλει εξαήμερη» – Τα διεθνή ΜΜΕ για την ελληνική «καινοτομία»

2024-07-06

Ο υπόλοιπος κόσμος στρέφεται στην τετραήμερη εργασία αλλά η Ελλάδα θέλει εξαήμερη εργασία γράφουν οι New York Times ενώ πληθαίνουν οι φωνές αποδοκιμασίας του μέτρου. Fake news λέει η Νίκη Κεραμέως.
 Βροχή δημοσιευμάτων στον διεθνή Τύπο για την υιοθέτηση του μέτρου σε επιχειρήσεις που λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο και «βαφτίσια» με την υπουργό εργασίας, Νίκη Κεραμέως, να υπερασπίζεται με θέρμη την υλοποίηση της απόφασης της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η εξαήμερη εργασία μπήκε σε εφαρμογή την 1η Ιουλίου τη στιγμή που σε πολλές χώρες της Ευρώπης έχει εφαρμοστεί, έστω και πιλοτικά, η τετραήμερη εργασία χωρίς να μειώνεται ο μισθός του εργαζόμενου.

Το μέτρο αφορά το δικαίωμα που θα έχει εφεξής ο εργοδότης να επιβάλει μονομερώς εργασία έξι ημερών την εβδομάδα. Το καθεστώς της επιπλέον ημέρας εργασίας – σύμφωνα με το νόμο 5053/23 – αφορά επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας οι οποίες εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας. Δεν θα αφορά δημόσιο τομέα και τράπεζες, ενώ εξαιρούνται της ρύθμισης ο τουρισμός και ο επισιτισμός.

Αφορά επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας και δεν «ακουμπά» το δημόσιο τομέα και τις τράπεζες. Εξαιρούνται της ρύθμισης ο τουρισμός και ο επισιτισμός.

Οι εργαζόμενοι θα αμείβονται επιπλέον για την έκτη ημέρα µε το 40% του ημερομισθίου και το 115% αν είναι αργία, ενώ θα δικαιούνται επιπλέον ένα ρεπό εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

New York Times: Ο υπόλοιπος κόσμος στρέφεται στην τετραήμερη εργασία και η Ελλάδα θέλει εξαήμερη

Από την ημέρα εφαρμογής του νόμου μπαράζ δημοσιευμάτων στον διεθνή Τύπο έχει βγάλει στη «σέντρα» την ελληνική κυβέρνηση. Η ανταπόκριση των New York Times είναι ενδεικτική του κλίματος. H αμερικανική εφημερίδα φιλοξενεί στις σελίδες της ρεπορτάζ που φανερώνει πόσο άκυρη χρονικά είναι η επιλογή της κυβέρνησης σημειώνοντας πως την ώρα που ο υπόλοιπος κόσμος στρέφεται στην τετραήμερη εργασία η Ελλάδα υιοθετεί την εξαήμερη.
 Οι NYT κάνουν αναφορά στο νόμο που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιουλίου και «επιτρέπει σε ορισμένες εταιρείες να επιβάλλουν εξαήμερη εργασία που αποσκοπεί στο να στηρίξει το γερασμένο εργατικό δυναμικό της χώρας (…) σεβόμενος παράλληλα τα δικαιώματα των εργαζομένων».

Υπογραμμίζει ότι στην αντίπερα όχθη τα εργατικά σωματεία αντιτάχθηκαν σε αυτή την κίνηση καθώς «εδώ και καιρό πιέζουν για καλύτερες συνθήκες εργασίας και δικαιώματα, αντιτάχθηκαν στην κίνηση αυτή».

Επισημαίνουν την ελληνική ιδιαιτερότητα σε ό,τι αφορά τις ώρες εργασίας υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα «έχει ήδη τον μεγαλύτερο μέσο όρο εβδομάδας εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» αλλά θέλει να προσθέσει άλλη μια ημέρα σε ορισμένες περιπτώσεις, «πηγαίνοντας αντίθετα σε μια ενισχυόμενη τάση στην αγορά».

30% χαμηλότερη η παραγωγικότητα των Ελλήνων

Στο εκτενές ρεπορτάζ των New York Times είναι εμφανής ο προβληματισμός για το αν θα έχει αποτέλεσμα το μέτρο καθώς κινείται ξεκάθαρα σε αντίθετη κίνηση προς τα δεδομένα της εποχής. «Δεν είναι σαφές αν η επέκταση της εβδομάδας εργασίας θα ενισχύσει την παραγωγικότητα» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Παραθέτει στοιχεία για τη χώρα μας που είχε πέρυσι τη μεγαλύτερη μέση εβδομάδα εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Οι εργαζόμενοι περνούσαν κατά μέσο όρο 39,8 ώρες στη δουλειά τους, σε σύγκριση με τον μέσο όρο του μπλοκ των 36,1 ωρών», σημειώνει και κάνει αναφορά στους υποστηρικτές της τετραήμερης εργασίας που «αρέσκονται να τονίζουν ότι λιγότερες ώρες δουλειάς, μερικές φορές, είναι ικανές να προσφέρουν περισσότερη παραγωγικότητα».

Και η παραγωγικότητα της Ελλάδας είναι εδώ και καιρό είναι η χαμηλότερη από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat η ελληνική παραγωγικότητα ανά ώρα εργασίας ήταν πέρυσι κατά 30% χαμηλότερη από τον μέσο όρο του μπλοκ.

Μπαράζ δημοσιευμάτων στον ξένο Τύπο

Handelsblatt, Guardian, BBC, Washington Post και CNBC ασχολήθηκαν επίσης με το μνημονιακής εμπνεύσεως μέτρο.

«Η νέα νομοθεσία (…) έρχεται κόντρα σε μία παγκόσμια τάση που θέλει τις επιχειρήσεις να δοκιμάζουν εργασιακή εβδομάδα λιγότερων ημερών», σημειώνει μεταξύ άλλων το CNBC.
 «Προβλέπεται αναγκαστικά και η ημερήσια ανάπαυση και η υποχρεωτική εβδομαδιαία ανάπαυση και πόσες ώρες συνολικά μπορεί να εργαστεί ο εργαζόμενος σε περίοδο αναφοράς τεσσάρων μηνών. Άρα, όλες οι δικλείδες ασφαλείας είναι εκεί», επεσήμανε και συμπλήρωσε ότι στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης «υπάρχει η δυνατότητα για έκτακτη μέρα εργασίας. Επομένως, η Ελλάδα δεν κάνει εδώ κάτι διαφορετικό και πόσω μάλλον έχει ήδη προσαρμοστεί και σε ένα πιο ευέλικτο σχήμα, αν θέλετε».

Ούτε για τον υφυπουργό Εργασίας, Κώστα Καραγκούνη «δεν δεν υπάρχει 6η μέρα» αλλά «υπάρχει πάταξη της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας». Μάλιστα, μιλώντας στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών ο κυβερνητικός αξιωματούχος όταν ρωτήθηκε αν κάποιος έχει το δικαίωμα να αρνηθεί την 6ημερη εργασία απάντησε λέγοντας πως «μπορεί να το πει στα πλαίσια όμως των χρηστών ηθών γιατί δεν μπορεί συνεχώς να αρνείται την εργασία (…)».Πηγή    https://www.tanea.gr/2024/07/06/economy/economy-greece/polles-xores-dokimazoun-tin-tetraimeri-ergasia-i-ellada-thelei-eksaimeri-ta-diethni-mme-gia-tin-elliniki-kainotomia/